НС не прие да има референдум за изборните правила

88 депутати го подкрепиха, 71 бяха против и 26 се въздържаха
Обновена: 17 юни 2014 22:05 | 17 юни 2014 20:27, Анисия Иванова
203
НС не прие да има референдум за изборните правила
Снимка: Импакт прес груп

Парламентът отхвърли предложенията на президента и на Инициативен комитет за произвеждането на национален референдум по изборни въпроси. Дебатът продължи повече от три часа.

НС обсъди днес на извънредно заседание двете предложения за произвеждане на национален референдум по изборни въпроси - едното, внесено от президента на Росен Плевнелиев, другото - от инициативен комитет.

При гласуването 88 гласа бяха "за" провеждането на референдума, 71 против и 26 се въздържаха от 185 народни представители. От ДПС всички гласуваха против, от Коалиция за България един депутат гласува със "за", а останалите гласуваха "против" и "въздържал се". Депутатите от ГЕРБ бяха "за" предложението.  "Атака" не участва в гласуването.

След гласуването Близнашки заяви, че сега надеждата им е във ВАС, който може да се произнесе за редовността на подписката от 500 хилряди подписа, което би направило рефередумът задължителен.

Разискванията в НС бяха отложени за 16.30 часа, за да бъде отправена отново покана към държавния глава да присъства при дискусията.

Още по темата

Председателят на Народното събрание Михаил Миков каза, че е изпратено второ писмо и е получен отговор. Президентът изтъква, че е изложил мотиви, които са станали достояние не само на Народното събрание, но и на цялото общество, добави Миков.

Нека предсрочните парламентарни избори да бъдат съпроводени с национален референдум по изборни въпроси - такъв призив отправи към народните представители Георги Близнашки, председател на  Инициативния комитет /ИК/, внесъл в Народното събрание подписката за национално допитване за въвеждане на мажоритарен  елемент в избирателната система, задължително гласуване и дистанционно, респективно електронно гласуване.

Според него мажоритарният елемент ще принуди политическите партии да издигат по-авторитетни личности.
Според Близнашки дистанционното, респективно електронното гласуване ще се окаже необходимо, когато се вземе решение за задължително гласуване, преди всичко за нашите сънародници зад граница.

Правната комисия е отхвърлила двете предложения за  произвеждане на национален референдум, а комисията за взаимодействие с граждански организации и движения не е стигнала до становище.

БСП иска въпросът за референдума да е само за задължително гласуване, което да важи само за гражданите на територията на страната и само за парламентарните избори. Мая Манолова от Коалиция за България поиска да се гласуват отделно трите въпроса в исканията за референдум на Инициативния комитет и на президента.

Против референдум съм за въвеждане на електронно дистанционно гласуване, защото този въпрос не е съобразен с решението на Конституционния съд, който го обявява за  противоконституционно, понеже не гарантира тайната на вота, каза Манолова.

От ГЕРБ и от инициативния комитет искат допитването да се проведе заедно с предсрочните парламентарни избори. Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева се обърна към политическите партии в Народното събрание да дадат гласовете си в полза на решението, с което се одобрява произвеждането на национален референдум за промяна на изборните правила.

Заместник-председателят на ПГ на партията Цветан Цветанов аргументира задължителния и електронния вот със създаване на условия за българите в чужбина да гласуват дистанционно, като  така сами "направят условията у нас такива, че да могат да се върнат обратно".

Лидерът на ДПС Лютви Местан обясни изчерпателно, защо движението е против референдума: Проблемът с пороците на политическата система е наш, на нашата собствена непригодност, на нашата  нереформираност, на нашата немодерност на партиите. И ние не  можем да прехвърлим собствената си отговорност върху българските граждани. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
2
 
! Отговори
до 133 преди 9 години
:)))))ок,щом казваш.за генетика няма смисъл да споменаваш:)))просто нямаш и идея за какво пишеш :)
109
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДО 132КОГАТО ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ И БОГОВЕТЕ МЪЛЧАТ!ТОВА, ЧЕ КОМУНИСТИТЕ СА ЛЪГАЛИ БЪЛГАРИТЕ ГОДИНИ НАРЕД, ТОВА, ЧЕ РУСНАЦИТЕ СА ИЗМИСЛИЛИ ИЗМИСЛЕНА ИСТОРИЯ, И СА КРИЛИ ИСТИНАТА, ТОВА Е ДРУГ ПРОБЛЕМ!
108
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДО 126А И БЪЛГАРИН ДА ТВЪРДИ, ЧЕ ТРАКИ И СЛАВЯНИ СА ЕДНО И СЪЩО Е НАЙ ГОЛЯМАТА ГЛУПОСТ КОЯТО СЪМ ЧУВАЛ! ТРАКИТЕ И СЛАВЯНИТЕ СА МНОГО РАЗЛИЧНИ ПЛЕМЕНА, ДАЖЕ И ГЕНЕТИЧНО, ВИЗУАЛНО СА МНОГО РАЗЛИЧНИ!
107
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДО 126ПО ТУРСКИТЕ АРХИВИ, МОЖЕ ДА НАМЕРИШ ПРАДЯДОВЦИТЕ И БАБИТЕ СИ 500 ГОДИНИ НАЗАД ВЪВ ВРЕМЕТО, АЗ ИМАХ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ГИ НАМЕРЯ ДО 7 ПОКОЛЕНИЯ НАЗАД, АКО СЕ НАПЪНА ЩЕ СТИГНА, МНОГО НАЗАД! КОЛКОТО ЗА ТОВА КОЕТО МИ ТВЪРДИШ, ИМАШ ПРЕДВИД МИСЛЯ ПОМАЦИТЕ, ПОМАЦИТЕ СА СИ ОТДЕЛНО ПЛЕМЕ, НЕ СА БЪЛГАРИ, НЕ СА И ТУРЦИ! ИМА ГИ ПО ЕДНА ДЪЛГА ЛИНИЯ ОТ ЕДИРНЕ В ТУРЦИЯ, ГЪРЦИЯ, МАКЕДОНИЯ, СЪРБИЯ, КОСОВО, АЛБАНИЯ, БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА, ПРЕСЕЛИЛИ СА СЕ ПО ВРЕМЕ НА ВИЗАНТИЙСКАТА, ПО ГРАНИЦАТА КАТО БУФЕР
106
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно е, тия кукавелници, които са за задължително гласуване, как ще накарат хората да отидат задължително или пък ще ме глобят . ***. Правото на глас е свещено право. Много интересно ще е. Ще си го преместя фара от другата страна на борда. Никога не бях гласувал, но сега със сигурност гласът ми е за ДПС. Писна с тия ганчовски простотии. Ето поради това бай *** си остане мизерника и цървула не само в ЕС, но и в нормалния човешки свят.
105
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гербави бесепари и *** си правят сметките без кръчмар. Урковци, каквото е казал и каже Доган-това е било и ще бъде, и той ще управлява, елементарна аритметика е. А с времето цифрите все повече ще се увеличават, колкото и да не им се иска и стиска.
104
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Задължително гласуване? Поредният идиотизъм на болните комунистически мозъци. Оказва се, че ДПС е най-демократичната партия. Иначе като през времето на малоумния Тодор всички като стадо овце задължително към урните за гласуване. Ще им напиша в бюлетината задължително един голям червен *** и ще си платя глобата. Комунистическа ***.
103
1
 
11
 
! Отговори
до 119 преди 9 години
проблем,межд българи и турци няма.проблема е с ***.тази напаст е срещу всички други хора.
102
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДО 116 ИНТЕРЕСУВАЛ СЪМ СЕ ОТ ВСИЧКИ ТЕСТОВЕ, КАКТО ЗА ТУРЦИТЕ ТАКА И ЗА БЪЛГАРИТЕ!ШВЕЙЦАРСКИТЕ ТЕСТОВЕ СА ЗА БЪЛГАРИТЕ, НЕ СА ЗА ТУРЦИТЕ, НА IGEA!СПОРЕД КОИТО, БЪЛГАРИТЕ СА 49% ТРАКИ, И САМО 15% СЛАВЯНИ, ТЮРКСКИТЕ ГЕНИ СА 0,1%, ИМАТ ВИЗАНТИЙСКИ И ДРЕВНОМАКЕДОНСКИ ГЕНИ ПО ОКОЛО 15%! МЕЖДУ ДРУГОТО ТУРЦИТЕ В ТУРЦИЯ ИМАТ 15% СЛАВЯНСКИ ГЕНИ, КОЛКОТО И БЪЛГАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ! СЪЩИТЕ РЕЗУЛТАТИ СА И В МАЙЧИН ДОМ!
101
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДЕЛЯТ НИ НА БЪЛГАРИ И ТУРЦИ,ЛЕВИ И ДЕСНИ,БЕДНИ И БОГАТИ,РУСОФИЛИ И РУСОФОБИ...А ВСЪЩНОСТ ЕДИНСТВЕНОТО СМИСЛЕНО РАЗДЕЛЕНИЕ Е ГРАЖДАНИ-МАФИЯ!ОТ ФБ
100
2
 
11
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Всички политически партии, които през последните двадесет години са били в парламента никога повече не трябва да бъдат допускани там. Страх ги е много от смяна на изборното законодателство. Трябва да бъде въведен минимален образователен праг за гласуване. В България правителствата се избират с гласовете на ДПС/верни избиратели/,*** и неграмотните хора. Без реформи в изборното законодателство гласуването обслужва единствено интересите на олигархията и досега управлявалите.
99
0
 
2
 
! Отговори
до 112 преди 9 години
а защо днк тестовете на швейцарците показват съвсем различна картина?поинтересувай се преди да пишеш неща за които си чувал от сестрата на вуйчото на беаджанака.
98
0
 
10
 
! Отговори
... преди 9 години
Ако поне 50 % от избирателите които гласуват има някакво образование си режа главата .... НЕ МОГАТ ДА СИ НАПИШАТ ИМЕНАТА.СРАМ И ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИЯ............. И ГОСПОДАРИТЕ НА ЕФИРА ЩЕ ГИ ПУСКАТ ДА ИМ СЕ СМЕЯ,КАЖЕТЕ МИ КАК ДА ГО НАПРАВЯ ?!
97
3
 
7
 
! Отговори
.... преди 9 години
До АнонименЗаради *** като теб сме така ... 100% трябва да се гласува няма да гледам ДПС през 1 година на власт ....
96
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДО 106ТУРЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ, СА ОТ НАЙ- ЧИСТОКРЪВНИТЕ,В ТУРЦИЯ ПОВЕЧЕТО СА СЕ СМЕСИЛИ С ВИЗАНТИЙЦИТЕ! ПРОИЗХОЖДАТ ОТ СЕЛДЖУКСКИТЕ ТУРЦИ,ПЪРВИТЕ ИДВАТ В БЪЛГАРИЯ МЕЖДУ 1440 И 1480 ГОДИНА, СЛЕД МЕЖДУРОДОВА ВОЙНА СЪС ФАТИХ СУЛТАН МЕХМЕТ -ЗАВОЕВАТЕЛЯ
95
0
 
3
 
! Отговори
Kuki преди 9 години
Може да има всеучастие в гласуването при наличие на възможност за избор "Не одобрявам" и при неодобрение над 35% да се анулират изборите и отново да се правят, докато се появят достатъчно достойни кандидати.
94
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДО 102ЗАМИСЛИ СЕ МАЛКО!АКО ВОТА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН, НЯМА ЛИ ДА ТИ Е ПО ЛЕСНО ДА КУПУВАШ ГЛАСОВЕ?ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ, ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ ГЛАСУВА, НЯМА ЛИ ДА СЕ КУПУВАТ ПО ЛЕСНО ГЛАСОВЕТЕ ЗА КОНКРЕТНА ПАРТИЯ? НЯМА ЛИ ДА СА ПО ЕВТИНИ САМИТЕ ГЛАСОВЕ, ЗАЩОТО СИ ДЛЪЖЕН ДА ГЛАСУВАШ? АКО ВОТА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН, ГЛАСОВЕ ЩЕ СЕ КУПУВАТ ОЩЕ ПОВЕЧЕ НА МНОГО ПО НИСКА ЦЕНА, ЗА ДА СПЕЧЕЛИ КОНКРЕТНА ПАРТИЯ, ХОРАТА САМИ ЩЕ ТЪРСЯТ КУПУВАЧИТЕ! ТОВА Е ЛОГИКАТА, ВСЕКИ КОЙТО ТВЪРДИ ОБРАТНОТО Е В ГОЛЯМА ЗАБЛУДА!
93
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 107Под масата,къде да е
92
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде е пощурелия мюсюлман-националист?
91
0
 
13
 
! Отговори
до 98 преди 9 години
турците/според мен в България няма такива а помохамеданчени българи/ са супер заблудени хора.гласуват за "тяхните" а не осъзнават,че дпс не е политическа сила а една шайка икономически кръвопийци,изнудващи всички партии с които се "коалират".какво печелят турците от дпс?с много малки изключения-НИЩО.доган преяде с власт и пари и се помисли за богоизбран,но едва ли ще си вземе имането там,дето ще отидем всички.от алчност съсипаха една прекрасна страна.