Цената на тока трябва да расте плавно, рече Щонов

Кадровите ни промени ще са обосновани, следващите да решават за 7 блок
Обновена: 26 авг 2014 14:04 | 26 авг 2014 10:50, Веселина Йорданова
141
Цената на тока трябва да расте плавно, рече Щонов
Васил Щонов. Снимка: архив, БулФото

Увеличението на цената на тока би трябвало да е плавно в дългосрочен план, заяви служебният енергиен министър Васил Щонов, според когото това трябва да става едновременно с подобряване на икономическото състояние на страната и създаването на фонд за подкрепа на енергийно бедните домакинства.

Още тази седмица на заседанието на Министерския съвет ще бъде разгледано решението за сформиране на Енергиен борд, който да съдейства на правителството при стабилизирането на енергийния сектор, допълни Щонов пред БТА.

Още по темата
По думите му от Енергийния борд се очаква да гарантира експертност, независимост и ефективност при вземането на решения в енергетиката.

Всички участници на пазара на електроенергия трябва да направят отстъпки, за да е стабилна системата, смята министърът.

Попитан дали ще има смени в ръководствата на ресорни на министерството агенции, Щонов каза, че в момента дава възможност на всеки мениджър на структурите към МИЕ да подобри работата си.

„Ако има кадрови промени, те ще са обосновани и ще са с цел повишаване ефективността на съответното дружество или агенция“, посочи министърът.

Той заяви, че анализите на проекта за изграждане на 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй" по технологията на "Уестингхаус" продължават и ще отнемат няколко месеца.

„Нереалистично е те да се завършат в рамките на мандата на служебното правителство. Ще оставим на редовното правителство да вземе решение за проекта. Изключително важен е финансовият модел по този проект, както и анализите за търсенето и предлагането на електроенергия в региона за следващите години“, уточни Щонов.

Министърът беше категоричен, че няма да бъдат загубени средства по оперативна програма "Конкурентоспособност". Той съобщи, че почти 70% от планираните за годината средства по оперативната програма са сертифицирани.

Общият бюджет на новата оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" ще достигне 1.39 млрд. евро. Щонов съобщи, че се предвижда за следващия програмен период 2014 - 2020 г. да бъде създаден Гаранционен фонд. По думите му по този начин ще се разреши един от основните проблеми пред бизнеса - липсата на достатъчно обезпечение при необходимост от кредитиране.

Въпреки неблагоприятната в климатично отношение година, според данните на БНБ приходите от международен туризъм за периода януари-май 2014 г. са с 5.3 на сто повече от 2013 г., коментира министърът очакванията на бизнеса за чувствителен спад в туризма през тази година.

В отговор на въпрос за средствата за национална реклама на туризма, той посочи, че крайната цел е 1% от приходите от туризъм да бъдат насочени за национално промотиране на България, изследване на целеви пазари и за маркетингови анализи.

Вече е сформирана работна група в НЕК, която актуализира принципите на компанията за продажба на електроенергия на свободния пазар по свободно договорени цени, изготвят се процедури за публично оповестяване на офертите и се създават правила за процедури с пряко договаряне, съобщи Щонов.

Той добави, че към момента всички централи изпълняват програмите си за подготовка за есенно-зимния сезон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Държавният преврат, който спретнаха ГЕРБ и Роско с помощта на протестърите беше точно заради енергетиката. Да ви е честито. Човечето от Близу, което виждате на снимката не знае на кой свят се намира, просто изпълнява поръчки. Пеевски ли? Ха-ха! Сега има поне десетина по-зле от него на високи държавни позиции, радвайте им се.
55
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Икономист НЕ И В БЪЛГАРИЯ !!!!!!!!!!!!!!
54
2
 
6
 
! Отговори
Пинко преди 9 години
До ИЗБИРАТЕЛАбе бой - една година мръня народа, а ония сами се махнаха на края. Лаене и бунт има само зад клавиатурата.
53
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
" Трябва ми да расте "??А не трябва ли ние да ви изметем ..
52
0
 
23
 
! Отговори
възмутен преди 9 години
Вчера от ЧЕЗ смениха електромерите на целия вход. Предишните бяха сменени преди 4-5 години , но техникът каза че им бил изтекъл срокът на годност . Като гледам новите хич не са нови,ами са сваляни от други места . Даже годината на производство е по- стара от на стария електромер (пише го в протокола) . Струва ми се че подменят електромерите с такива , на които е манипулиран софтуера да отчитат по-голяма консумация. Бих ги скъсал от жалби , но съм наемател.... :(
51
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цената на тока ще расте, за да могат да лапат ВЕИ - тата и ЕРП - тата спокойно да си изнасят печалбата. И на едните, и на другите адвокат е лицето Плевнелиев. Този няма как да го нарека президент.
50
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия подготвят репликите на следващите , в които Цветаное е сигурен че ще ( спечелят ???)И да спечелят, няма пак да се задържат, че на народа му писна ! Ще има бой и да се махат всички досегашни !
49
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А вдигнете цената и ни замразите доходите, не искам да ви мисля.
48
0
 
21
 
! Отговори
ИЗБИРАТЕЛ преди 9 години
А доходите ни трябва да скочат драстично, тогава плавното окачване на тока няма да е проблем. Иначе ще има бой и свалени правителства. ОБЕЩАНО ОТ ИЗБИРАТЕЛ!!!!
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
48. Инвесторе,Ти в бостан ли инвестираш ?
46
0
 
3
 
! Отговори
NORMALEN преди 9 години
OT KOIA PLEVNIAZERIAZ IZLEZE TOZI NEKADARNIK ,DA SE VDIGAT CENITE NA TOKA ,A NE MOGE LI TEBE DA VDIGNAT I OT VISOKO NAPRAVO V PLEVNIATA DA TE PUSNAT.NARODA SE IZMACVA ,GIVEE V GLAD I MIZERIA,TAKIVA SLUGEBNI MINISTRI TRIABVA DIREKTNO V ZATVORA SLUGEBNA KILIA DA IM PREDOSTAVIAT.GOSPODI PROSTI IM TE SA DEMOKRATI KOITO UBIVAT NARODA.
45
1
 
21
 
! Отговори
Помнещ преди 9 години
" Цената на тока трябва да расте плавно "Трябва да напомня, че в първите години след 1989-та, *** ни убеждавах, че цената на тока, трябва да расте докато стигне еди-колко си цента - американски цента и после нямало да расте повече. Сега не помня точно колко цента беше, но май говореха за 3,5 цента, което сега е около 5,11 стотинки. Сега наследниците на ***, някои от тях станали герберасти, ни говорят за ново повишение на цената на тока, а цената му сега е много над 3,5 цента.
44
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
49.Ами като тази държава е фалирала ?Що се бутат за власт !И само енергетиката ще им остане да крадат.То друго не остана . Всичко източиха, разфасоваха и продадоха.А ти какво искаш да кажеш ?
43
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко плавно да расте бе Щонов, Да се изравни с мизерните заплати ли ?
42
19
 
0
 
! Отговори
инвестор преди 9 години
Много батакисти тук реват да са им растяли заплатите!!Ей, психопати държавата е пред колапс вие ревете пак само за пари, еййй!!Смешни Путиновчета!!
41
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
- Що бе Щонов ?- Що не,отговорил Борисов
40
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То си трябва една истинска революция !И. цялата тая *** , впила се като кърлежи да си замине !
39
8
 
4
 
! Отговори
... преди 9 години
Еи МАСКАРИ с МАСКАРИ, как ше расте цената на тока бре, ДРУГАРЯТ-БАЩИЦАТА Станишев каза, че тока ще спада БАШ-ДРУГАРЯ Орешарски и той така каза ей МАСКАРИ нема да се подигравате със словата на тия двама ВИДНИ ДРУГАРИ! Тока неможе да е с висока цена защото СОЦИАЛИЗАМЪТ е НАРОДНА ВЛАСТ с електрификация на населението! Аааа да внимавате, че да не започнеме отново с екскурзиите до Сибир!
38
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а доходите не трябва ли и те да растат плавно ЕКСПЕРТЕ, че иначе няма да можем да поемем постояно растящите плавно цени на всичко?
37
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом няма задължително гласуване-да гласуваме без да зачертаваме-против всички!