Орешарски проговори: Не ни дадоха време дори за сериозна грешка

Във "Фейсбук" той обясни, че фискалната позиция е влошена по времето на Борисов
Обновена: 21 дек 2014 13:07 | 21 дек 2014 13:06,
161
Орешарски проговори: Не ни дадоха време дори за сериозна грешка
Снимка: архив Булфото

Бившият премиер Пламен Орешарски проговори за първи път откакто подаде оставката на кабинета си през юли тази година. В профила си във „Фейсбук” той коментира критиките за влошената фискална политика в страната.
Той нарече обвиненията неаргументирани и литературни по характер, а критиките – самокритика на тези, от които идват. Орешарски допълва и че е парадоксално да се критикува правителство, на което не е било дадено време дори за сериозна грешка.

Още по темата
„Изглежда външните инвеститори са оценили сравнително високо нещо, което някои коментатори вътре в страната характеризират с катастрофическа терминология...!”, пише Орешарски и допълва: „Парадоксът в случая е, че подобни коментари са по същество самокритика, облечена във формата на обвинения срещу едно управление, на което не бе дадено време дори да направи каквато и да е по-сериозна грешка”.

В профила си бившият премиер излага редица цифри, с които подкрепя тезата си, че не може да му се вменява вина за силно влошената фискална позиция в страната.

„За целия период след голямата монетарна и финансова криза от 1997 година до 2008 година няколкото български правителства се въздържаха от големи бюджетни дефицити, натрупваха фискални резерви и намаляваха публичния дълг. Най-отчетливо това пролича за периода, в който имах отговорности да ръководя фискалните политики на страната - 2005-2008 година, когато бюджетът последователно приключваше с излишъци от 3 и над 3% от БВП – рекордни постижения в рамките на целия ЕС”, обясни той.

Орешарски допълва и че в средата на 2009 година, когато дойде на власт първия кабинет на Борисов, фискалните резерви са достигнали 8 млрд. лева, а публичният дълг е слязъл на около 12% от БВП. „Това е уникален резултат (втори в ЕС) на фона на неговия размер от над 120% от втората половина на 90-те години”, изтъква още бившият премиер.

След това според него тенденцията се е обърнала. „Възприеха се политики на бюджетни дефицити, намаляване на фискалните резерви и увеличаване на правителствения дълг. За периода от средата на 2009 година до първото тримесечие на 2013 година фискалната позиция бе влошена с над 8 млрд.лв. – намалени фискални резерви от 8 на под 4 млрд. лева и увеличен дълг от 10 на над 14 млрд.лева”, пише Орешарски, описвайки в цифри управлението на първия кабинет на Борисов.

„Сред причините имаше и обективни – лоша икономическа среда вън и вътре в страната, но те не могат да обяснят напълно влошаващата се фискална позиция”, коментира той.

Орешарски изтъква и че кабинетът, който е ръководил, е стопирал негативните тенденции. Това е било и единствената възможна задача за краткия период, в който е управлявал. „Това го показват цифрите, а не е словесно заклинание”, пише още той.

Бившият премиер признава увеличаването на публичния дълг, за сметка на фискалните резерви. Орешарски уточнява, че към средата на тази година те са достигнали малко под 9 млрд. лв. – ниво, по-високо и от 2009 година.

„Част от техния прираст – за сметка на новоемитиран на външните пазари дълг при най-добрите параметри за цялата ни нова история”, допълва той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мълчи *** орешарска
65
7
 
11
 
! Отговори
Делян Пеевски преди 9 години
Видях показателите на Борисов - под 1 % дефицит. Видях на мафиота Орешарски дефицитът - 4,5%, разликата я плати народът.Волен Сидеров ходи на Варадеро, Станишев си купи имение в Швейцария, а Орешарски научи всички задни входове в страната.
64
4
 
9
 
! Отговори
до 74 преди 9 години
Да, в правилната за Олигархията и Мафията посока за сметка на Народа, на тези 4/5 или 84% от българските избиратели, които не гласуваха за Борисов. За Олигархията и Мафията печалбите, на останалите 4/5 или 84% от българските избиратели, негласували за Борисов, загубите.Това е правилната посока!Няма интелигентен човек, който да вярва, че тоталния *** Борисов, без никакво образование за това, което прави, може да направи нещо смислено освен хаос и още по-голяма катастрофа.
63
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В сравнение с Орешарски генерал Борисов е за нобелова награда по икономика. При Борисов за всеки имаше работа и хората бяха щастливи. При Орешарски България фалира още на вторият месец, стотици хиляди българи загубиха работата си, спестяеанията си почти всичко.
62
5
 
10
 
! Отговори
Орешарски успя...441 преди 9 години
... само за една година да създаде в този бардака, оставен от Борисов и Дянков, 50.000 нови работни места, като намали безработицата от катастрофалните 13.8% на 11.2% (младежката безработица от ужасяващите 33% на 27%). За разлика от Борисов, който за 3.5 години не създаде нито едно работно место, а унищожи цели 245.000 работни места като наду двойно безработицата от 6.8% на катастрофалните 13.8% и забатачи икономиката и заетостта в трайна рецесия, продължаваща вече 5та година.
61
8
 
12
 
! Отговори
до 70 преди 9 години
Ще трябват години и милиарди, които нямаме, за да се компенсира катастрофалното "управление" на неконтролируемия хаос на Борисов в периода август 2009-март 2013 и да се стигне до нивото на икономиката и заетостта от 2008 година (да! От 2008!). Става ясно каква катастрофа предизвика Борисов с "политиката" си в периода август 2009-март 2013 година. Той дисбалансира макроикономиката и финансовата система до такава степен, че всички знаят, че ще трябват години и милиарди.
60
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искаме новини за Ким Кардашиян...
59
5
 
13
 
! Отговори
до 70 преди 9 години
Виж макроикономическите и финансови показатели в периода август 2009-март 2013 година и ако разбираш от макроикономика и взаимовръзки ще ти стане каква непоправима катастрофа нанесе Борисов на Държавата.Къде е Дянков? Нали било преврат!? Хайде да дойде Дянков тогава! Великият корифей.
58
15
 
9
 
! Отговори
Евродепутат преди 9 години
Борисов беше приет в Брюксел с уважение и радост. В Германия Меркел го посрещна с почести . Това показва цивилизования свят кой уважава . Станишев Местан , Сидеров и Орешарски никой не ги искаше да ги види само , а ние чакаме подобрение на жизненото равнище от тия *** . Браво на г-н Борисов , за 1 месец дойдоха над 4 милиарда еврофондове .
57
11
 
5
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Тоя *** изглежда маалко по-интелигентен, когато мълчи. По-добре не се обаждай, Шаро, и може некой да ти се върже, че си експерт. И такава дума "катастрофически" няма.
56
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пламенчо,скрии се че не мога да те гледам,мошенико !
55
1
 
7
 
! Отговори
Алек преди 9 години
Всеки обвинява предишните или тия след него .Той самият никога не е виновен.А защо ли България е все по бедна и изоставаща драстично вече от Румъния.
54
0
 
6
 
! Отговори
GFR преди 9 години
*** ШТИ СКАСАМ ТРУТКАТА !ТАКА ВИКАЛ БАЦЕ ПРЕД ОБАМА ЗА ВАС !
53
3
 
17
 
! Отговори
до 58 преди 9 години
Народът не е ***! Народът не иска Борисов и Цветанов! Народът, 4/5 или 84% от българските избиратели не гласуваха за Борисов, Цветанов и ГЕРБ! Прости и нагли са избирателите на ГЕРБ, тези 1/5 от българските избиратели, които ги избират в полза на Олигархията и Мафията, за да "управляват" пак.Избирателите на ГЕРБ не знаят нито една макроикономическа и финансова статистика за периода август 2009-март 2013 година, в който страната и обществото бяха вкарани в катастрофата ибяха поводза изгонване
52
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Червеният клошар, пак не си си пил хапчетата!Генерал Борисов пак ви навря в миша дупка!
51
8
 
1
 
! Отговори
GFR преди 9 години
БАЦЕ ШЕ УМРЕ ПОСЛЕДЕН !ВИНАГИ Е БИЛ КАБАЛЕРО !
50
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
няма край наглостта комунистка - НЯМА
49
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И ти и цялата политическа *** от последните 25 години сте една грешка. Успяхте да направите това, което турците 5 века не успяха.
48
5
 
2
 
! Отговори
МАККЕЙН преди 9 години
кой послуша бе Орешарски. Имах по-добро мнение за теб
47
3
 
16
 
! Отговори
наблюдател преди 9 години
ГОИКО САПОНИСОВ, РОСКО ПЕРНАЛИЕВ И СИЕ! БЪДЕЩЕТО НА ЦВЕТУЩА БЪЛГАРИЯ!НЯМА ОПРАВИЯ, НЕЩАТА ЩЕ СТАВАТ ПО ЗЛЕ! ТЕЖКИ ВРЕМЕНА ЧАКА НАРОДА,ДРЪЩЕСЕ ЗА И ГОТВЕТЕ !!!!!!!!