Шест партии влизат в новия парламент, сочи проучване

ИМП: Половината българи нямат партия, която да ги представлява
Обновена: 30 сеп 2014 11:59 | 4 сеп 2014 18:37, Камелия Цветанова
173
Шест партии влизат в новия парламент, сочи проучване
Снимка: ИМП

Шест партии ще влязат в следващия парламент - ГЕРБ, БСП, ДПС, „България без цензура“, Реформаторският блок и АБВ. Сериозен потенциал да получи парламентарно представителство има и коалицията „Патриотичен фронт“, а своите шансове да запази парламентарно присъствие има и партия „Атака“. Това сочат данните от социологическо проучване на Института за модерна политика, направено в периода 25-30 август и финансирано от института.

ГЕРБ получава гласовете на 36% от заявилите, че ще гласуват, или 24% от всички респонденти. Подкрепата за БСП-Лява България при старта на кампанията възлиза на 24% от заявилите, че ще гласуват, или 16% от всички. Стабилна остава третата позиция на ДПС – 9,3% от гласуващите, или 6,5% от всички с тенденция към растеж.

В сравнение с предходни проучвания своите позиции на този етап запазват и „България без цензура“ и Реформаторският блок. Делът на респондентите, които подкрепят коалиция „България без цензура“, възлиза на 6,4% от заявилите, че ще гласуват, или 4,27% от всички. Реформаторският блок получава 6,2% от вота на заявилите, че ще гласуват, или 4,1% от всички.

Подкрепа за АБВ заявяват 5,6% от респондентите, които декларират, че ще гласуват в предстоящия вот, или 3,7% от всички. Сериозен потенциал да спечели депутатски мандати показва и коалицията „Патриотичен фронт“, която получава подкрепата на 3,9% от заявилите, че ще гласуват, или 2,6% от всички.

Своите шансове за преодоляване на изборната бариера на този етап запазва и „Атака“ с подкрепа от 3,7% от гласуващите, или 2,4% от всички.

В проучването е отчетено и евентуалното решение на все още колебаещите се избиратели, което пък променя данните.

Ако успее да привлече гласове и от колебаещите се, ГЕРБ би достигнала максимална подкрепа от 40%, БСП-Лява България – 27%, ДПС – 10%, „Атака“ - 4,2%, ББЦ - 7,8%, Реформаторския блок - 8,6%, АБВ - 7%, Патриотичен фронт – 5,2%.

В същото време половината от запитаните признават, че няма партия, която според тях защитава и представлява техните интереси. 20%  смятат, че ГЕРБ е тяхната партия, 13% - БСП, 4%- Реформаторите, 2%- „Атака“, 5% - ДПС.

Много от тези 50%, които заявяват, че няма партия, защитаваща интересите им, обаче гласуват за определени партии. 25 на сто от тях дават гласа си за ГЕРБ, 24% - за БСП, 15% за Реформаторите, 20% за „Атака“, 7% за ДПС, 22% за ББЦ, 25% за АБВ и най-много – 35 на сто за Патриотичния фронт.

От проучването става ясно, че повечето българи не подкрепят санкциите срещу Русия. 46% от запитаните са против тях, а 15% ги подкрепят.

Даннните сочат продължаващо разделение на общественото мнение по отношение причините за конфликта в Украйна. Тезата, че Русия е виновната страна, се подкрепя от 23% от респондентите. На обратното мнение са 27% , а 19% заемат по-скоро пацифистката позиция - мир на всяка цена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
никога не съм гласувал за Атака но този път ще гласувам
122
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не харесвам Атака но няма друга алтернатива за гласуване
121
2
 
2
 
! Отговори
георги преди 9 години
Огледайте се малко, всяка една от изброените партии вече е доказала най-малко некъдърността си, вгледайте се в миналото на лидерите им, няма една личност с чисто минало!! Изключение прави Валери Симеонов и патриотичен фронт, които и без да власт помогнаха на много хора с проблеми
120
2
 
2
 
! Отговори
bg преди 9 години
ееееееееееее..........от каде БСП ще сабере толкова баби или с мъртвите ги смятат пак ...да аа НЕЕЕЕЕЕЕЕ
119
3
 
2
 
! Отговори
Десен преди 9 години
Начело на този т.нар. Институт стои небеизвестния политически хамелеон и *** на Москва Борислав Цеков. Той е и лидер на партия Модерна България и в същото време е кандидат за депутат в листите на БСП. Вссичко ви е ясно,нали? Между другото този "Институт" преди евроизборите посочи за победител Коалиция за България, а на Реформаторския блок даваше 2,4 процента! ПРОДАЖНИ,ПОДКУПНИ,МЕРЗАВЦИ!
118
0
 
2
 
! Отговори
Лудвиг преди 9 години
Истината е една... както досега, така и в бъдеще ще командва ДПСВсички са техни слуги вече!
117
0
 
2
 
! Отговори
Секри преди 9 години
Къв е този парламент? Едно време имаше народно събрание, а сега всеки да ***. Като няма съвест у политиците и контрол у държавата - в крайна сметка укьраiнско бъдеще ни чака.
116
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 147Когато се махнат субсидиите, такива партии няма да има.Познавам хора от партии, които работят това, защото получават субсидии, и "оправям положението на дъщеря си".Не ги обединява никаква идея, освен идеята за лапане на пари.Мислите ли, че не си дават сметка, че няма да влязат в Парламента? Дават си, но им стига да надхвърлят 1 %.
115
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Направете си сами една -две комбинации от партии, които биха се коалирали. Запомнете процентите - 50 на 50.Константинов пак е програмирал тъждеството като миналата година.
114
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
VSI4KI OT BSP V ABV
113
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ако трябва за дпс ще гласувам, само и само тиквуняка да не спечели
112
4
 
4
 
! Отговори
Shark преди 9 години
До атакист. Е ми добре, щом са несъвместими ще ни управлява ДПС!!! Така от АТАКА сте по-доволни, щом цяла година подкрепяхте правителство на ДПС нещата са ясни. Ето затова вече няма да гласувам за вас, и съжалявам че го правих!!!
111
0
 
0
 
! Отговори
Shark преди 9 години
И друго не разбирам, ако процента за "Други" партии е наистина 4,4, защо не се обединят тези други че да влезнат в парламента. Нали всички декларират че за България работят, айде сега де, ето, имат реален шанс обединени да влезнат в парламента. Освен това ако тръгнат обединени при всички положения процента ще им се повиши. Айде да ви видим какви сте родолюбци!!!
110
1
 
8
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Аз искам да влезнат и патриотичен фронт, и АТАКА, ей така, напук, да има разводняване, да не могат да се правят безпринципни двойни и тройни коалиции, и така да им се е.е м.мта на големите претенденти за власт БСП и ГЕРБ!!!!
109
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Очалвайте след като изборите спечелят АТАКА, останалите партии да им спретнат добре обиграната манипулация със сриването на валутния бпрд и масовите фалити на всичко в БГ.Волен по-скоро да попита Жан Виденов,как да предотврати това.Волене,ти си нашата победа.Не позволявай фалитите на банките в БГ.Върни парите на работливите и честни депозитанти от КТБ до гарантираната сума по закон.Този път масово ще се гласува за Атака.Всички опарени от КТБ ще подкрепят Волен
108
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
6 партии в парламента, както следва: роднина-милиционер-роднина-милиционер...
107
6
 
8
 
! Отговори
АТАКА преди 9 години
САМО АТАКА НОМЕР 11
106
2
 
5
 
! Отговори
Факт преди 9 години
При тези резултата коалицията ГЕРБ с ДПС няма нужда да привлича други партии, за да управляват. ДПС и ГЕРБ ще имат около 125 депутати и ще си управляват сами.
105
0
 
9
 
! Отговори
сова преди 9 години
Според мен тежи проучвания трябва да се забранят до изборите.
104
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До GLASUVAYTEВеднага отивам и гласувам за др.Солаков и др.агент Иван!На бегом!