ГЕРБ и ДПС изолираха БСП, ремонтираха сами бюджета

От БСП посрещнаха вота с "Горчиво"
Обновена: 30 юли 2014 09:23 | 29 юли 2014 20:51,
429
ГЕРБ и ДПС изолираха БСП, ремонтираха сами бюджета
Снимка: Булфото

ГЕРБ и ДПС прокараха актуализация на републиканския бюджет въпреки несъгласието на БСП. Това стана на първо четене след тричасови дебати по време на извънредно заседание на парламента. От гласували 178 депутати 117 бяха „за“, 61 „против“, „въздържали се“ нямаше. Вотът на ДПС и ГЕРБ беше посрещнат с викове „Горчиво“ от страна на БСП.

Депутатите насрочиха и ново извънредно заседание на 4 август, което да приеме промените в бюджета на второ четене.

Предложението за актуализация на основния бюджет беше внесено от правителството преди по-малко от месец. Заедно с него кабинетът поиска промяна и на бюджета на Здравната каса, който за разлика от републиканския беше подкрепен единодушно от ГЕРБ, БСП и ДПС. „Атака“ отново не присъстваха в пленарната зала.

Още по темата

С актуализацията депутатите приеха увеличение на дефицита до 2,7 процента и ръст на държавния дълг до 3,4 милиарда лева. От получените средства 2,7 милиарда ще бъдат отделени за буфер за финансовата стабилност заради случващото се с КТБ. Отделно е предвидена и държавна гаранция от 2 милиарда лева във Фонда за гарантиране на влоговете.

Дебатите по промяната в бюджета бързо минаха от спорове за числата в политически сблъсък между ГЕРБ и БСП за това чий е кабинетът и кой трябва да го подкрепи. Както Dnes.bg писа, шефът на групата на социалистите Атанас Мерджанов обвини правителството, ГЕРБ и ДПС, че с актуализацията искат да узаконят един грабеж.

„Доскоро атакувахте кабинета, сега сте готови да застанете зад него, искате или не завършвате като последната парламентарна група, която подкрепя това правителство“, обърна се към ГЕРБ и Янаки Стоилов от БСП. Той се зарече, че след като актуализацията се приеме, ще внесе поправка в закона за гарантиране на влоговете, който ще въведе задължение гарантираните влогове в КТБ да бъдат изплатени до 21 септември.

Делян Добрев от ГЕРБ пък призова социалистите да запазят достойнството на финансовия си министър и да му спестят критиките. „Управляващите извикаха този министър да го критикуват. Ако не сте доволни, трябваше да предложите смяната му“, каза той.

Йордан Цонев от ДПС отрече обвиненията, че партията му е бламирала управляващата коалиция и че формира ново мнозинство с ГЕРБ. „Не ДПС бламира коалицията. Избирателите ви бламираха. Как да продължим да управляваме в тази ситуация“, обърна се той към социалистите. Цонев беше категоричен, че партията му остава зад кабинета до последния му ден и изрази учудване защо БСП се оправдават с ДПС за загубата си на последните избори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


429
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
299
0
 
11
 
! Отговори
stoian79 преди 9 години
GERBERI KADE STE DA PLUETE PO NAI OCHEVIDNOTO GERB+DPS=VOL''VECHNA OGROMNA LUBOV''.I DA MI PISHETE MINUSI VSE TAIA.SLED KATO MLADITE SE OBICHAT NEKA SE VZEMAT.GORCHIVO,GORCHIVO,GORCHIVO,GORCHIVO,GORCHIVO.BULGARIA-MONARHIA.
298
2
 
16
 
! Отговори
>>>>> преди 9 години
Сидеров беше казал че това ще се случи .....викаха му че това е невъзможно и че пак не си бил пил хапчетата ................чудя се обаче кой кой кой не си пие хапчетата ?!?!И онзи с колата от субсидията за 700 хиляди лева обвинява другия че пушил пура за 50 лв ..????
297
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
TIKVUNE SKORO SHTE USETISH NARODNATA LIUBOV STRAXLIVECO I PREDATELIU BEZRODEN VYN OT PARLAMENTA GAD PROKLETA VYRVI E ERDOGAN DA JIVEESH
296
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аааааа, няма такава помия, няма такова предателство. Само до преди един месец ГЕРБ и ДПС бяха смъртни врагове, а Бойко категорично заявяваше, че взимането на нов заем ще е катастрофа за България. И 3 дни след като измекярите от БСП подават оставка, Боко забрави какви неща е дрънкал - веднага се съюзи с ДПС-то и даде картбланш за служебния кабинет да тегли заеми. Не знам какво да си мисля - просто в тази държава като че ли живеят само алчни крадци, които всячески се опитват да прецакат народа...
295
0
 
20
 
! Отговори
протесна мрежа преди 9 години
Утре ние студентите ще блокираме учебните заведения
294
0
 
18
 
! Отговори
Аспарух преди 9 години
Аиииииде, циркът гербъ излезе за последно представление...гласувай народе за боко и местан/доган, това те чака...
293
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пагюрище гори хвърковатата чета е в готовност да унищожи герберугите
292
0
 
18
 
! Отговори
ГЕРБ + ДПС преди 9 години
За тези, които още не знаят ще кажа, че ГЕРБ и ДПС е новото мнозинство, което ще избере свое правителство. Неизключването на коалиция с ГЕРБ от страна на ДПС и колебливите изказвания на Борисов относно коалиция с ДПС показват нагласите и мръсните им договорки. Сега разбрахте ли за какво е било кафето между Борисов и Местан? Ето за това - предсрочни избори коалиция още в този парламент и заедно управление след изборите.
291
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Революциония комитет в Перущица е готов
290
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Утре пред парламента ще има ли ранобудни беее мишоции
289
0
 
8
 
! Отговори
езоп преди 9 години
До АнонименНaродът е зaспaлПотребно е дa се оргaнизирaт революционни комитети с хорa рaдикaлни пaтриоти и модерни хaйдуттиГотови дa се изпрaвят срещи милиция,мутри и лицемериеОт мaсaтa не чaкaй, aз лично сaм съм нaнaсял т3жки мaгериaлни щети нa Шоросови лaк3и и проеaжнициТихa и тaйнa рaботa тряб2a, коятл нaкрaя дa,дaде въздух зa мaсите
288
10
 
1
 
! Отговори
турчин преди 9 години
Когато БСП с мандата си състави правителство винаги страната затъва и все някой им е виновен. Тези хора няма да се променят заради това не трябва да се допускат до управлението на страната. Те научиха и ДПС-рите да лъжат и мислят за собствения си интерес и забравиха електората си. По разбита инфраструктура както в смесените райони няма в страната. ДПС и БСП създадоха партийни велможи по региони и общини същите прилагат приомите на комунистите като ,,предложения от местното ръководство".
287
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ooo, нееее. ГЕРБ в коалиция с ДПС... Нямам думи просто. Наистина излиза, че няма нито една партия в парламента, която да има поне малко достойнство.
286
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ердоган каза -не закачайте сина ми Бойко
285
2
 
7
 
! Отговори
Хе-Хе преди 9 години
Тук се подвизават само мекерета,които защитават или едните или другите ***.В крайна сметка излиза,че събрани заедно всички тук любят,тачат и милеят цялото народно събрание в сегашният му вид.*** човек и силен вятър,никой не може да ги спре.Жалка картина са българите.
284
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СИДЕРОВВ ИЗЛАЗАЙЙ НАРОДА ВЪСТАНАААА
283
2
 
11
 
! Отговори
ГЕРБер преди 9 години
Помните ли преди 1 година когато Сидеров с парламентарната си група бе пред стаята на нашата партия Герб и викаха че на шефа Буда приятел му е Ердоган с който тайно се виждат и ни е продал на турците,моя шеф Буда отговори "Яд ли ви Вас от Атака че турския премиер ми е приятел,завиждате защото на вас никога няма да бъде приятел" Буда е велик ! Става за премиер и на Турция !
282
1
 
14
 
! Отговори
ХХХ преди 9 години
Ето за това беше цялата помия срещу Атака .....те били с турците те били еди какви си ....цялата врява срещу тях беше да се занимават хората с тях за да може ето тия реалните коалиции спокойно да си действат по план ...да си теглят заеми да си пълнят яко хамбарите на гърба на народа .....да трупат сила като назначават на висши постове техни хора ....и после да няма оправия докато шилетата ревът против Атака .........
281
1
 
5
 
! Отговори
ГЕРБер преди 9 години
Помните ли преди 31 год. когато Сидеров с парламентарната си група бе пред стаята на нашата партия Герб и викаха че на шефа Буда приятел му е Ердоган с който тайно се виждат и ни е продал на турците,моя шеф Буда отговори "Яд ли ви Вас от Атака че турския премиер ми е приятел,завиждате защото на вас никога няма да бъде приятел" Буда е велик ! Става за премиер и на Турция !
280
0
 
10
 
! Отговори
ГЕРБ роби на ДПС преди 9 години
Новото мнозинство ще сформира свое правителство. Дали това ще бъде в рамките на този или следващия парламент е без значение.