Без спешни медици в ромските махали, докато нямат сигурност

Москов: Нямам задължението да осигурявам правото на някой да бие лекари
Обновена: 7 дек 2014 14:18 | 7 дек 2014 14:15, Камелия Цветанова
243
Без спешни медици в ромските махали, докато нямат сигурност
Снимка: Булфото, архив

Екипи на спешната помощ няма да се отзовават на повиквания в ромските махали, докато не бъде гарантирана сигурността на медиците. Това обяви пред bTV здравният министър Петър Москов. Той посочи статистически данни, според които от 225 нападения над лекари, фелдшери и шофьори на линейки, 174 са станали в такива квартали.

Още по темата

"Не разделям престъпността на етноси, но очевидно тук има проблем, който трябва да се реши", каза Москов.

Той призова лидерите на ромските общности, "които търсят правата си и през политици и медии", да поемат ангажимента да гарантират безопасността на екипите на спешната помощ.

Нямам задължението да осигурявам правото на някой да бие лекари", отсече Москов в отговор на критиките, че трябва да осигури равен достъп до медицинска помощ на всички в страната.

Битата лекарка от Спешна помощ Ирина Маринова показа посинените си очи, след като беше нападната от роми във Врачеш.

Инцидентът стана преди около седмица.

„Никога няма да отида на сигнал в ромската махала във Врачеш”, категорична бе жената.

"Отидохме по сигнал за бременна в пети месец, която има болки. Посрещнаха ни две момчета, които бяха със скутерче, но нямаше никакво осветление. Казаха ни на къде вървим и те подкарах зад нас. Шофьорът спря, за да минем през дупка. Чу се страшен удар. Оказа се, че двете момчета са се ударили в линейката. Когато слязох да го видя, едното момче се държеше за главата. Попита ме така ли се кара. Другото момче обаче беше станало агресивно, а ние отивахме при жена му. Оказва се, че агресивното момче първо е посегнало на шофьора. Попитах го дали има книжка и дали спазва дистанция и той ме удари”, разказа през сълзи д-р Маринова.

Тя призна, че и преди са я заплашвали, но до такава степен агресия не е имало спрямо нея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Може ли и без данъци докато нямаме заплати?...
92
0
 
54
 
! Отговори
Петър преди 9 години
Браво на министъра!
91
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво!
90
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ROMLYANINАре бегаи в Индия да пишеш на латиница! Тук сте дошли с катуна на малки групи след нас, и това лесно може да се изчисли математически като се пресметне на 100 години с колко се увеличавате.
89
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЯстребИзвиняваи ама в Европа всичко живо си плаща данъците и се спазват законите повече от в България. Правилата са ясни и които не ги спазва, щом го пипнат - си плаща.
88
15
 
1
 
! Отговори
Ястреб преди 9 години
До JasreboebЩо не се научиш да пишеш на български бе,тарикат? От Зелена тиква семе никой не взема! А че ще ни лекувате,ще ни лекувате! Най-малко заради това,че сте големи европейци и зачитате европейските ценности!
87
0
 
41
 
! Отговори
Бай Григор преди 9 години
Преди 3 месеца трябваше да се оперирам ,след няколко дни когато очаквах да ми издадат епикризата погледнах на бюрото на сестрата - там в една папка с надпис "осигурени" имаше 3 досиета вкл. моето ,обаче в папка "неосигурени" имаше над 30 парчета , а познайте с какви пердони е натъпкана хирургията и дали някога ще си получи парите от гнидите?
86
53
 
5
 
! Отговори
Ястреб преди 9 години
Искате или не,ще ни лекувате! И ний сме хора! Иначе Хелзинскиот комитет,съд у Брюксел и знайте какво става !
85
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На 120 сложих "минус" заради обидите към турчина.Иначе се съгласявам с предложението за по-твърдо отношение спрямо ромите, за да се стреснат и да благоволят най-после да живеят съобразно със законите.Това, че турчинът счита България за своя родина и спазва законите й, му прави чест.
84
0
 
23
 
! Отговори
Уточнявам преди 9 години
Да, 68 ("??"), прав си - нужна е диктатура и трудови лагери, но за онези от ромите, които са свикнали да паразитират, тъй като в техен интерес и изгода биват дискриминирани всички останали граждани на България!
83
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само в Турция ви викат комши и ви уважават нали ?
82
1
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Правилно, те самите лекари могат да откажат ако се чувстват застрашени. Неграмотността на тези хора тепърва ще ни залива. Трябва да се отнеме и правото на гласуване на такива ***.
81
2
 
36
 
! Отговори
до пишман турчин преди 9 години
А какво ще кажеш за днешното ПОРЕДНО нападение над лекар в Исперих от "същество" от твоя "вид"
80
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 112Кажи ми кой народ уважава или обича Великите Българи ? В Гърция например се отнасят по добре със *** отколкото с българите.
79
0
 
28
 
! Отговори
до турчин преди 9 години
В този "сайт" преди една седмица имаше статия от турция за вас но никъде не казват за вас че сте турци а най културната дума с която ви описват е изселници
78
2
 
5
 
! Отговори
до Петров преди 9 години
Няма разлика
77
1
 
25
 
! Отговори
658 преди 9 години
До Анонимен 122Причините за закъснението може да са много (няма да ми стигнат буквите да ги изброя)Определено обаче не е решение да пребиеш човека дошъл да ти окаже помощ.
76
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво е капитализъм..Това да можеш да върнеш една пица,ако не е дошла до 30 мин.,а линейката ако закъснее толкова,неможе да върне здравето ти.
75
7
 
43
 
! Отговори
Да допълня заглавиет преди 9 години
"Без спешни медици в ромските махали,"Да допълня заглавието:Също така и без ток и вода и без право на глас , социални и други видове помощТУРЧИН_13"Моите деди, от 600 години са по тези земи, и аз съм тук, и внуците ми ще бъдат тук!"А моите са от 1333 .Марш в Анадола . Ако искаш тук ще спазваш законите на ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ , ако не ти харесва еднопосочен билет за турция. Не си ни необходим тук, както ти , децата ти и внуците ти!
74
47
 
11
 
! Отговори
ТУРЧИН_13 преди 9 години
Моите деди, от 600 години са по тези земи, и аз съм тук, и внуците ми ще бъдат тук!