Оставката на българския кабинет може да е проблем за Газпром

Руски печат: "Южен поток" може да не бъде пуснат до края на 2015 г."
Обновена: 25 юли 2014 14:05 | 25 юли 2014 09:46, Елка Василева
109
Оставката на българския кабинет може да е проблем за Газпром
Снимка: архив, Reuters

Оставката на българското правителство може да стане сериозен проблем за Газпром и проекта за газопровод "Южен поток", твърди в анализ руският "Комерсант".

До октомври в България ще управлява технически кабинет без достатъчно пълномощия за сериозни решения, а след това на власт може да дойде проевропейска коалиция. Съответно има риск, че Газпром няма да свари с пускането на "Южен поток" до края на 2015 г., посочва вестникът.

През юни премиерът Орешарски "под натиска на САЩ обяви, че замразява строежа, и започна консултации с Еврокомисията, настояла за проверка на обстоятелствата във връзка с търга", припомня изданието.

Още по темата

"Техническото правителство, назначавано от президента, ще има право да преговаря за "Южен поток", но решенията му ще трябва да бъдат одобрени от парламента, а президентът Росен Плевнелиев (представител на ГЕРБ и привърженик на евроатлантическия курс) има право на вето", посочва изданието.

"Комерсант" припомня, че именно при управлението на ГЕРБ "бяха замразени и отменени руско-български проекти – АЕЦ "Белене" и петролопроводът Бургас-Александруполис", а "в сряда бордът на БЕХ не успя да вземе решение "Газпром" да кредитира с 620 милиона евро българската отсечка от "Южен поток". "Газпром" и Европейската комисия не коментират положението.

Редица източници на "Комерсант" смятат, че съдбата на "Южен поток" ще се решава "съвсем не в България" и общо взето няма значение кой ще дойде на власт.

Един от източниците се съмнява, че София - дори с ново правителство и на фона на западния натиск, ще се откаже от газопровода. Ако спре транзитът през Украйна, ще пострада България, която почти няма алтернативни доставчици, а сумите от транзита и преференциалните цени за газа от "Южен поток" може да понапълнят бюджета.

Друг източник припомня, че през 2009 г. Бойко Борисов настояваше договореностите за "Южен поток" да бъдат анулирани и строежът му да се отложи с няколко години. Експертът Валерий Нестеров от руската "Сбербанк" допуска, че пусковият срок на газопровода може да бъде отложен с една година.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Или ще почнат да дупчат и да тровят Добруджа
71
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще видим зимата като спре газта и ветото дойде от Москва, а не от шушумигата в президенството тогава какво, вероятно ще внасяме с камили от Катар.
70
3
 
4
 
! Отговори
ф-1 преди 9 години
Южен паток е алтернативно трасе на което Русия държи толкова много, единственно за да може да ИЗНУДВА отделни държави, без да нарушава доставките на други!Толковае елементарно!Ако в момента съществуваше патока, газта през Украйна щеше да е спряла..
69
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Оставката на българския кабинет може да е проблем за Газпром"Всички родолюбиви българи на това разчитат и се надяват!
68
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НагоренПопокатепетъл - по точно ногорензадникпроебъл *** си като царвул, но простено да ти е лудите и пияните и господ ги пази, все пак гледай да не паднеш от мосто върху лосто.
67
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Южен поток не е изгоден за САЩ... ще ми обясниш ли в какво се изразява неизгодността му за ... САЩ? Чудя се как си връзваш връзките на обувките сам, наистина.
66
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проевропейското ни бъдещо правителство е проблем за Газпром??? Аз ли не разбирам нещо? Каква е логиката проект от взаимен интерес да бъде спрян от Европа и проевропейското правителство на България, ако той е изгоден и за двете страни. Газпром открито признават, че този проект не е такъв, той не е почтен, целите му са други и се държат нагло. Какво да е правителството на държава член на ЕС? То не е проевропейско, то е ЕВРОПЕЙСКО... гнусни съветски ***.
65
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има и още един аспект България ще остане без газ най-вероятно в 2 времеви интервала : след октомври или след януари в зависимост дали украйна се разплати с Газпром и в двата случая на новия премиер ще му се пече яйце на ***.Не вярвам да е Тиквуна щото ще предизвика гражданска война.
64
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Статията е брилянтна и редактора също !
63
2
 
5
 
! Отговори
бох преди 9 години
ЮП ще го има. "Ако баща ти не се бе омъжил за ***", те пак щяха да имат деца, но други... Ще се облажи Туркия. (!) ЮП ще стигне до южните съседи и оттам до другите ни южни съседи, Маке-дония, Србия .... (!) А ние бг п***д***рунгелите ще им се молим за тръба до тях. Но млъкни сърце... Добри Стратези са ФАЩ, и няма как да живее една Империя без "Разделяй и Владей".
62
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
умен е българина. човек да съжалява че не е завършил тука висшето образование и да пише ли да пише.
61
13
 
12
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
Путин, Русия и Газпром да ходят на майната си. България ще търси своя интерес. Руснаците не ни интересуват вече. Няма ги нито Волен Полегачов, нито Сергей Червеноруски. Дори ултралевият Гоце Руснаков е девета дупка на кавала. Останаха само платените интернет ***, но ефектът от тяхната работа е нулев, всеки ги разпознава и избягва вече. Затова се очаква и рублите за тях да бъдат спрени. Ще останат на улицата, горките руски ***. Кой ще им го подлага заднешком после?
60
5
 
2
 
! Отговори
Registriran преди 9 години
Аха проблем, ще извикат тиквата в Берлин, ще му набият обръчите. а то каквото е страхливо, още от там ще нареди на парламента да пуска потока, че на европата и е студено, като през това време непрекъснато сменя ***.
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
така ще напълнят бюджета сумите че не е истина :)след 25 годин може и да се върне някой от инвестираните левове
58
0
 
4
 
! Отговори
do74 преди 9 години
Mi shto ne go osadihte pri nalichieto na chervena cacaratura?
57
3
 
10
 
! Отговори
lol преди 9 години
"... а сумите от транзита и преференциалните цени за газа от "Южен поток" може да понапълнят бюджета"да бе, при двойно надути цени на строежа може да ни огрее след 10-15 годиниа тогава кой знае кой ползва и кой не ползва газне на нас тия, при прости комуноиди може и да мине
56
4
 
14
 
! Отговори
опетков преди 9 години
Как не разбра този *** народ, че не е проблема в ЮП, а това че цената му в България е надута с 2 млрд лева, които ще бъдат измъкнати от нашия джоб и прибрани от правилните фирми и хора. И друг път съм писал-финансовата изгода за държавата, респективно народа е минус Х млн лева за следващите поне 20 години. Къде е сметката на ГАЗПРОМ? Негови хора ще откраднат поне половината от 2та млрд, газопровода ще излезе без пари чрез определяните от тях лихви и такси за пренос и надутата цена.
55
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 71Виж справкитеПо времето на ГЕРБ пенсиите бяха увеличени над 10 процента. Мин.раб.заплата стана от 240 на 310лв.
54
21
 
15
 
! Отговори
до 71 преди 9 години
Бойко Борисов заслужава съд, защото остави народа със замразени доходи 4 години, а се возеше на самолети с народни пари!!!
53
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 69 Б.Борисов е най добрият български политик. Ще се радвам ако той спечели изборите. А комунистите от БСП- заради Ю.П. и други заслужават съд. ДАНО СЕ ЗАБРАВИ БСП