Станишев не е притеснен, че НС не го пусна в Брюксел

"На всеки, който играе такива игри, му се връща"
90
Станишев не е притеснен, че НС  не го пусна в Брюксел
Сергей Станишев. Снимка: Булфото, архив

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че не е притеснен от факта, че и днес парламентът не гласува искането му за прекратяване на пълномощията му на народен представител.

Още по темата
На 23 юни той подаде заявление за предсрочно прекратяване на пълномощията му,  но в сряда и четвъртък заседанията на парламента се провалиха поради липса на кворум, след като опозицията не влезе в пленарната зала.

”Със съжаление, виждам, че ГЕРБ, която една година с поведението си дискредитираше парламентаризма, в първия ден след изборите те не признаха резултата, половин година не влизаха в парламента изобщо, играят с кворума и дискредитират институцията. На всеки, който играе такива игри, му се връща”, коментира той, цитиран от БТА.

Попитан дали не е възможно и в България, както в ЕС, да се постигне сътрудничество между леви и десни по общите интереси, Станишев изрази съмнение, че у нас има подобна зрялост.

”Политиката в България в последните години се превръща в състезание на лични амбиции, а не в дебати за политика. Страната ни се нуждае от сериозни дълбочинни реформи - на начина, по който работят институциите, в здравеопазването, в правосъдието, в образованието. Всичко това изисква широка подкрепа. Виждате, че една година с недостатъчна подкрепа се стремим и променяме нещата. Безкрайно е мъчително и безкрайно трудно, защото съпротивата е огромна, много интереси бяха засегнати”, обобщи той.

Според него кандидатът за председател на Европейската комисия от партията, която събра най-голяма подкрепа на изборите за Европейски парламент, трябва да получи мандат за преговори.

Редно е да бъде предоставен мандат на Жан-Клод Юнкер (ЕНП), за да може той да започне политически разговори за политиката на следващата комисия. ЕК не може да продължава да кара по инерция. Хората в Европа ясно показаха, че искат промени, посочи Станишев.

Той добави, че е изготвил няколко точки, получили подкрепата на държавните и правителствените ръководители социалисти в ЕС, на чиято основа Юнкер може да разчита на тяхната подкрепа в Европейския съвет днес и утре.

Акцентите от тези точки са социалната защита, инвестициите, заетостта, преодоляването на разликите между бедни и богати, поясни Станишев. Той допълни, че се очаква българският премиер, според правилата на демокрацията, да подкрепи кандидатурата на Юнкер при взимането на решението за номинация от Европейския съвет.

В отговор на въпрос дали България би настоявала следващият върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността да бъде от Източна Европа, Станишев заяви, че Общността не трябва да бъде разделяна така. ЕС е цялост от суверенни нации с еднакви права и задължения, добави той.

Станишев участва в днешното заседание на държавните и правителствените ръководители от ПЕС, свикано в белгийския град Елвердинге. В заседанието участва и министър-председателят Пламен Орешарски, който не пожела да разговаря с българските журналисти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
5
 
18
 
! Отговори
Ели преди 9 години
Да той не е притеснен, защото знае, че не можем да го спрем. За тази една година се приеха закони, които бяха само на тях изгодни . Нищо от обещанията не се изпълни, докараха страната до дъното. Сега се е приготвил да избяга. Не можаха поне с достойнство да подадат оставка.Той е един страхливец. Щял да поеме отговорност. Това ли му е отговорността? СТРАХЛИВЕЦ.
20
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо да се притеснява др.Станишев - нали се спаси в Брюксел! Вместо да е начело на компартията и да организира няколко ленински съботника той се държи за полата на моника - жалък плъх!
19
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЕРБ са пътници, Борисов е политически труп - факт!
18
19
 
6
 
! Отговори
REDvayler преди 9 години
С циркаджийските си изпълнения герберите само доказват думите на Станишив: "Здравейте, циркаджии"
17
1
 
8
 
! Отговори
коко преди 9 години
В ИМЕТО НА НАРОДА !!!
16
3
 
14
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Станишефф с интерес следи за храните ГМО, развиващи цици в мъжете.
15
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
той държавата затри и не му пука,та за някакво гласуване ще му пука......
14
2
 
15
 
! Отговори
st преди 9 години
90% от ПЕС са комунисти от бившият соц,лагер.
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A кой почна ?
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ай как ме прекараха
11
1
 
20
 
! Отговори
Хами преди 9 години
На Хамстера номер му скроиха атакистите. Цяла година го подкрепяха за всички глупости, а сега не му пуснаха кворум, той нали е стиснат и не им даде никакво предимство и сега те си отмъщават.
10
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До :)Да, ама при Мутрата, нямаше такива неща, сега защо всичко е погром за 1 година , защо толкова скоростно...?????? червени *** вън от България.ЗАЩО ДНЕС ГЕРБ ВИ ПОДАДЕ РЪКА ЗА ДА МАХНЕТЕ СПОКОЙНО СТАНИШКО, А ВИЕ ГИ ПЛЮХТЕ ОТ СУТРИНТА ОЩЕ, КАЖИ ВЕ *** ЧЕРВЕН ПРОДАЖНИК. ЕТО КОИ СА ВРАГОВЕТЕ НА БЪЛГАРИЯ, ВИЕ ЧЕРВЕНИ *** ОТ 69г. ПРОБЛЕМИТЕ ИДВАТ ОТ ВАС И РУСИЯ. СЕГА ЛИ ГО РАЗБРАХТЕ КОЛКО ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ СТЕ???????????????
9
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Mojete na Sergo, samo da mu zavijdate! Nqkoi neobrazovani shestoklasnici znaqt samo da hrachat! Kef mu e na Serjjjjjj v Turciq kef mu e EU kef mu BG.....S edna duma, tarikatite varqt kadeto si iskat!
8
4
 
21
 
! Отговори
Dinosaurus преди 9 години
Абе как така цяла година имаше кворум за всичко: за изборен кодекс, завчера за закона за МВР, за увеличение на депутатските заплати, Пеевски да остане депутат, да не подава оставка успешното правителство..."една година любов" и пълно разбирателство на трите партии БСП/ДПС/Атака и сега...Герб им потрябва неотложно! Що бе? Къде ви е златния пръст? Нали още в нощта на изборите Серго обяви победа и класифицира Герб като "ненужни", "опозиция", "загубили"...от там се почна...сега реве! Айде у лево!
7
4
 
28
 
! Отговори
internetlumpen преди 9 години
Моника да не си. Омъжиш се за банкер - фалира. Омъжиш се за партиен лидер - емигрира. Карък...
6
4
 
31
 
! Отговори
смок преди 9 години
МухахахахахаСерж, каква я мислихте, каква стана, а? Бракът по сметка с ДПС и срамният и израстък Атака не доведе до нищо хубаво. Разводът в момента тресе цялата държава, ти си тръгнал да напускаш кораба посока Брюксел първи. Не на нам тия. Оставаш до последно и го отнасяш здравата. Ако дебелата Цаца излезе акула, до Септември ще трябва да търкаш наровете на някой дранголник. Септември ще бъде Май, както е казал поета. Айде - и да слушкаш свинята Пееф, щото инак лобут! :)
5
2
 
17
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Увеличаването на броя на хората ползващи социални помощи,ваучери за какво ли не за успех ли да го броим?Нормалните партии се борят срещу бедността.
4
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На тая снимка - все едно е глътнал биберона.
3
3
 
28
 
! Отговори
дерзай преди 9 години
Ами лошо няма. Може да си върши тежката ПЕС-работа от Позитано 20 чрез Скайп връзка. Заплатата ще му превеждат в КТБ.
2
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕДИНСТВЕНОТО ОТ КОЕТО СЕ ВЪЛНУВА ВСЕКИ КОМУНИСТ Е ВЛАСТ И ПАРИ. НИЩО ДРУГО ! ЗА ТЯХ НЯМА МОРАЛ, ПРИНЦИПИ, РОДОЛЮБИЕ .ЗА ТЯХ ВСИЧКО СЕ ИЗРАЗЯВА В ПАРИ ,МНОГО ПАРИ...АКУЛИ НЕНАСИТНИ !