ГЕРБ, БСП и ДПС - сигурни за НС, Бареков и Реформаторите - почти

56% от българите са с нагласа за коалиционно управление, сочи проучване на Галъп
Обновена: 30 сеп 2014 11:51 | 22 сеп 2014 13:29,
397
ГЕРБ, БСП и ДПС - сигурни за НС, Бареков и Реформаторите - почти
Снимка: Галъп Интернешънъл

ГЕРБ, БСП и ДПС са сигурни участници в Народното събрание. България без цензура, Реформаторският блок и Патриотичният фронт по всяка вероятност също ще влязат. Две партии - АБВ и "Атака", имат по-малки шансове да преминат бариерата. Това сочи изследване на социологическата агенция "Галъп интернешънъл".

За ГЕРБ биха гласували 35,9%, за БСП - 18,3%, за ДПС - 14,2%, за България без цензура - 5,8%, за Реформаторския блок - 5,6 на сто, за Патриотичния фронт - 4,9%, за АБВ - 3,6%, за "Атака" - 3,4%.

Социолозите от Галъп очакват да гласуват около 3,4 милиона души.

Изследването е проведено между 12 и 18 септември чрез пряко интервю по домовете сред 1010 респонденти. Данните отразяват валидните към средата на септември електорални нагласи сред онези, за които може да се очаква, че със сигурност ще гласуват. До края на кампанията са възможни размествания, посочват от агенцията. Проучването е независимо от външно финансиране и е част от ежемесечната изследователска програма на агенцията.

Характерният за българското масово съзнание песимизъм за посоката на развитие на страната запазва високите си (макар и не пикови) стойности – 70%. Песимизмът доминира и по отношение на резултатите от изборите – 54% са на мнение, че те няма да променят нищо, 26% очакват подобрение, а 7%- влошаване.

Служебните министри закономерно още не се ползват с висока разпознаваемост. По-висока е тя при служебния премиер Георги Близнашки, който има доверието на 18% от запитаните. По правило сред политическите фигури недоверието превишава доверието, а с най-висок дял положителни оценки са личности, които не участват толкова пряко в ежедневния политически процес.

Доверието и недоверието в служебното правителство са сходни с тези към кабинета "Орешарски" в последния му месец. 15% от избирателите декларират доверие в кабинета, а 70% не му се доверяват.

Мнозинството респонденти считат този кабинет за зависим от ГЕРБ, това се предава и по линия на президента Плевнелиев, когото 54% определят също като зависим в действията. На противоположното мнение тук са привържениците на ГЕРБ. Мнозинство респонденти споделят също така мнението, че служебното правителство трябва да потърси отговорност от правителството на Пламен Орешарски. Тук пък изключение правят привържениците на БСП.

Масовите очаквания на обществото са за победа на ГЕРБ на изборите. Отчетливо (и трайно в последните месеци) мнозинство от 59% обаче е на мнение, че не би било добре за страната Бойко Борисов да бъде премиер. На обратното мнение са 24%.

Доминират нагласите за коалиционен формат на управление – 56%, като за еднопартиен кабинет се обявяват 12%. Нагласите за коалиционно управление доминират включително и сред привържениците на ГЕРБ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


397
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
6
 
14
 
! Отговори
ТОВА... преди 9 години
ТОВА ЕПОСЛЕДНАТА ИЗМИШЛЬОТИНА НА ГАЛЪП - ПАРИТЕ ПАК СА СИ КАЗАЛИ ДУМАТА
143
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Новото правителство ще бъде БСП, ДПС + ББЦ или РБ. А ГЕРБ пак с пръст в устата - кеф, кеф, кеф ми е!
142
2
 
4
 
! Отговори
В.Т. преди 9 години
До куртроповичТова драги се случи при управлението на ГЕРБ!
141
0
 
4
 
! Отговори
ДО 181 преди 9 години
Ако са всички като теб премиер ще ни бъде Лютви Местан
140
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
отново без мен на тия избори.
139
6
 
18
 
! Отговори
varna преди 9 години
Моля, господина от ГЕРБ да спре да плаща за манипулативни изследвания
138
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЕРБ са винаги с коалиция с кризата. Управлява ли ГЕРБ има криза това е!
137
12
 
6
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 9 години
до НЕГЛАСУВАЩ - и АЗ няма да гласувам !От близо 100 човека , мои познати които гласуваха на евро изборите , сега няма да гласуват . Убедих ги , че е вредно да си дадат гласа за МОШЕНИЦИ !
136
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
след предишния вот грам доверие нямам на социолозите. така че тия статистики за мен нямат значение.
135
4
 
6
 
! Отговори
куртропович преди 9 години
До В.Т. 151Имаше, да! От 700.000 предприемачи ги свиха до 150.000. ОГРОМНО оживление за малкия и средния бизнес, ако питаш мен! МухахахахахаДай някоя друга опорна точка, тази мирише на Позитано 20!
134
10
 
6
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 9 години
до НЕГЛАСУВАЩ - и АЗ няма да гласувам !
133
12
 
8
 
! Отговори
Урунгел преди 9 години
До ал 171Преминават Атака, ама под дъгата :D
132
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само БСП посегна на ВЕИ-тата и на американските Марици. Герб с назначеното си слугебно правителство първо реши да възвърне старото положение и то за сметка на народа. Още не сме платили първото увеличение, а те ни подготвят за следващи. Гласувай народе!
131
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Умните хора от ГЕРБ и БСП са длъжни да направят компромис за да има коалиционно правителство без ДПС и Б.Б.,Цв.Цв..
130
8
 
12
 
! Отговори
паричен фонд преди 9 години
Лъжепатриотите от скат са арабски ибрикчий. Не гласувайте за тях те нямат нищо против заселването на тарамбуките и ислямизирането на нашата Родина.Поредните продажници на България. Ако бяха истинска патриотична партия щяха да искат ограда по цялата граница, охрана и със стрелба,вече влезлите да бъдат депортирани, а докато бъдат депортирани да стоят под охрана в затворени лагери, както и да се престане с издаването на статути, защото по този начин се стимулира да идват тук.
129
1
 
17
 
! Отговори
Урунгел преди 9 години
157Да гласувам за ПФ, но какво прави Слави Бинев там?!? Питам аз и отговор не ща..
128
0
 
9
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
до дриймМВРо доносниците ли ще оправят България?! Ами че те бяха 2 пъти в Народното събрание. Да са направили нещо?
127
2
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
157,кое по точно по е патриотично и кога?Май повече обичате да плямпате при избори и след тях-турските сериали по "българската"ви телевизия,а?
126
15
 
14
 
! Отговори
Урунгел преди 9 години
До Анонимен 161Волен ага ще влезе, ама на Доган в сарая заднешката... :D
125
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проблемите да си ги решават хората. А като са прости *** ги чакаааа