Колко златни пръста ще крепят кабинета

Ще изземат ли Реформаторите ролята на балансьор от ДПС, коментират анализатори
Обновена: 8 окт 2014 14:08 | 8 окт 2014 12:28, Камелия Цветанова
89
Колко златни пръста ще крепят кабинета
Снимка: Булфото, архив

Вместо да говорят за политики, партиите акцентират върху личности, смята политологът Даниел Смилов.

„Коалициите се мисля много личностно - дали Борисов ще намери общ език с Бареков, с лидерите на Реформаторите. Като че ли се отложиха важните проблеми на страната - като каква актуализация е нужна на бюджета, проблемите в енергетиката, КТБ, и ми се струва, че е по-разумно коалиционната политика да тръгне през мнозинства с близки отговори на тези въпроси, а след това да се мисли кой е по-подходящ за съответен министър“, коментира той по БНР.

Още по темата
Според Смилов една от трудностите за съставяне на стабилно управление е, че вечният балансьор ДПС вече не може да изпълнява тази роля, защото движението не е приемливо нито като открит, нито като скрит коалиционен партньор за останалите.

„Като скрит партньор ДПС би създало проблеми на коалицията“, отбеляза той.

Като евентуален балансьор политологът посочи Реформаторския блок, но в същото време препоръча на представителите на обединението да оставят въпроса с лидерството за по-късен етап.

„Лидерите на Реформаторския блок се опитват да решат две уравнения едновременно. Едното е за съставяне на управленско мнозинство, а другото е за излъчване на лидер в рамките на Реформаторския блок. И оттам идват всички тези напрежения. Трудно биха се решили тези въпроси едновременно. По-спешното е да има отговор на въпроса дали Реформаторският блок ще участва или не в управлението на страната и след това да се намери отговор за вътрешната организация за блока, лидера и т.н.“, посочи Смилов.

Според него има риск Реформаторите да загубят доверието, че могат да участват в управляваща коалиция, ако продължат по този начин да излагат на показ цялата надпревара за ръководния пост в обединението.

Относно коментара на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който в интервю за в. „Труд“ заяви, че Николай Бареков показва политическа култура, Смилов коментира, че ще бъде жалко, ако има поврат в отношението на ГЕРБ към ББЦ.

„ББЦ беше корпоративен продукт на една телевизия и да се опитваме да изместваме имиджа на този проект за целите на управленско мнозинство не е достойно“, смята Смилов.

Според него процедурата за съставяне на правителство може до отнеме месец и повече, защото ГЕРБ има нужда от време за неформални и официални преговори с политическите сили.

Всички очакват ГЕРБ да реализира мандата си успешно, обобщи Смилов.

Според политолога от Гражданска инициатива за честни избори Михаил Мирчев обаче е напълно очевидно, че стабилен кабинет няма да има.

В сутрешния блок на Bulgaria On Air той обяви, че има тройни и четворни комбинации, при които броят на депутатите отива към 120-125 души в парламента.

„Очевидно всички комбинации вътре са с много противоречия и ще работят за известно време. Така че ще им трябват по един-два златни пръста, за да оцеляват при всяко гласуване“, коментира експертът.

По думите на Мирчев няма как оттук нататък да не се управлява в коалиционен формат, „защото двете най-големи партии катастрофираха.“

„БСП е в особено тежка позиция отново. ГЕРБ  също. Те тръгнаха  с претенция от 120 депутати, след това скромно се спряха  на 110 места, като най-скромните им претенции бяха за 97 места, а сега са около 10 места отдолу. Катастрофата е повсеместна, и двете най-големи партии трябва да си го признаят и да не надуват мускули, ами да седнат действително на една маса, за да се договорят, но не с опити за хитруване“, коментира Мирчев.

Той допълни още, че това, което ГЕРБ се опитват да правят, е "хем предлагат на масата обща платформа, хем няма да го правят“.

„Ще откраднат от Реформаторския блок на личностно ниво Меглена Кунева, а от някоя друга формация - друг, за да съставят на практика нещо като служебен кабинет“, посочи политологът.

Според Мирчев коалиция между ГЕРБ и БСП ще е „самоубийствено за левицата“.

Подобна стъпка по думите му ще бъде разпозната като „поредния абсолютно безпринципен компромис за наместване във властта и то с обявявания вече три избори поред противник – ГЕРБ“.

„Нека седнат на една маса, нека говорят по платформата на правителство. Опозицията нека има глас. Това е нещо различно от това БСП или Реформаторският блок да се продадат за две министерски места например“, посочи експертът.

Мирчев коментира още, че „АБВ е потенциален партньор на ГЕРБ и то от най-логичните“. По думите му „отношенията между Първанов и Борисов са почти любовни още от 2003-та“.

Проблемът е, че АБВ има много малко депутати – само 11.

„Ако Реформаторският блок не влезе в тази коалиция, ще трябва да има четвърти партньор. „България без цензура“ също протегна ръка и иска власт, иска достъп до финансиране. Това е нормално за една партия да иска да е във властта", смята още той.

Разговора с Михаил Мирчев вижте във видеото на Bulgaria on Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
един "златен" пръст ще има от сидероглу, другите ще видим
68
1
 
3
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 9 години
НАРОДА им го нахака яко ! :))))))))))))))))))))))
67
1
 
1
 
! Отговори
Комисаря Иванов преди 9 години
Всичко е уточнено !Най -важен е златния *** пръст , на второ , трето и т.н. места са дудук- пръст , валерка пръст, куневски пръст и други будали , които учат например още азбуката !
66
5
 
6
 
! Отговори
Златния пръст преди 9 години
Баси тюрлюгювеча!А Боко се опитваше да ни убеди, че БСП+ДПС било ужасна коалиция!Браво на българския народ! Сега тиквуня да се обяснява на чии златен /среден/ пръст ще седне или на чии 3-4 такива пръсти едновременно.
65
3
 
2
 
! Отговори
СПРАВЕДЛИВ преди 9 години
До диктатор 68Уа-ха-ха!!! И всичката тая помия избълва към човек, когото изобщо не познаваш. Пък безработен съм бил, пък безполезен, пък аз съм му бил виновен, че няма два лева да се усмихне и се е озлобил към целия свят... Какъв десен може да си ти, щом нямаш два лева да се усмихнеш бе. И тръгнал да нарежда точно партията, която е най-толерантна и ангажирана с бедните и нещастни хорица като самия него. И се кръстил с никнейм "Диктатор". Я си пий хапчетата бе, ***!
64
4
 
10
 
! Отговори
Пешо преди 9 години
Комунистите паднаха остана да утрепеме мутрето и нещата ще потръгнат!
63
3
 
10
 
! Отговори
Пешо преди 9 години
Зимата народа гладен с тояги ще го подкрепят и ще го балансират!
62
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕДИН СРЕДЕН ЩЕ ГО КРЕПИ КАБИНЕТА може и да не е златен а кожен !
61
5
 
16
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
България ще има шанс да се оправи, когато герб, БСП и ДПС не минат 4% бариера. Единственото хубаво на тези избори беше, че тенденцията тръгна в тази посока.
60
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 37 Брех да го *** - Боко Тиквоня 2009та като имаше 118 депутата и пак Болен Шизеров му "тегли един пръст" - май си забравил?
59
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичките пръсти без Средния - той е за народа
58
1
 
3
 
! Отговори
диктатор преди 9 години
До СПРАВЕДЛИВВъобще не ми дреме какво мислиш....Такива *** като тебе, ни докараха до това дередже! Ти си напълно БЕЗПОЛЕЗЕН, ПРАЗЕН И НИКОМУ НЕНУЖЕН БИОЕКЗЕМПЛЯР! Хващай се на работа...Майната ти, не си ми приоритет.
57
5
 
2
 
! Отговори
СПРАВЕДЛИВ преди 9 години
До диктаторЦитирам те: "ДА РАЗМАХА СОПАТА И ...КОЙТО СЕ ОБАДИ - БОЙ ПО ТИКВАТА!"Така е баце, прав си! Ще те послушам и ще плющя със сопата, всеки, чието мнение не ми харесва! Започвам с теб, защото първо твойто мнение не ми харесва, пък и се обаждаш...!!! Щастлив ли си, че те слушам и изпълнявам инструкцията ти!? Искрено ме развесели!
56
2
 
6
 
! Отговори
диктатор преди 9 години
До СПРАВЕДЛИВ - АМИ НА НАС ДИКТАТОР НИ ТРЯБВА БЕ, ***!!! ХУНТА САМО ЩЕ НИ ОПРАВИ! ВСИЧКИ МЕРКИ ЗА СЪЖИВЯВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ СА ВСЕ НЕПОПУЛИСТКИ! БОЛЕЗНЕНИ! КОЙТО ИСКА ДА СПАСИ ОТЕЧЕСТВОТО, ЩЕ ТРЯБВА ДА РАЗМАХА СОПАТА И ...КОЙТО СЕ ОБАДИ - БОЙ ПО ТИКВАТА! ЗАЩОТО СМЕ МЪРЗЕЛИВИ, МОШЕНИЦИ, ДАЛАВЕРАДЖИИ, ***, ЛИГЛЬОВЦИ И РЕВЛЬОВЦИ - САМО БОЙ И ТЕЖЪК ТРУД ЩЕ НЕ ИЗКАРАТ ОТ БЛАТОТО!!!ОТ ФИЛОСОФИ И *** ПОЛЗА НЯМА....
55
3
 
4
 
! Отговори
СПРАВЕДЛИВ преди 9 години
До ЕлиМи, спомни си тогава за Мутрата, щото само по време на неговото управление нещата тръгнаха към пълзяща диктатура. Останалите преди и след него може да са били крадци и демагози, но не са били Диктатори!
54
1
 
6
 
! Отговори
глас народен преди 9 години
НЕ ЗНАМ КОЛКО ЗЛАТНИ ПРЪСТА ЩЕ КРЕПЯТ КАБИНЕТА, ОБАЧЕ ЩО ПАВЕТА ГИ ЧАКАТ АКО НЕ СЕ РАЗБЕРАТ - ПРОСТО НЕ МИ СЕ МИСЛИ!!!
53
2
 
1
 
! Отговори
Ели преди 9 години
До СПРАВЕДЛИВ За затвора опашката е много дълга. А дори и да съм заблудена малко опресняване на паметта никога не е излишна.
52
4
 
1
 
! Отговори
СПРАВЕДЛИВ преди 9 години
До ЕлиТолкова си заблудена мила, че няма нужда да ти се припомня каквото и да било.
51
5
 
4
 
! Отговори
СПРАВЕДЛИВ преди 9 години
До EлиСъгласие с Борисов може да се постигне само когато мутрата пожарникарска влезе в затвора! А ти, Ели, като си му голям фен, можеш да му носиш цигарки зад решетките.
50
1
 
3
 
! Отговори
Ели преди 9 години
До Анонимен Аз не съм *** и не съм анонимна, но БСП каквото и да правят като реформи то е за сметка или на следващо правителство или за сметка на народа и то за дълъг период. А може и да ми припомниш за техните "реформи"