Павлова: Промените в НК за банките няма да видят бял свят

ГЕРБ няма да ги подкрепи на второ четене
Обновена: 17 юли 2014 11:29 | 17 юли 2014 11:28, Анисия Иванова
72
Павлова: Промените в НК за банките няма да видят бял свят
Лиляна Палова. Снимка: архив Булфото

Промените в Наказателния кодекс за банките няма да видят бял свят и ГЕРБ няма да ги подкрепи, защото „не са добри не стават”. Това заяви пред bTV депутатът от ГЕРБ Лиляна Павлова.

Предложението на БНБ, предвиждащи разпространителите на информация за банките, която може да доведе до паника сред населението, да се наказват със затвор между 2 и 5 години, бяха внесени от Йордан Цонев (ДПС) и минаха на първо четене в парламента вчера с гласовете на ГЕРБ и ДПС.

Павлова обясни, че това, което партията е направила вчера, е в резултат на постигнатото съгласие на Консултативния съвет при президента. Ние си изпълнихме ангажимента от КС да се приемат необходимите промени, предложени от БНБ. Но нашият ангажимент беше съпътстван с искането за оставка на ръководството на БНБ, обясни тя.

Още по темата
Тя беше категорична, че ГЕРБ няма да подкрепят промените в този вид на второ четене, защото очевидно няма воля да бъдат направени. "Още преди казахме, че текстовете в този вид не стават, не са добре формулирани", отсече тя.

Тя обясни, че на първо четене се приема духът на закона, а между първо и второ четене се прецизират текстовете, и добави, че въпреки вчерашното гласуване ГЕРБ продължават да искат оставката на управителя на БНБ Иван Искров.

Павлова определи като абсолютна манипулация тезата за „прегръдка” между ГЕРБ и ДПС.

Тя смята, че с решенията относно КТБ ще трябва да се изчака, за да се получи цялата необходима информация, а не да се спекулира. Първо, да се види какво е финансовото състояние на банката, да се види кой има вложения, да се види дали това са бели пари, за които са платени данъци, да се приспаднат лихвите, да се направи една сериозна такса за теглене и чак тогава да се види дали банката със собствени средства и активите, които има, не може да се разплати, обясни Павлова.

Тя алармира, че във фонда за гарантиране на влоговете няма пари. Необходими са 3,6 милиарда лв., за да бъдат покрити гарантираните влогове, а във фонда има 2,1 млрд. лв. Фондът е създаден пред години и не е допълнен до необходимия размер, обясни Павлова и се обърна към Асоциацията на банките, като предложи тя в дух на солидарност да подпомогне да се запълни фондът. Той се пълни с пари от банките и техните такси, уточни тя. „Това е първото, което искаме. Другият вариант е да се вземе заем“, допълни тя.

По отношение на състоянието в държавата и искането за актуалиризане на бюджета Павлова е убедена, че страната  е пред крах. По думите й за една година това управление струва около 10 млрд. лв. на данъкоплатците нови задължения.

Според Павлова искането на ГЕРБ за 7% дефицит и близо 7 млрд. дълг. е въз основа на анализ на състоянието на всички сектори в държавата. "Това, което искаме, е да се каже в какво финансово състояние е държавата", допълни тя.

По думите й запълването на дупката в здравеопазването не решава проблемите в енергетиката, БДЖ  и много други сектори. По техните разчети БДЖ е със задължения 8 млн. лв, НЕК – 1,5 млрд., предстои да загубим делото за още милиард и половина евро по отношение на "Белене", 380 млн. лв. са само неустойките за "Южен поток", изброи тя.

Настояваме да се направи анализ за реалното финансово състояние на страната, след което да се тегли заем, който да попълни дупките. Искаме да сме наясно пред какво ще бъде изправено едно служебно правителство, аргументира Павлова вчерашното решение на партията й да не подкрепят актуализацията на бюджета, предложена от БСП.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко иска да открадне 7 милярда.Готов е да срине държавата, да продаде България на турци и араби.*** мръсно ***.Християни!Не виждате ли най-голямото зло.Идва от Мордор и там живееят ***,а не хора.Имената им са Бойко и Павлова.Ще ги познаете по бостанските им дирници. Не се наяде прасето.Иска милярди.Иска да *** и се опиянява с кръвта на невинни християни. Пие кафе с турци и еврео-американци и името му е Вавилонската ***-Бойко.
20
3
 
11
 
! Отговори
Хяхя преди 9 години
7млд дълг, за да може Будичката да го изпапка, като дойде на власт, ако въобще дойде!
19
4
 
17
 
! Отговори
Bubbles преди 9 години
Драги задръстени фенове на престъпното и мутренско изчадие ГЕРБ : Погледнете я тая свинкя на снимката, погледнете и останалите членове на партията на която подражавате и ми кажете тия според вас как са се охранили толкова добре?Има ли Член на ГЕРБ който не тежи поне 100 кила?Това е вашата любима партия - един неспиращ да плюска ЦИРЕЙ!
18
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Християни да се дигаме и да издухаме всички герберски ***.Война на хората срещу свинете Бойко и Павлова.
17
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Достатъчно се наслушах на популизам от отвратителните създания Бойко-прасето и Павлова-свинята.Скоро ще разбереш, че това е християнска държава и никой няма да ни допусне в общия банков съюз,поради нашето тясно обвързване със Спасителя и извращение спрямо Вавилонския Брюксел -приемник на фанатичните еврейски банкови фамилии(убиците на всички старозаветни пророци и *** арамееца-нашия Бог).Смърт на ГЕРБ-партията пероводник на турско-арабски интереси.***,понеже с нас е Христос.
16
3
 
10
 
! Отговори
Човек преди 9 години
Стига с тия "комунисти" бе! Къде ги виждате? Я измислете нещо по-умно. И стига с тая "ДС"! Вече 26 години сме уж демокрация, то тия дето са били нещо в ДС отдавна са измряли! Ама нали боковистите и на умряло куче нож вадят...Явно изпростяването на нацията върви с пълен напред, голям успех за ЕС и САЩ...
15
3
 
16
 
! Отговори
ф-1 преди 9 години
Герб, /както и БСП/ е пълен с некомпетентни и хванати от гората "специалисти"! За Народното събрание- да не говорим!Тази като я гледам, освен за сумистка, за друго не става.
14
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каква хубава ....................................***!
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето такива хора ни опледелят правилата на живот а пък който иска да им гласува....
12
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не мога да разбера, толкова ли няма в тая страна кадърни хора, които да не идват от ЦК на БКП. Завършила нашта УНСС и Варненския свободен, където баща и е зам. Ректор. Подиграват ни се тези хора !
11
2
 
6
 
! Отговори
44 преди 9 години
До Анонимен 17За хората не мога да твърдя, виж за теб от друга страна мога със сигурност да кажа, кух си та чак вдлъбнат.От посочените точки нищо не е вярно, само в болният ти мозък е така а въпреки откровената си тъпота може да се замислиш върху точка 2 :КОЙ ПО ТОЧНО ИЗТЕГЛИ РЕЗЕРВА НА ЗДРАВНАТА КАСА ?ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ЛИ? ПРЕДИШНОТО ЛИ БЕШЕ ?
10
12
 
6
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
Като гледам какво се пише стигам до заключение че коментиращите са предимно КОМУНИСТИ!!!Бахх маааму.....Нема отърване от тия другари
9
1
 
19
 
! Отговори
ГЛАС НАРОДЕН преди 9 години
ЛИЛЕНЦЕ, ОТ ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ ПАК ЗАЩИТАВАШ ГЕРБ. АБА БОКО-ТИКВАТА ЩЕ ТЕ УХАЖВА ОЩЕ МАЛКО, ЩЕ ТЕ УВАЖИ ОЩЕ НЯКОЛКО ПЪТИ И ПАК ЩЕ ТЕ ОТСВИРИ...ТОГАВА ДРУГА ПЕСЕН ЩЕ ЗАПЕЕШ, КАКТО ПРЕДИ НЯКОЛКО МЕСЕЦА. ЗАБРАВИ ЛИ ???
8
5
 
28
 
! Отговори
X преди 9 години
Вече прилича на *** майка преди да се опраси!
7
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
когато чуеш или прочетеш нещо от гербер погледни откъде изгрява слънцето
6
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
като и видя гушата на тази и ми се доповръща!
5
2
 
28
 
! Отговори
КуРти преди 9 години
Торния бръмбар сега и от банки ли започна да разбира?!? Тая ще надмине Винету от Банкя по познания във всички сфери!
4
1
 
9
 
! Отговори
chach преди 9 години
niakolko godini v vlasta i gu6kata e na lise.
3
2
 
18
 
! Отговори
nemam nervi преди 9 години
Тая поничка пак се гласи да се топне в мазното
2
4
 
19
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
Грух Грух Грух