Без спешни медици в ромските махали, докато нямат сигурност

Москов: Нямам задължението да осигурявам правото на някой да бие лекари
Обновена: 7 дек 2014 14:18 | 7 дек 2014 14:15, Камелия Цветанова
243
Без спешни медици в ромските махали, докато нямат сигурност
Снимка: Булфото, архив

Екипи на спешната помощ няма да се отзовават на повиквания в ромските махали, докато не бъде гарантирана сигурността на медиците. Това обяви пред bTV здравният министър Петър Москов. Той посочи статистически данни, според които от 225 нападения над лекари, фелдшери и шофьори на линейки, 174 са станали в такива квартали.

Още по темата

"Не разделям престъпността на етноси, но очевидно тук има проблем, който трябва да се реши", каза Москов.

Той призова лидерите на ромските общности, "които търсят правата си и през политици и медии", да поемат ангажимента да гарантират безопасността на екипите на спешната помощ.

Нямам задължението да осигурявам правото на някой да бие лекари", отсече Москов в отговор на критиките, че трябва да осигури равен достъп до медицинска помощ на всички в страната.

Битата лекарка от Спешна помощ Ирина Маринова показа посинените си очи, след като беше нападната от роми във Врачеш.

Инцидентът стана преди около седмица.

„Никога няма да отида на сигнал в ромската махала във Врачеш”, категорична бе жената.

"Отидохме по сигнал за бременна в пети месец, която има болки. Посрещнаха ни две момчета, които бяха със скутерче, но нямаше никакво осветление. Казаха ни на къде вървим и те подкарах зад нас. Шофьорът спря, за да минем през дупка. Чу се страшен удар. Оказа се, че двете момчета са се ударили в линейката. Когато слязох да го видя, едното момче се държеше за главата. Попита ме така ли се кара. Другото момче обаче беше станало агресивно, а ние отивахме при жена му. Оказва се, че агресивното момче първо е посегнало на шофьора. Попитах го дали има книжка и дали спазва дистанция и той ме удари”, разказа през сълзи д-р Маринова.

Тя призна, че и преди са я заплашвали, но до такава степен агресия не е имало спрямо нея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
15
 
2
 
! Отговори
ДП преди 9 години
Не така, Москов: като начало нека полицай да придружава или кара линейката. Освен това може да се изпращат коли от пожарната с парамедици (в зависимост от случая).
52
3
 
33
 
! Отговори
Турчин до АТАКИСТ преди 9 години
Виж ти не познаваш явно турци. Един турчин никога няма да се уплаши от ***.Ние можем дас се плашим от българите, можем да им се възхищаваме, но тайно, така между нас си.Но от *** няма как да се уплашим. Не ни познаваш. И не защото съм расист, а защото такива изпуснати само като ме чуят да говоря на турски и ще избягат.Не всички турци са ***.Има хора и хора.И с *** е така. Но те се възпитават лошо от всички, като се почне от вкъщи и се стигне до държавата.И не съм от село
51
2
 
9
 
! Отговори
художника преди 9 години
Без спешни медици в ромските махали, докато нямат сигурност...------------------------И без ПАРЛАМЕНТ и ПРАВИТЕЛСТВО, докато не се оправим- После ...МОЖЕ !
50
2
 
27
 
! Отговори
az sam преди 9 години
"Без спешни медици в ромските махали, докато нямат сигурност". А дано....
49
14
 
7
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Не е проблема в *** , проблема е в държавата . Рибата от главата мирише ..Миналата година пътувах за Самоков през декември и към 00.00 часа ми се спука гуми -то останах на пътя след Кокалене -там е тъмно и страшно ...започнах да спирам коли (имаше тук -там и някоя друга )и повечето не спираха ,едно момче спря -давах му 20 лева да смени -не поиска -непосмя...спря една кола и слязхоха 3 и ми помогнаха с гумата,бяха *** ,исках да им дам пари ,не поискаха .Бдагодаря им много .
48
2
 
7
 
! Отговори
грг преди 9 години
Новите апостоли '' Ако печеля,печеля само за себе си,ако загубя,губи цял народ''
47
3
 
32
 
! Отговори
эеъс преди 9 години
Най,после-Браво !!! Докторите не са пушечно месо !
46
6
 
8
 
! Отговори
до Артилерист! преди 9 години
Явно не си запознат, но да ти кажа като турчин!Да плашиш турчин с оръжие е, все едно да плашиш кон с ечемик, или да продаваш краставици на краставичар:)
45
3
 
40
 
! Отговори
Турчин 2 преди 9 години
Но не го направих, защото хората в рейса щяха да се обърнат срещу мен. И така си ми се хилеха двете *** докато слязох от рейса.Братя българи утре съшите тези *** ще ви се качат на главата. Ще ги наказвате ли, ще ги затваряте ли, ще ги възпитавате ли. Тояги ли ще "ядат", юмруци ли, но трябва да започнете от сега, защото вече *** са изпуснати.Иначе браво на министъра. Закона е за всички, без разлика от раса, пол, произход, обществено положение.
44
5
 
36
 
! Отговори
Турчин 1 преди 9 години
Вижте не трябва да има расизъм.Да не делим хората на българи, *** и пр.Всички са длъжни да спазват закона.И тъй като *** не го спазват, то да си носят последствията.Аз наскоро се возих в рейс на градският транспорт в София и едни *** вътре бяха пуснали чалга и се хилеха. Бяха белички, но *** си личи. Казах им да спрат. Те обаче не ме послушаха, и едва като тръгнах към тях спряха чалгата, После ми се хилеха. Ако бях ги заплашил на турски щяха да млъкнат. Но не го направих
43
3
 
4
 
! Отговори
до 66 преди 9 години
ами тогава дай под съд лекаря,дето е отказал интубация.мен не съжалявй,нямам нужда от твоето съчувствие.и не поставяй всички под един покрив
42
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До интегриранеТи нещо за работа и ***, плащащи социални осигуровки ли каза? Нещо като хомогенна смес между вода и олио?...
41
0
 
28
 
! Отговори
ме преди 9 години
А колкото до ***, задължение на държавата е да постави такива условия, които ще ги накарат да се цивилизоват. Като например - ефективни присъди за забременяване на момичета под 14, неизплащане на помощи на родилки без средно образование, осигуряване на безопастността на учители и социални работници работещи в махалите, и т.н и т.н. Политиците не правят нищо, защото това им е евтиният електорат. Какво тогава искате? Ние ги държим в гета и им плащаме тока и водата, защото така ни изнася.
40
25
 
2
 
! Отговори
до ?? преди 9 години
Беден си не заради *** а защото си ***,XXI век хора,които толерират расизъм,народ от ЕС,на ви е там мястото,само диктор ще ви оправя и задължително лагери
39
1
 
37
 
! Отговори
лекар преди 9 години
аз не съм полагал хипократова клетва,за да ме удрят,псуват,обиждат и да ми пречат да спасявам някой.аз също съм човек и искам към мен да се държат човешки. срещу 700 лв.месечна заплата.
38
13
 
3
 
! Отговори
@57 преди 9 години
Виж какво, лекар от линейка лично ми е обяснявал, как по-добре да не спасява задушаващата ми се баба, за да не ни ТЕЖИ! Така че не ми обяснвявай за правата не лекарите, ясно! Ако бях мъж, на този *** щяха да му разбия главата лично. Защото си въобразява, че има правото да избира кой да живее и кой да умре, и да ме оставя мен да спасявам баба ми, докато той се чуди и вайка дали си заслужава да интубира. Така че ми е малко трудно да ви съчувствам. Викайте си патрулки да ви пазят и това е.
37
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой заговори за расизъм за това,че линейки няма да посещават ромски квартали. Москов само плаши,това е ясно.Но анологичен е случаят с България-Шенген? Европа иска да изпълним някои критерии за да влезем в Шенген.Ние искаме *** да изпълнят някои критерии за да бъдат обгрижвани.Те не искат да учат,не искат да работят,искат помощи,правят много деца за да получават издръжки,крадат,нападат хора,агресивни са-убиват хора.Криворазбраната демокрация ги прави нагли и хората се страхуват.
36
1
 
32
 
! Отговори
Отвратен преди 9 години
Най-накрая! Крайно време беше. Сега остава да ги отрежат и от медицинска помощ ако не са плащали осигуровки и данъци...
35
0
 
31
 
! Отговори
?? преди 9 години
Колко пари ни струват ***? Като изчислим загубите от неплащане на данъци и осигуровки, всички видове помощи, щетите от безбройните кражби и покриването им, разходи за арести, следствия и дела, престоя им в затвора, гледането на изоставените им деца, болничното им лечение, разнасянето на болести, неплащането на ток и вода, програмите за интеграция, делата в Страсбург и т.н. Сметката от преките и косвени разходи за издръжката им надхвърля 10 милиарда лева на година. Ето защо сме бедни...
34
1
 
43
 
! Отговори
до 52 преди 9 години
каква хипократова клетва бе,елате да изкарате една смяна в спешното и ще ви се завърти акъла.елате да видите как 5 човека не могат да укротят един полудял шизофреник,дето чупи апаратура за хиляди а за ударите по лекарите да не говорим.елате да видите пиян до смърт как драйфа върху лицето на лекаря,елате да видите как вадят ножове,как ни плюят,как ни псуват.вие само вашите дискриминации знаете,а правата на лекарите кой ги е*ава ?!