ГЕРБ и ДПС изолираха БСП, ремонтираха сами бюджета

От БСП посрещнаха вота с "Горчиво"
Обновена: 30 юли 2014 09:23 | 29 юли 2014 20:51,
429
ГЕРБ и ДПС изолираха БСП, ремонтираха сами бюджета
Снимка: Булфото

ГЕРБ и ДПС прокараха актуализация на републиканския бюджет въпреки несъгласието на БСП. Това стана на първо четене след тричасови дебати по време на извънредно заседание на парламента. От гласували 178 депутати 117 бяха „за“, 61 „против“, „въздържали се“ нямаше. Вотът на ДПС и ГЕРБ беше посрещнат с викове „Горчиво“ от страна на БСП.

Депутатите насрочиха и ново извънредно заседание на 4 август, което да приеме промените в бюджета на второ четене.

Предложението за актуализация на основния бюджет беше внесено от правителството преди по-малко от месец. Заедно с него кабинетът поиска промяна и на бюджета на Здравната каса, който за разлика от републиканския беше подкрепен единодушно от ГЕРБ, БСП и ДПС. „Атака“ отново не присъстваха в пленарната зала.

Още по темата

С актуализацията депутатите приеха увеличение на дефицита до 2,7 процента и ръст на държавния дълг до 3,4 милиарда лева. От получените средства 2,7 милиарда ще бъдат отделени за буфер за финансовата стабилност заради случващото се с КТБ. Отделно е предвидена и държавна гаранция от 2 милиарда лева във Фонда за гарантиране на влоговете.

Дебатите по промяната в бюджета бързо минаха от спорове за числата в политически сблъсък между ГЕРБ и БСП за това чий е кабинетът и кой трябва да го подкрепи. Както Dnes.bg писа, шефът на групата на социалистите Атанас Мерджанов обвини правителството, ГЕРБ и ДПС, че с актуализацията искат да узаконят един грабеж.

„Доскоро атакувахте кабинета, сега сте готови да застанете зад него, искате или не завършвате като последната парламентарна група, която подкрепя това правителство“, обърна се към ГЕРБ и Янаки Стоилов от БСП. Той се зарече, че след като актуализацията се приеме, ще внесе поправка в закона за гарантиране на влоговете, който ще въведе задължение гарантираните влогове в КТБ да бъдат изплатени до 21 септември.

Делян Добрев от ГЕРБ пък призова социалистите да запазят достойнството на финансовия си министър и да му спестят критиките. „Управляващите извикаха този министър да го критикуват. Ако не сте доволни, трябваше да предложите смяната му“, каза той.

Йордан Цонев от ДПС отрече обвиненията, че партията му е бламирала управляващата коалиция и че формира ново мнозинство с ГЕРБ. „Не ДПС бламира коалицията. Избирателите ви бламираха. Как да продължим да управляваме в тази ситуация“, обърна се той към социалистите. Цонев беше категоричен, че партията му остава зад кабинета до последния му ден и изрази учудване защо БСП се оправдават с ДПС за загубата си на последните избори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


429
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
319
5
 
29
 
! Отговори
zzz преди 9 години
къде ще са протестиращите сега, нали вече герб си ляга с бълхите, които плюехте до вчера? трагедия, kleta majka balgaria
318
4
 
39
 
! Отговори
ivan преди 9 години
честита нова коалиция, тиквеници
317
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Na tikvata programata izleze baq kradliva ami ot nas zavisi dali ste si razvqva bairqka ili ne
316
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
UTRE GLEDAITE TIKVUNQ KAK SHTE IZVADI TORBATA S LYJITE ZA KVO SA MU TIQ 3.4 MILQRDA SSLED KATO CQLA GODINA RIVA ZA ONQ MILQRD NA BSP MOSHENNIK DOLEN
315
10
 
25
 
! Отговори
До 386 преди 9 години
Хахахаха, Атака умря откакто качи на власт ДПС и БСП. Сега и ГЕРБ свърши след като вече е коалиционен партньор на ДПС.
314
11
 
29
 
! Отговори
Мартин преди 9 години
Аз ще гласувам за Атака защото не се повлиявам от медийните фашкии които се сипят отгоре им .....малко разумен да си ще видиш кой е с турците и кой го клеветят ! Дори и заради само едните думи на Сидеров "ИМА ПАРИ В ДЪРЖАВАТА НИ " бих гласувал за него ! Всички други казват че няма пари , а така като гледате дали няма пари ? Замислете се кой лъже !
313
6
 
21
 
! Отговори
До 384 преди 9 години
Ти май нещо не си разбрал .....батко ти Бойко им осигуряваше кворума , а не Атака ......а нфсб е скрита карта в ръкава на пак батко ти Бойко !
312
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
4AKAI DA VIDISH KAKYV SHTE MU GO NACEPIM NIE DA GLASUVAM AZ ZA EDNA BEZRODNA KRADLIVA TIKVA EEX KAK SE PRECAKAX AMA TUI STEE TQ DOTUK TIKVO 4AO
311
3
 
28
 
! Отговори
хахаха преди 9 години
Боко тоя път голем нацепи на избирателите си :)
310
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЕРБ се оказаха предатели. Гласувах за тази партия, повече не!
309
2
 
13
 
! Отговори
kiro преди 9 години
Sram i pozor za poreden p1t.
308
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
AIDE SBOGOM TIKVO VYRVI NA POLITICHESKOTO BUNISHTE I TI KATO VSI4KI MOSHENNICI EDNODNEVKI
307
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
PROGRAMA IMAL TIKVATA BYLGARIQ DA SPASQVA DA SE NE VIDI I XAIDUTINA MU IMAL PRGRAMA KAK DA OKRADE DYRJAVATA I DA NI ZAROBI SYS ZAEMI VYN TAQ GAD OT PARLAMENTA
306
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе тия Герб излезнаха големи ашлаци бее без мене за тия не гласувам
305
2
 
24
 
! Отговори
ХХХ преди 9 години
Тиквун се издъни верно навреме .....да го видят добре тиквите му какво представлява !
304
2
 
20
 
! Отговори
Предатели преди 9 години
Партньорството между ГЕРБ и ДПС не е нещо ново, все пак се радвам, че го разбрахте макар и късно. Борисов е приятел с Доган още преди да влезе в политиката. Не случайно той нарича Доган най-велик политик и едва ли не му се клани като божество. Хората не знаеха всичко това докато изведнъж ГЕРБ и ДПС се сближиха публично и заявиха готовност за коалиция още от срещата им на кафе. Сега виждате как депутати от ГЕРБ и ДПС си говорят приятелски в парламента пред погледите на 7 милиона българи.
303
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
BOKO TIKVATA NE IZTRAQ SYRCE ZA DALAVERI I KRAJBI I DOBRE CHE PREDI IZBORITE SE IZDYNI DA GO VIDI CQL NAROD KOLKO E NAGYL I LICEMEREN.A CHAKAI SEGA TIKVO MNOZINSTVO DA AMA SAMO NA BOSTANA NE I V NARODNOTO SYBRANIE
302
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докато българската рая се надпреварва да лае и пише коментари.*** днес са спрели 3 влака без да говорят нищо и без да уведомяват никой.Не сте ли *** българите????????????????????????
301
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Предатели!!!
300
2
 
22
 
! Отговори
<<<<< преди 9 години
На Боко не му пука за народа ....той го казва публично ,яжте картофи ,ставайте овчари ,лош материал и т.н. .....сега като се докопа до заемите и прибере още някой милиард и това е ...това му е целта .........а народа да пасе овцете ........БУКВАЛНО !