WSJ: Дните на българското правителство са преброени

Организации настояват за прозрачност около "Южен поток"
6 юни 2014 21:55, Бойчо Попов
193
WSJ: Дните на българското правителство са преброени
Снимка: Reuters

Изпадналото в криза на доверието коалиционно правителство в България се съгласи на предсрочни парламентарни избори повече от две години преди законно установения срок, за да възстанови реда на политическата сцена на страната, пише в свой анализ за Wall Street Journal авторът Шон Карни.

В статията под заглавие "България ще гласува две години предсрочно, след като управляващата коалиция отстъпи под натиска" Карни цитира думите на лидера на БСП Сергей Станишев и на Лютви Местан от ДПС и запознава читателите си със събитията от последните 48 часа.

През последната година имаше серия от политически грешки и това увеличи натиска над ръководеното от социалистите правителство. През тази седмица Европейската комисия стартира срещу София процедура за нарушаване на европейските правила заради подкрепата от правителството на оспорвания газопровод "Южен поток", поддържан от Русия. На 13 юни в София се очаква делегация от Брюксел, която да обсъди въпроса, съобщи по-рано министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Цитира се и посланика на САЩ в България Марси Рийс, която през седмицата пред българска медия заяви, че е „дълбока загрижена“ от плановете на българското правителство части от "Южен поток" да се изграждат от "Стройтрансгаз". В компанията мажоритарен собственик е руският бизнесмен и милиардер Генадий Тимченко, който е включен в американския списък със санкции.

Европейската комисия непрекъснато предупреждаваше през пролетта София за натиска над европейски инвеститори в българската енергетика, а ЕС замрази финансирането по оперативни програми заради нередности в използването им".

"Това е абсолютно добра новина и колкото по-скоро се проведат изборите, толкова по-добре", казва пред WSJ Николай Стайков, един от главните координатори на неформалното онлайн сдружение на протестиращите в България. Групата седи зад сайта NOresharski.com, който действа като централна точка за разпространение на информация за протести и съмнителна дейност от правителствени служители и техните сътрудници.

Стайков пояснява, че „Протестна мрежа“ призовава водещите опозиционни партии да се обединят в следващия парламент за разкриване на цялостната документация и договори, свързани с проекта "Южен поток", както и за по-подробна проверка на имотните декларации на служителите на изборни длъжности.

Едва преди по-малко от седмица в друг свой материал Wall Street Journal алармира, че в някои западни столици се увеличават опасенията, че България може отново да попадне под влиянието на Москва. Авторът Джо Паркинсън припомня, че един законодателен пакет от април позволява на руския износител на природен газ „Газпром“ да заобиколи регламентите на ЕС за конкуренцията в българския участък от своя газопровод „Южен Поток“ и така страната си навлече предупреждения за възможни санкции от Европейската комисия. Отбелязва се, че новият закон на България съдържа някои от най-точните формулировки от първоначалното предложение на „Газпром“. 

Още новини ок "Икономика и политика" четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
12
 
3
 
! Отговори
НИКОС АЛЕКСИОС преди 9 години
ГЪРЦИЯ И ТУРЦИЯ ДА СИ ПОДЕЛИМ *** И ФИРОМ. НИЕ СМЕ СТАРИ ЧЛЕНКИ НА НАТО ---ОТ 1952...САЩ НИ ПОМОГНАХА С МАРШАЛ.ИМАМЕ ХИЛЯДИ ОРЪЖИЯ, САМОЛЕТИ И ТАНКОВЕ----НАИ-МОДЕРНИ.ТРТЯБВА ЕРДОГАН И САМАРАС ДА ЗАПОВЯДАТ НА АРМИИТЕ ДА УСВОЯТ СЛАВЯНСКИТЕ ВРАГОВЕ.
90
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 98. Незнам дали е умен Местан, но ако БСП прокара задължителното гласуване, Местан и пари да дава на *** пак няма да има достатъчно депутати че да определя политиката в БГ. И с това БСП ще си върне доста от привържениците си. Четете и статията за *** в клетката във Варшава - Обама. Че САЩ и ЕС на всяка цена трябва да спрат проекта южен поток за да защитят Украйна. Ягента на САЩ и ЕС е Бойко
89
4
 
7
 
! Отговори
ХА,ХА,ХАААА.... преди 9 години
НЕ РАЗЧИТАЙТЕ , ГЕРБ ДА ВЛЯЗАТ В ТАКА ОФОРМЕНИЯ ...ФИНАНСОВ КАПАН , НАЕСЕН!АКО ГО НАПРАВИ ....ВЕДНАГА ЩЕ СЕ ОТРЕКА ОТ НЕГО!!!БОКО Е ДОБЪР ИГРАЧ НА ПОКЕР!ВЛАСТ--ДА ...НО ,НЕ НА ВСЯКА ЦЕНА!ИМА ПО СВЕТА И ..."ЕКСПЕРТНИ ПРАВИТЕЛСТВА"...ХА,ХА,ХААААААААААА!!!
88
6
 
6
 
! Отговори
за 106... преди 9 години
.Ха,ха,хааааааа.....сигурно и вие знаете ....щом бегате от власт...??!!Аз поне си живея спокойничко....ха,хаааааа..дори и да умра --твойта дупка няма да запъълня!!ТЯ СИ ОСТАВА ОТВОРЕНА ---ЗА ТЕБЕ ***!!!!ЧАТ ,ЛИ СИ??!
87
10
 
12
 
! Отговори
Мерси преди 9 години
Мерси за примитивната и платена антибългарска пропаганда! Благодарение на нея станах още по-голям привърженик на БСП и противник на ЕС, Нато и Сащ!!
86
4
 
15
 
! Отговори
до 100 преди 9 години
А кой ще управлява наесен бе, ***? Нали Тиквата трябва да го налапа на Доган чак до топките, ако иска да помирише някакво подобие на власт. А тогава всичко, за което бива обвинявана бсп, ще се стовари върху герб.
85
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека припомня на младите,красивите интелигентните,че иде ТИКВАТА на власт
84
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Серго, *** си с мир, *** си в Името Божие! Без теб БСП ще се изправи на крака и ще защити и държавата и народа! *** СИ!
83
0
 
18
 
! Отговори
психолог преди 9 години
Всякакви коментари са възможни за изказването на Местан , но той се подигра на БСП и Станишев. Това става когато се целуваш и извиняваш на подлеци и ***. Този резил на Станишев никога няма да се забрави.
82
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе ако червените прашки дето отвратиха народа се изметат, ще видите, че БСП ще е ХЕГЕМОН!
81
9
 
10
 
! Отговори
М преди 9 години
хахаха, клекнахте ли на колене, червени ***! Избори наесен и никога повече няма да видите власт!
80
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СЛАБИ СТЕ ВЕЧЕ *** !!!БЕЗ ДПС , ВЕЧЕ СТЕ ...ЗАГУБЕНИ!ЗАБРАВЕТЕ ЗА "ЗАДЪЛЖИТЕЛНИЯ ВОТ"......ТАЯ ВРЪТКА НЕМА ДА ВИ СЕ СЛУЧИ!!!МЕСТАН Е ДОСТАТЪЧНО УМЕН --ЗА ДА НЕ ТО ДОПУСНЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!ПО УМЕН Е ...ОТ ЦЕЛАТА ВИ ПАРТИЯ БКП/БСП , ВЗЕТИ ЗАЕДНО!!!НАПРАВИ ВИ НА "ТРЪТКИ" ....ПРЕД ЦЕЛАТА НАЦИЯ..ХА,ХА,ХАААААААААААА...НЕЩАСТНИ РУСКИ ,ДУПЕДАВЦИ!!!
79
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Предлагам да посрешнем сенатор Мак'кейн подобаващо, с яйца и домати! Хлябът и солта са за русите! Ура другари! Да живее ЕВРАЗИЯ!
78
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ уби 2 милиона българи в прехода никой не убил толкоз , нито във война , нито в робство, за толкова кратък срок 2 милиона.. Смърт на САЩ..
77
10
 
9
 
! Отговори
ХА,ХА,ХААААААА... преди 9 години
КАКЪВ ГЕНОЦИД ОТ САЩ ,БЕ ...*** РУСКИ...ХА,ХА,ХАААААААА--НИМА ЗАБРАВИ , КАК КОМУНИСТА /3-ТО ПОКОЛЕНИЕ/ ЛУКАНОВ , ОБЯВИ ФАЛИТА НА БЪЛГАРИЯ 1989Г....??!!!СРИНАХТЕ СЕ , ПАРЦАЛЧЕ ЧЕРВЕНО.......КАКТО СЕ СРИВАТЕ И В МОМЕНТА!ЗАЩО СЪРГЕЙЧО , ПОДАВА ОСТАВКА И ИСКА ИЗБОРИ ...А...????ЗАЩОТО СТЕ ПРЕД ФАЛИТ , ***!АКО НЯМА ИЗБОРИ ....НЕМА ДА ИЗКАРАТЕ И ЗИМАТААААААААА....ХА,ХА,ХАААААААОСТАНЕТЕ ЛИ НА ВЛАСТ....ХЕМ ЩЕ ВИ БИЯ...ХЕМ ЩЕ ВИ Е""АТ..ХА,ХА,ХААААА
76
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДПС е мега падението на Бойко Велики- дженерал ЛЕЙТЕНАНТ, може би *** да го направи ГЕНЕРАЛИСИМУС?! *** си е тъпо!Осъзнай се бе ***!
75
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Очаквайте САЩ да разпалят етническа Война , българи , *** , турци да се бият като питбули.. За себе си съм решил да убия 10-15 Соросоида преди погина.Утре идва американския Сенатор Макейн.. Където иде след това трева не никне почват войни и нежни революции.
74
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до чети Омир... Дивите и крадливи гърци дойдоха от Египет с по една кожа на гърба си и окрадоха нашите деди траките, окрадоха историята, боговете, всичко! Пфу!
73
2
 
12
 
! Отговори
КОШМАРА преди 9 години
БСП ПРЕДИ ДА ЗДАДЕ ВЛАСТТА ЩЕ ПРЕДЛОЖИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ. ТОВА Е СУПЕР,ЗАЩОТО СЛЕД КАТО ГЛАСУВАТ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ДПС Я ИМА 10-НА ДЕПУТАТА Я НЕ. А МОЖЕ И ДОРИ ДА НЕ ВЛЯЗАТ В ПАРЛАМЕНТА. ДАНО БСП И АТАКА СМАЖАТ ТОЗИ ПЪТ ДПС ЕДИН ПЪТ ЗАВИНАГИ И ГИ ИЗХВЪРЛЯТ ОТ ПАРЛАМЕНТА. ВЕЧЕ СТАНА ЯСНО ЧЕ ЗАДКУЛИСНО ИГРАЯТ ГЕРБ И ДПС.
72
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"ЮЖЕН ПОТОК" ИЗОБЩО НЕ НИ Е НУЖЕН!!СЪЩАТА РАБОТА ВЪРШАТ И 2-3-ДИВЕРСИФИКАЦИИ С ГЪРЦИЯ ,ТУРЦИЯ И РУМЪНИЯ ...КОЯТО ВЕЧЕ ИМАМЕ!И БЕЗ ТОВА --ПОЛУЧАВАМЕ ОТ РУСИЯ --НАЙ-СКЪПАТА ГАЗ НА ЕВРОПА!С "ЮЖЕН ПОТОК"--НЯМА ДА ВЗИМАМЕ ПАРИ ОТ ПРЕНОСА ...ЦЕЛИ 20-ГОДИНИ!ГОЛЯМ ПРАЗ...ЧЕ ЩЕ НИ ГО НАМАЛЯТ СЪС 100-ДОЛ/НА КУБИК!ПАК ЩЕ СИ ОСТАНЕ НА СЪЩАТА ЦЕНА...НАШИТЕ *** , ЩЕ ГО ОСКЪПЯТ ,ПАК!!!