Кабинетът поиска ремонт на бюджета

Порожанов: Политическата воля трябва да бъде за стабилизиране на държавата
Обновена: 20 авг 2014 20:59 | 20 авг 2014 13:25, Веселина Йорданова
72
Кабинетът поиска ремонт на бюджета
Румен Порожанов. Снимка: МФ

Ремонт на бюджета е необходим, смята служебното правителство, след като днес разгледа доклад за финансите на държавата към края на юли.

“Трудно ще избягаме от актуализация на бюджета, която да предложим на следващото Народно събрание”, призна след заседанието служебният финансов министър Румен Порожанов.

Той обяви, че дупката в бюджета към края на юли е 955.7 млн. лева при 479.5 млн. лв. за същия период на 2013 г.

Министърът заяви, че разходите растат, данъчните приходите изостават, а спрените пари по оперативните програми "Околна среда" и "Регионално развитие" допълнително утежняват ситуацията.

Още по темата

Приходите бяха предварително завишени, обяви и заместникът на Порожанов Кирил Ананиев. Според доклада на кабинета има риск от неизпълнение на разчетите в частта на данъчните приходи в годишен план с около 900 млн. лева.

“Влизаме в извънредна ситуация”, подчерта Порожанов, който обяви, че задачата на кабинета ще е да се вмести в изискванията за дефицит от 3% за годината, за да не последва наказателна процедура от ЕК за свръхдефицит.

Дефицитът по Консолидираната фискална програма, която включва държавния бюджет, бюджетите на социалното осигуряване, на съдебната власт, общините и други, е 1.4% от БВП или над 1.14 млрд. лева при планиран дефицит за цялата 2014 година от 1.8% от БВП.

Представителите на министерства и ведомства ще бъдат поканени във финансовото министерство за оптимизиране на бюджетите до максимум. Разговорите ще води назначеният от вчера зам.-министър на финансите Кирил Ананиев, който заемаше поста при три правителства.

Актуализацията на парите за здраве ограничава допълнително разходите на министерствата и ведомствата с общо 225 млн. лева, съобщи още министърът.

Порожанов напомни, че ремонтът на най-важния финансов закон беше анонсиран от президента при представянето на служебното правителство. “Политическата воля трябва да бъде за стабилизиране на държавата”, подчерта финансист №1. Министърът обяви, че за някои министерства актуализацията ще означава повече пари, защото те нямало да могат да се справят с бюджетите си към момента. Той обаче не конкретизира кои.

Порожанов заяви, че срещите с приходните агенции са ежедневни за това какви мерки да се предприемат за комуникацията между тях и по отношение на контрола, който те извършват. Според министъра тази комуникация до момента не е била на добро ниво.

Ще бъде направен и преглед на изпълнението на публичната програма за развитие на регионите.

Фискалният резерв е около 8.8 млрд. лева към края на юли. Около 480 млн. лева са невъзстановените средства по оперативни програми към момента. Порожанов посочи, че две плащания по спрените оперативни програми ще се отразят на дефицита в края на август.

Според финансовия министър умишлено за август са оставени плащания по ОП „Околна среда“. На 5 август по програмата са разплатени 166 млн. лева, а разплатените средства по ОП „Регионално развитие“ са над 180 млн. лева.

Министърът успокои, че ако няма увеличение на цените на енергоносителите, няма предпоставки за инфлация в следващите месеци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: бюджетРумен Порожанов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
18
 
10
 
! Отговори
политолог преди 9 години
Рева на червените *** е музика за честните Българи. Това показва, че за Държавата е много добре. Само за протокола - Цяла година БСП-ДПС-Атака-ДС -КГБ се подиграваха с над един милион избиратели на ГЕРБ. Даже онова *** Бисеров се изцепи-боли ли като ви вадят зъбките , е сега другари и депесари вас боли ли ви като ви вадят зъбките. Боли нали , е който нож вади от нож умира
36
12
 
10
 
! Отговори
:-) преди 9 години
До АнонименПо-добре избори до дупка, отколкото правителство тип Орешарски_2.
35
11
 
5
 
! Отговори
:-) преди 9 години
До docТоя зам-министър беше и в предното правителство. Не е кадър на ГЕРБ.Не слушай Мая Манолова какви опорни точки ти спуска! :-)
34
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
намирисва, че тези се готвят да управляват и след 5 октомври а това означава , че Боко няма да може да състави правителство и ще се състоят избори след избори или избори до дупка
33
9
 
28
 
! Отговори
doc преди 9 години
Дейността на това СЛУЖЕБНО правителство, освен че осъществява изцяло про-герберска политика и подмяна държавния апарат с "кадри" на герб, вече почва да става и противоконституционна...
32
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До РАВНАВЕСИЕКъде го видя този фискален резерв бе ? Изтеглиха целеви заем , за дълг , който трябва да се връща януари, сложиха парите във фиска , и викат че били оставили резерв.А стига сте лъгали !Това ли са ви опорните точки до изборите?
31
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо ли не се учудвам от даните ! Цяла Европа излиза от кризата , Румъния ще гони 6% ръст на икономиката ! Само нашите комунисти отново ни върнаха в блатото ! И за всичко са виновни ГЕРБ и протестиращите . Справка...платените ***.
30
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Благодарение на БСП и ДПС, герберът Плевнелиев състави кабинет, който да работи в полза на Борисов. Върнаха Ваньо Танов за шеф на митниците, освободиха Петното от ареста. По този начин този Близнашки с антуража си ще назначват удобни на ГЕРБ *** за да разчистят пътя на некадърния дебе-лосе-рец към заветния премиерски пост, за да може той и прес-тъпния му антураж да дозакопаят България..
29
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това правителство, както и готвещата се коалиция герб дпс прилагат тактиката на опожарената земя. Ще жепят кинтите на държавата, ще вземат многомилиардни заеми и тях да гепят и ще бегат с кинтите при господарите си в амерчко. Че тез последните имат сериозни финансови проблеми и им трябват кинти. Елементарно и многократно прилагано.
28
5
 
20
 
! Отговори
РАВНАВЕСИЕ преди 9 години
Дупката в бюджета е по-голяма, но фискалният резерв също е по-голям.
27
3
 
21
 
! Отговори
Demos преди 9 години
Калинката, която замени другата Калинка сега оправя финансите на държавата! Направо ужас. Нищо добро не ни очаква. Дядо Аспарух ако стане от гроба, доста тикви на нашите алчни и продажни политици ще търколи на земята!
26
3
 
9
 
! Отговори
доцент Жалов преди 9 години
До пипонне се правя на луд защото съм си такъв...не намирам нищо полезно в никоя друга формация освен Б С П...въпросът е как да се разкарат гадните милионери от нея за да се даде възможност за работа на фанатиците на тема Просперитет на Б Г !
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До кломунист-хуманистклоунист-халтурист
24
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе, стига плашихте народа, бе! Борисов, Близнашки, Порожанов - глад, мизерия, мор, увеличение цената на тока, режим на тока - надпреварват се един друг, за да всеят страх у хората. Само още за земетресения не са казали. Мислят, че като представят тази грозна и черна картина за българите през зимата, то хората ще гласуват за Герб. Е, може да има заблудени овце, но не всички са такива.
23
1
 
12
 
! Отговори
пипон преди 9 години
До кломунист-хуманистне се прави на луд, тези подготвят на Боко управлението, да не се налага на смелия голям мъж да взема непопулярни решения. бсп са ***, но не единствени..
22
5
 
36
 
! Отговори
ОООООООХ! преди 9 години
ДАЙТЕ МУ НА ТОЗИ ВРЕМЕНЕН МИНИСТЪР ДА ПРОЧЕТЕ КОНСТИТУЦИЯТА - ТОЙ МАЙ ЗАБРАВИ ЗА КАКВО СА НАЗНАЧЕНИ .......АМАН ОТ НЕУКИ ХОРА
21
7
 
23
 
! Отговори
кломунист-хуманист преди 9 години
Да живее Българската Социалистическа Партия ! ! !....Да живее българският народ ! ! ! 300 пъти по-добре социализъм от грозен,унизителен за малкия човек капитализъм....Цялата власт на НАРОДА !!!
20
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При ГЕРБ-Бойко Борсиов Фискалния резерв падна до към 2 млрд. и нещо ЛЕВА. Сега е 8-9 млрд., но ГЕРБ бързо ще го върнат до 2-3 млрд лева. И как иначе - цяла година не са крали ....
19
0
 
12
 
! Отговори
Ваня преди 9 години
Ние, българските майки, особено тези на деца с увреждания, най-смирено молим новият Министър на финансите да преведе парите за семейни помощи за деца за месец юли на МТСП, за да можем да си купим лекарствата на децата. Също толкова смирено молим и новият Министър на труда и социалната политика, да помоли финансовия си отдел, да спазва някакъв интервал от един месец от плащане до плащане, а не 40 дни. Предварително благодарим, ний нищите!
18
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека всички да видят какви *** са се раждали, и за съжаление продължават да се раждат в тази изстрадала държава!!Долнопробна,продажна ***, купена и пъплеща благодарение на едно голяма разузнаване, каквото е ЦРУ.От там тези *** черпят финансов ресурс. Нека всички добре да се замислят на къде ще ни водят точно такива едни ***, като тази, като онази чепата *** - "президентът",онази глуповата, долна, първосигнална, продажна банкянска кратуна и тем подобни ***!!! МНОГО ДОБРЕ МИСЛЕТЕ, БЪЛГАРИ!!!