Държавният заем ще е най-евтиният вариант за ФГВБ

Хампарцумян: Казусът "КТБ" ще има ограничено влияние
Обновена: 14 ное 2014 22:08 | 14 ное 2014 22:06,
42
Държавният заем ще е най-евтиният вариант за ФГВБ
Снимка: архив Булфото

Държавният заем ще е най-евтиният вариант за попълване на липсващите средства във Фонда за гарантиране на влоговете в България (ФГВБ), коментира в ефира на телевизия Bulgaria on Air председателят на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян. 

Припомняме, че изплащането на гарантираните депозити трябва да започне на 4 декември. Към края на месеца ще бъдат обявени и банките, чрез които ще бъде осъществена операцията. Във Фонда има недостиг на средства от около 1,6 млрд. лева, но управляващитеуспокояват, че няма да има проблеми с възстановяване на гарантираните от закона суми на вложителите.

Още по темата

БНБ не е единствената институция, носеща отговорност в случая с КТБ – финансовото разузнаване и ДАНС също не са реагирали, посочи банкерът и допълни, че на първо място обаче вината е на тази, които са изработили схемите.

Хампарцумян коментира още, че оставка на гуверньора Иван Искров е негово лично решение и беше категоричен, че не трябва да има политически натиск срещу него.

Банкерът посочи, че в началото на кризисния период са били взети важни решения, но урокът от 1998 година все още не е научен. Все пак той беше категоричен, че отражението от казуса „КТБ” ще има само върху тесен кръг компании, взаимнозависими една от друга.

България е под 1% от стопанския оборот на ЕС и „нашите успехи или неуспехи не могат да бъдат безпокойство за европейската икономика”, заяви Хампарцумян. За него обаче е важно България да стане част еврозоната и Европейския банков съюз.

„За мен присъединяването към Европейския банков надзор е по-важно като процес, защото ще има внимателен и спокоен одит на системата ни – да се вземат мерки и да се направят процесите по-устойчиви на вредни влияния, да кажем в стил „Цветан Василев”, заяви Хампарцумян.

Той допълни, че ако влезем в еврозоната, лихвите по кредитите ще намалеят.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
Съд продължение преди 9 години
за да спасят парите си политици , мафиоти и свързани с властта лица.БНБ и МФ, създадени и живеещи от данъците ни, не обявиха прозрачна процедура и достъп, за да са цесиите равнопоставени , честни и справедливи. Извършиха го задкулистно.Сега честните спестители над 100 хил. евро в КТБ ще загубят!
21
0
 
3
 
! Отговори
Съд преди 9 години
БНБ прецакаха вложителите с влогове над 100 хил. евро ,честно спечелени в чужбина. През особения надзор разрешиха на вложители с връзки и властови позиции да си направят цесии с добри длъжници от държавни предприятия и фирми , които зависят от властта. Разрешиха да се правят цесии с трети лица, да се раздробяват влогове над 100 хил. евро за да са гарантирани. Това е неравнопоставено и е пране на пари. Така загубиха и честните вложители.Сега ФГВБ завъртя клип за изплащане на влоговете в КТБ , но не завъртяха клип как се спасяват мръсните пари над 100 хил. евро и правят законови врътките, за да
20
0
 
6
 
! Отговори
Гъбаря преди 9 години
Виждате ли го този на снимката .Взима заплата 200 000лв.А от къде..може да се досетите.
19
3
 
2
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
Ne, toi ne e losh. Vie ste glupavi !
18
2
 
9
 
! Отговори
БГ преди 9 години
До Анонимен 30Колега, нека бъдем коректни, този не е евреин, а арменец!!!БСП и ЮРУШ са *** на хидроинженера!Да живее България!
17
4
 
22
 
! Отговори
българин преди 9 години
Тоя отвратителен гад трябва да отговаря от къде и как е придобил огромните си имоти и милиони. Заради такива вампири, както и заради партийните върхушки, България е на дъното, а българският народ е най-бедният в цяла Европа, и един от най-бедните в света.
16
1
 
32
 
! Отговори
naleg преди 9 години
Този е най - големия, мазен лъжец !
15
0
 
16
 
! Отговори
IDIOT POMASHKI преди 9 години
ТИ СИ ПАТОЛОГИЧЕН ЛЪЖЕЦ И МОШЕНИК. НЕ СИ "СБЪРКАЛ" ПРОСТО СИ БАВНОРАЗВИВАЩ И ПЛЯМПАШ НЕБИВАЛИЦИ.СРАМ И ПОЗОР СИ ЗА ДЪРЖАВАТА.***.
14
5
 
13
 
! Отговори
Смирненски преди 9 години
Хитрец!!! А нали и за това беше пазарлъка! Да се покрият. Ама ние си ги избрахме: Боко, Пръмова, Костов... Сега никакво мрънкане! *** долу и ... честито!
13
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АМИ,АКО СЕ НАЛОЖИ И ОТНОВО ДА ПЛАЩА И ДРУГИ ВЛОГОВЕ !!!...?ОТ ДЕКА ,ЧЕ ГИ ЗЕМЕ ????ТИЯ ФИЛМИ СМЕ ГИ ГЛЕДАЛЕ ,ПРЕДИ ГОДИНИ ,И МОЖЕБИ ДА ГО ПОВТОРЯТ!!!...?
12
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако този е арменец, жалко за хубавата и умна арменска нация, едни от най-готините хора на Земята. Явно не е - никога не е бил банкер, *** е, зъл, дребнав и некадърен.
11
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Явно е имало среща между новопомазаните властници и хъмпърцуняна и са му обещали нещо и сега ни лъже здраво. Всички тия продажници са се скупчили около идеята да източат от държавата 4 милиарда покрай кризата с КТБ.
10
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До крали маркоПич,лично аз имам много по малко от гарантираните от държавата суми и малко повече от предлаганите от тебе 5-10 000! Не смятам,че това което предлагаш е нормално,поради простата причина,че много хора въртят легален бизнес и тези им пари са напълно чисти и заслужени! А ти най-вероятно не си изкарал и 1000 лв.през живота си,а си някой токмак-хрантутник на мама и тате или лежащ на гърба на някой друг! Научи се да знаеш цената на парите!
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Tozi fond e zaduljenie na bankite, taka 4e da vadiat pari i da go populvat, a ne nie danukoplatcite. Kogato predi 6 godini Harpacurian vdigna lihvite po kreditite Durjavata platili vmesto men i vsi4ki hora. Nikoi ne ni pita imame li pari ili ne6to da dopulniat. Nie platihme ...sega Harpacunian triabva da plati. Lihvite se povi6iha za6toto sme v BG.Sega bankerite da pla6tat za6toto sa v bg. I Gerb da vnimava kak lobira za bankite .... da ne izleze traino ot vlasta kazvam go kato gerbadjia.
8
0
 
22
 
! Отговори
ля ля преди 9 години
като го видя този и ми става ясно!!!!!
7
1
 
6
 
! Отговори
рукито преди 9 години
Трябва да се борите заедно. Радвайте се на малките неща в живота. Как се крадът милиярди всички видяхме. Най добре е вечер по една студена вода или в краен случай сутрин на гладно. Усещате как водата преминава през хранопровода и навлиза в стомаха, след известно време сте спокойни и отпуснати, но не за дълго.Парите ще ги върне един човек обаче по натам във времето!
6
4
 
6
 
! Отговори
цецо преди 9 години
Искам си банкатаааа ! :(
5
1
 
18
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Къв банкер е тоя химик бе?
4
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Болшевиките дс гадове окрадоха поредната банка и сега пак заемче ще им покрива далаверите.
3
17
 
12
 
! Отговори
крали марко преди 9 години
Гарантирани трябва да са най-много 5 до 10 хил.лв после към машината за студена минералка! Ако имаш 5 - 10 хил.лв в някоя банка може и да си хърба и да си ги скътал за умиралка,държавата трябва да ти ги гарантира. Ако обаче имаш скътани повече примерно: 196хил.лв по днешните стандарти в бг значи си чорбаджия, значи изедник и трябва да духаш супата...