ГЕРБ, БСП и ДПС - сигурни за НС, Бареков и Реформаторите - почти

56% от българите са с нагласа за коалиционно управление, сочи проучване на Галъп
Обновена: 30 сеп 2014 11:51 | 22 сеп 2014 13:29,
397
ГЕРБ, БСП и ДПС - сигурни за НС, Бареков и Реформаторите - почти
Снимка: Галъп Интернешънъл

ГЕРБ, БСП и ДПС са сигурни участници в Народното събрание. България без цензура, Реформаторският блок и Патриотичният фронт по всяка вероятност също ще влязат. Две партии - АБВ и "Атака", имат по-малки шансове да преминат бариерата. Това сочи изследване на социологическата агенция "Галъп интернешънъл".

За ГЕРБ биха гласували 35,9%, за БСП - 18,3%, за ДПС - 14,2%, за България без цензура - 5,8%, за Реформаторския блок - 5,6 на сто, за Патриотичния фронт - 4,9%, за АБВ - 3,6%, за "Атака" - 3,4%.

Социолозите от Галъп очакват да гласуват около 3,4 милиона души.

Изследването е проведено между 12 и 18 септември чрез пряко интервю по домовете сред 1010 респонденти. Данните отразяват валидните към средата на септември електорални нагласи сред онези, за които може да се очаква, че със сигурност ще гласуват. До края на кампанията са възможни размествания, посочват от агенцията. Проучването е независимо от външно финансиране и е част от ежемесечната изследователска програма на агенцията.

Характерният за българското масово съзнание песимизъм за посоката на развитие на страната запазва високите си (макар и не пикови) стойности – 70%. Песимизмът доминира и по отношение на резултатите от изборите – 54% са на мнение, че те няма да променят нищо, 26% очакват подобрение, а 7%- влошаване.

Служебните министри закономерно още не се ползват с висока разпознаваемост. По-висока е тя при служебния премиер Георги Близнашки, който има доверието на 18% от запитаните. По правило сред политическите фигури недоверието превишава доверието, а с най-висок дял положителни оценки са личности, които не участват толкова пряко в ежедневния политически процес.

Доверието и недоверието в служебното правителство са сходни с тези към кабинета "Орешарски" в последния му месец. 15% от избирателите декларират доверие в кабинета, а 70% не му се доверяват.

Мнозинството респонденти считат този кабинет за зависим от ГЕРБ, това се предава и по линия на президента Плевнелиев, когото 54% определят също като зависим в действията. На противоположното мнение тук са привържениците на ГЕРБ. Мнозинство респонденти споделят също така мнението, че служебното правителство трябва да потърси отговорност от правителството на Пламен Орешарски. Тук пък изключение правят привържениците на БСП.

Масовите очаквания на обществото са за победа на ГЕРБ на изборите. Отчетливо (и трайно в последните месеци) мнозинство от 59% обаче е на мнение, че не би било добре за страната Бойко Борисов да бъде премиер. На обратното мнение са 24%.

Доминират нагласите за коалиционен формат на управление – 56%, като за еднопартиен кабинет се обявяват 12%. Нагласите за коалиционно управление доминират включително и сред привържениците на ГЕРБ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


397
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
8
 
8
 
! Отговори
Бивш член на БСП преди 9 години
След 70 години комунистическо-социалистическо беззаконие и мракобесие на БСП и се иска още толкова да тормози народа и да ги лъже, че мисли за тях. И така както мисли Станишев, Миков, Мая Манолова, К.Нинова, Кутев и всички от партийната върхушка станаха милионери, а баба Гицка и дядо Кольо карат с 130 лв. пенсии. На тях им повишиха с 4.50 лв. и то на месец, а на себе си по няколко милиона. Не благодаря от такава партия.
163
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сидер води по срещите си група за руски народни танци къв МВР на Русия вместо български групи, като другите български партии! *** и предател!!!
162
7
 
11
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 9 години
РУНД ВТОРИ ЗА КРАДЛИВИТЕ ГЕРБАДЖИИ ДА ДООГРАБЯТ СТРАНАТА. СЛЕД ТОВА НАРОДА ЩЕ ГИ ГОНИ С КАМЪНИ.
161
6
 
10
 
! Отговори
реалист преди 9 години
Нищо ново в проучването на Галъп.Всички други измислени партийки и коалиции са протежета на интереси и фасадни лъжи.Така наречения "патриотичен фронт"е една измислица на шепа тарикати,жадни за власт.Те фасадно поднасят венци и цветя по паметниците и нищо не предлагат за работа и производство.Използват националните интереси за политиканстване!!!
160
10
 
5
 
! Отговори
Саше преди 9 години
Герб трябва да се пребори и да управлява без Реформаторския Блок защото с такова клоунче като Раданчо е невъзможно да се договори нищо. Костов като щракне с пръст и Раданчо веднага си сменя мнението два пъти.
159
4
 
12
 
! Отговори
Аптикадир преди 9 години
197 - Гласуваш за БСП и ГЕРБ, получаваш доносника на ДС АМЕТ Доган !
158
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Анонимен 157"Всеки глас за Патриотичния Фронт, ако не искате турците да управляват повече!БСП винаги са били в съглашение с тях, т.нар. Реформаторски блок си има турска партия, Атака крепеше правителството на турците, Гоце бе избран два пъти с помощта им, а Борисов ще се съобразява с единствените, с които ще може да управлява - ПФ, та ще се откаже бързо от глупостите за 10 зам.министри-мюсюлмани. Хора, бъдете прагматични и бъдете патриоти!"Напълно подкрепям мнението ти!
157
3
 
5
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 9 години
На мисъл ми е сега барека ,нали се готви за министър председател ,а Росенчо за МВР,ами сега а ???
156
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
мачкай боко ,още от сега се напикаха кутевци
155
5
 
23
 
! Отговори
рила преди 9 години
Гласуваш за Реформаторите,получаваш Касим Дал,агента на турските служби!
154
2
 
13
 
! Отговори
Путев преди 9 години
ББЦ води с 0.2% на РБ.. това показва ли че Радан Кънев е клоун като Бареков? Явно да. До преди месец РБ имаха едни 8%.. последните две изцепки на Раданчо ги върнаха доста назад.
153
2
 
5
 
! Отговори
В.Т. преди 9 години
До куртроповичЗа теб са опорни точки, за мен е реалност защото аз не се спирам от сутрин до вечер за да има заплати за такива хрантутници като теб на държавна ясла,а за КТБ питай вожда си ББ той е вътре в нещата .
152
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ако наистина това изберат българите, жална им майкано пък друго от нашия умен и интелигентен електорат не може да се очаква
151
17
 
9
 
! Отговори
Бухал рисърч преди 9 години
Бихте ли подкрепили коалиционно управление м/у ГЕРБ и БСП с цел да се излолира дпс от властта?Да +Не -
150
5
 
16
 
! Отговори
AБВ-то преди 9 години
Язък! Николина Чакърдъкова се скъса от гюбеци по селските мегдани заради Гоцето и накрая може пак под чертата да мине.
149
5
 
6
 
! Отговори
куртропович преди 9 години
До В.Т. 184,"Това драги се случи при управлението на ГЕРБ!"Мхм... Точно така - както и двете банкови кризи - края на 96-та и през 2014. Всъщност - точно това обяви съсела - че БСП било извело България от 2 банкови кризи. ТОЧНО така е - първият път с цената на около 23 милиарда долара, сега - само с 5 милиарда евро. Давай друга опорна точка, тази смърди на Позитано 20.
148
4
 
12
 
! Отговори
a deee преди 9 години
Истината е ,че ГЕРБ ще спечелят за съжаление. Но пак няма да управляват. Кой ще ни управлява - БСП с турците ли пак ?! Социалист съм но НЯМА ДА ГЛАСУВАМ ЗА БСП АКО НЕ ЗАЯВЯТ ПУБЛИЧНО, ЧЕ НЯМА ДА СЕ КОАЛИРАТ С ДПС !!! Нека да е ясно. Подкрепете това ! Не на БСП , докато публично не се откажат от ДПС !!! Ако не в знак на протест мислих да гласувам дори за ДПС за да се види кой управлява България, но не съм толкова откачен. По скоро НФСБ или другото по-малко зло -Бареков но той щесе надупи на Гериб
147
4
 
13
 
! Отговори
Стилиян Георгиев преди 9 години
Трябва да е опростял неизлечимо този народ ,за да гласува отново за Бойко.А неговите кандидати за депутати болшинството са нереализирани кариеристи,номенклатурни издънки и заблудени млади хора с мерак за скокообразно развитие.
146
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко е зле народа. Още ли има вярващи, че Бойко е Супермен?
145
9
 
20
 
! Отговори
Равни преди 9 години
Имам малка фирма за строителни и транспортни услуги,не работя с държавни поръчки и еврофондове,с ръка на сърцето мога да кажа ,че при всички недостатъци на БСП единствено при тяхното управление имахме осезаемо покачване на поръчките и наемах хора допълнително,при ГЕРБ бяхме на границата на фалита,затова и смятам да гласувам за БСП.