Станишев не е притеснен, че НС не го пусна в Брюксел

"На всеки, който играе такива игри, му се връща"
90
Станишев не е притеснен, че НС  не го пусна в Брюксел
Сергей Станишев. Снимка: Булфото, архив

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че не е притеснен от факта, че и днес парламентът не гласува искането му за прекратяване на пълномощията му на народен представител.

Още по темата
На 23 юни той подаде заявление за предсрочно прекратяване на пълномощията му,  но в сряда и четвъртък заседанията на парламента се провалиха поради липса на кворум, след като опозицията не влезе в пленарната зала.

”Със съжаление, виждам, че ГЕРБ, която една година с поведението си дискредитираше парламентаризма, в първия ден след изборите те не признаха резултата, половин година не влизаха в парламента изобщо, играят с кворума и дискредитират институцията. На всеки, който играе такива игри, му се връща”, коментира той, цитиран от БТА.

Попитан дали не е възможно и в България, както в ЕС, да се постигне сътрудничество между леви и десни по общите интереси, Станишев изрази съмнение, че у нас има подобна зрялост.

”Политиката в България в последните години се превръща в състезание на лични амбиции, а не в дебати за политика. Страната ни се нуждае от сериозни дълбочинни реформи - на начина, по който работят институциите, в здравеопазването, в правосъдието, в образованието. Всичко това изисква широка подкрепа. Виждате, че една година с недостатъчна подкрепа се стремим и променяме нещата. Безкрайно е мъчително и безкрайно трудно, защото съпротивата е огромна, много интереси бяха засегнати”, обобщи той.

Според него кандидатът за председател на Европейската комисия от партията, която събра най-голяма подкрепа на изборите за Европейски парламент, трябва да получи мандат за преговори.

Редно е да бъде предоставен мандат на Жан-Клод Юнкер (ЕНП), за да може той да започне политически разговори за политиката на следващата комисия. ЕК не може да продължава да кара по инерция. Хората в Европа ясно показаха, че искат промени, посочи Станишев.

Той добави, че е изготвил няколко точки, получили подкрепата на държавните и правителствените ръководители социалисти в ЕС, на чиято основа Юнкер може да разчита на тяхната подкрепа в Европейския съвет днес и утре.

Акцентите от тези точки са социалната защита, инвестициите, заетостта, преодоляването на разликите между бедни и богати, поясни Станишев. Той допълни, че се очаква българският премиер, според правилата на демокрацията, да подкрепи кандидатурата на Юнкер при взимането на решението за номинация от Европейския съвет.

В отговор на въпрос дали България би настоявала следващият върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността да бъде от Източна Европа, Станишев заяви, че Общността не трябва да бъде разделяна така. ЕС е цялост от суверенни нации с еднакви права и задължения, добави той.

Станишев участва в днешното заседание на държавните и правителствените ръководители от ПЕС, свикано в белгийския град Елвердинге. В заседанието участва и министър-председателят Пламен Орешарски, който не пожела да разговаря с българските журналисти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
25
 
! Отговори
СърГЕЙ, преди 9 години
Моника ти купи председателството в ПЕС.Сега какъв пост ще ти купи? И да не забравя- на кого продаде уж изчезналите секретни документи? Сине,бащин,наистина всичко се връща-тези пари,които открадна от народа са КЪРВАВИ ПАРИ! Не го забравяй?
40
1
 
21
 
! Отговори
ББ преди 9 години
Серьожа , казах ти го същото преди време ! Ама не слушаш !Разчиташ на късата памет на българския народ ...или си ***.
39
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Притеснен си е и още как ! Такова голямо ос....иране си е послал , че сгромолясването е въпрос на време .Ще се отрекат и от него Левицата/както с Жан Виденов/, че само споменаването на името му , ще е срам за партията.Засега още са се задавили с налапаното и и за това си траят...
38
1
 
5
 
! Отговори
До 43 преди 9 години
Поздравявам ви за коментара!!!!!!!!!!
37
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мдаааааааа......................първа серия на филма "Плъха беглец"
36
2
 
12
 
! Отговори
махни се преди 9 години
Станишев изчезни ама бързо.Каквото си опрапоастил и крал халал да ти е само ни освободи от присъствието си.Махни се с добро още можеш.Заминавай за Брюксел,Киев,Москва,Берн.
35
0
 
7
 
! Отговори
льжата преди 9 години
До 43.Много хубаво го казвате.Сьгласен сьм с вас.Но кажете как да унищожим компютрите и телефон те от нов вид.Знаете ли че младите ще измрат без тях.Не ги интересуват пчелите.Те даже не знаят че пчелите са виновни да ядьт череши когато са зад компюттьра
34
2
 
12
 
! Отговори
художника преди 9 години
Станишка, отивай да стягаш замъчето в Швейцария, че както е тръгнало много гости ще имаш!Местан, Доган, Бисеров, Пеевски, Мая и цялата останала ***.Харчете си парите на воля и не повече за България.У нас е само бедност и корупция, нема к`во да правите тука!
33
2
 
26
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
Точно така, ВРЪЩА СЕ !След като Конституционния съд прие решението, че щом не е гласувано напускането на НС от Пеевски значи е все още депутат, макар да беше шеф на ДАНС за един ден, така и Станишев не може да стане евро депутат, докато не се гласува в НС.Всичко се връща !И кого заблуждава некадърният съсел, че нещо са свършили изобщо през изминалата година ?!
32
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пчелите са на изчезване,природата загива лека-полека,а ние се занимаваме с празни неща.Когато последното дърво е отсечено,когато последната река е замърсена ще стане ясно,че парите и златото са безсилни.Защо не направим нещо,всекиго по малко..Да спестяваме вода,да засаждаме дръвчета,цветя,да съхраняваме природата дива,да учим децата на това,да събираме разделно..
31
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Местан не се изказва дълбокомослено ерзацно по въпроса, забелязвате ли? Залегнал е ниско в окопа не се показва..
30
1
 
13
 
! Отговори
Ели преди 9 години
До Fillip Да, защото е политик няма и капка достойнство, няма и един работен ден извън политиката и комсомола. Ще възразиш, че това е професия и призвание и т.н. Малко са политиците, които не могат нищо друго освен да живеят на гърба на народа . Ако всичко се връща нали се сещаш за толкова години на Станишев, колко има да му се връща.
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 25, DRoGARU, AKO MASLAROVA, OVCHAROV, STANISHEV I GOTZE IMAHA 6 panelni APARTAMENTA NIKOI NQMASHE DA GI SPOMENUVA.
28
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някои хора се взеха много на сериозно!!! Бареката се взе на сериозно и глътна бастуна заедно със своя бос! Станишката се взе на сериозно, почна да ги дрънка врели некипели, и на него му отрязаха билета! Който и да си, какъвто и да си, предадеш ли партнйорите си, заначи си яхнал моторетката и с пълна газ си тръгнал към небитието!
27
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези *** из парламента кой им дава заплати ? До кога народа ще бачка за тях ?
26
0
 
10
 
! Отговори
филипа преди 9 години
До Fillipтози е политик . колкото и си *** ... Ти си избираш .Лъжата,арогантността,личните амбиции , ако са качества на топ политик , означава че нещо крайно сбъркано има
25
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Очаквам от съсляка грандиозни глупости в брюксел. Мисля че няма да ме разочарова.
24
0
 
9
 
! Отговори
Авел преди 9 години
Намерете истината и само тя ще ви направи свободни.
23
14
 
4
 
! Отговори
Fillip преди 9 години
До ЕлиТи пък какво си се разплакала?! Наистина само за треторазредни оплаквачки са коментарите. Човекът е политик, а не селски хитрец. Дано Борисов е наясно, че всичко се връща
22
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕЙ писна ми от тоя Съсел бе........, цел ден само негооо...и оная дебела Тиква и нея, цял ден как хленчи по тоя !!!гаси