Станишев отива в ЕП заради новата ситуация след евровота

Той остава обаче лидер на БСП
Обновена: 24 юни 2014 17:00 | 24 юни 2014 14:33, Камелия Цветанова
153
Станишев отива в ЕП заради новата ситуация след евровота
Снимка: архив, БТА

Сергей Станишев няма да подаде оставка като лидер на БСП, въпреки че се отказа от парламента и ще стане евродепутат.

„Днешното ми решение не означава, че подавам оставка като лидер на БСП, но БСП има нужда от промяна, от нова енергия, ще продължа битката за силна левица, която може да решава проблемите на хората, вярвам, че тази моя позиция ще даде нова сила, мобилизация и енергия на БСП“, коментира той, след като стана ясно, че вчера е подал заявление в НС за прекратяване на пълномощията му като народен представител, въпреки че около изборите многократно заяви, че няма да отиде в Брюксел.

Сега обаче обясни решението си с отговорностите, които има като президент на ПЕС.

Още по темата
„Аз оглавих европейската листа на БСП като знак за лидерство и поемане на отговорност, а не заради намерение да ставам евродепутат, новата роля, в която влизам, е заради новата ситуация след евроизборите“, заяви Станишев.

„Най-лесно е да си хвърлиш оставка, но аз винаги съм изхождал от това кои действия са полезни за партията, това са моите водещи критерии, винаги съществува опция за оставката“, коментира още Станишев.

Той отрече слуховете, че името му се спряга за еврокомисар.

„Никога не съм се ръководил от своя собствен интерес, нямам никакви властови амбиции, за мен водещото е БСП, на която съм лидер, и интересите на страната“, увери социалистът.

Според него БСП е постигнала „нещо почти невъзможно“ на последните парламентарни избори, защото между 2009 и 2013 г. имаше „една власт, която беше авторитарна и постави под въпрос много фундаментални въпроси за европейското развитие на страната, но БСП не беше смачкано“.

„За последната година пък работим за това да се върне нормалността в държавата, този процес на излекуване не е лесен, защото има много интереси – икономически, политически, в различни сектори, които влияят на политиката и това оставя сериозно притеснение в БСП“, коментира още Станишев.

Той добави, че ПЕС не можа убедително да спечели изборите в Европа и след като остана втора политическа сила след ЕНП, означава, че социалистите няма да могат просто да налагат левите политики в Европа, а ще трябва да ги отвоюват в трудни преговори с ЕНП.

Станишев съобщи, че е предложил Атанас Мерджанов за мястото му като председател на Парламентарната група на левицата.

„Той има много политически и парламентарен опит, диалогичност, за да говори с другите парламентарни групи“, мотивира се лидерът на БСП.

В заключение лидерът на левицата съобщи, че Петър Курумбашев, който отпадна от ЕП, след като той става евродепутат, се е отнесъл с разбиране.

Според Станишев след евроизборите ситуацията в Европа е много динамична и преговорите не са шега работа. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
kade biagash be patriot > pardom - *** --sho begash nali iskash pobeda na izborite aaaa nali ako gerp ostanat e pagobno za stranata -- ostanide pomiar ,da ama nema pari ...
47
0
 
7
 
! Отговори
Olee,otvori ochichki преди 9 години
Pravitelstvoto shte izbiaga predi da e nastapila hiper inflacia. Bankite zaedno s novite oligarski grupirovki matiat vodite predi novia grabej. Obarnete si parite v dolari ili evro ako iskate da ste po spokoini. Ako valutnia bord padne leva se obezceniava. evroto skacha, polita sled nego i dolara.
46
0
 
25
 
! Отговори
Уплаши се, нали? преди 9 години
Просто бягаш! След като срина каквото и където можа!
45
0
 
27
 
! Отговори
ОСТАВКА бе смръдльо преди 9 години
НЯМА що да КОМЕНТИРАМЕ,Плъха си остава за цял живот вонящ плъх...
44
0
 
17
 
! Отговори
дерем преди 9 години
Оставете човека, има къща да поддържа в Швейцария. Мебели скъпи, майстори дерат кожи, Моника пазарува, децата пищят, средства трябват много. В България не става, пари няма, БСП фалит, значи Брюксел. То е ясно като бял ден.
43
0
 
32
 
! Отговори
ХА ХА преди 9 години
"винаги съществува опция за оставката, но НИКОГА комунист не си я подава сам! Защо трябва винаги да ви гонят с камъни? Айде омитайте се, престъпници, стига сте "мислили" за народа!ОСТАВКА!!!
42
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поне няма да му гледам лисугерската физиономия. С`я ако може да засилим към Брюксел и Боко, Доганя, Местан и Волен, тая държава току-виж отлепила от дъното.
41
0
 
9
 
! Отговори
bg преди 9 години
Жалко за човека ,а той искаше да остане в историята и БСП да му вдигне паметник ,ама май и паметник на позора не му направиха а го натириха да търка втора банка в Брюксел .......колко ще му липсва БОЙКО, а той май само го обичаше истински а сега е на колене КЕФ
40
0
 
34
 
! Отговори
ХЕИ преди 9 години
Щом плъховете напущат кораба, предстои катастрофа.
39
0
 
15
 
! Отговори
историк преди 9 години
Бъдещето ще докаже, че Сергея е демократ под прикритие. Извърши неоценима услуга на дясното в България.Не си отивай, Сергей! Изкарай само още едни избори!
38
1
 
9
 
! Отговори
Killuminati преди 9 години
Хазарският *** и неговата турско-болшевишка *** съсипаха държавата. Господ Иисус Христос да ни е на помощ, защото цялата истина в какво положение е държавата ще излезе наяве съвсем скоро.
37
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
1 април ли сме? Що за откровени лъжи! Хора без чест и морал! "Никога не съм се ръководил от своя собствен интерес, нямам никакви властови амбиции, за мен водещото е БСП, на която съм лидер, и интересите на страната, увери социалистът Станишев"
36
1
 
24
 
! Отговори
Отивай Серж! преди 9 години
В Брюксел хомосексуалистите са много разкрепостени -- ще ти хареса!
35
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 24Червените на Червената Планета!Направо на Бузлуджа, да си вдигат сърповете и чуковете на летящата чиния и дим да ги няма!
34
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не си отивай, паметник ще ти направим за съсипването на Столетницата.
33
0
 
32
 
! Отговори
художника преди 9 години
Девиза на Станишев е :"НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ТИ ДАДЕ ТОВА, КОЕТО АЗ МОГА ДА ТИ ОБЕЩАЯ" :):):)
32
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Станишев няма нито един трудов ден стаж. Управлява партията , управлява та я доведе до дъното. Сега отива да управлява в Брюксел. ***! Как се не наяде, как се не накраде!Еврокомисар! Като оная овца Кристалина? Нея не е ли срам че нищо не направи за държавата си?Бисер, Перник Варна? Колко хора трябва да умрат за да дойде помощ от еврокомисаря ни? Явно тия дето умряха са и малко! Този ще е същия *** като Кристалина и същия като Меглена Кунева! А бе как няма един свестен човек бе!
31
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лъжеца страхливия ще избяга.........Ами Майчето *** що ще прави??? Изоооообщо не вярвам, че Бойко е забравил за костинбродския комплот. *??? Тези дни изобщо го няма нещо:)) Тя "партията " му без ежедневни парички от Цв. Василев до дни ще се спомине. А на всичкото отгоре и той беше основна фигура в комплота с бюлетините. И ся ко ша прайм???? Май ще носим пак букети като на първата си любовница. Или ще се наведе, наведе.........
30
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пише ви вече един бивш симпатизант на БСП. Такава цинична и подла постъпка от лидер, няма как да се прости. Това беше позор. За съжаление трябва да призная, че няма друга алтернатива освен ГЕРБ.
29
1
 
35
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 9 години
Тоя гнусняр докато не довърши БСП няма да се махне. Но... те са си виновни- нали те го държат. То е ясно, че той сам няма да пусне кокала.