Орешарски проговори: Не ни дадоха време дори за сериозна грешка

Във "Фейсбук" той обясни, че фискалната позиция е влошена по времето на Борисов
Обновена: 21 дек 2014 13:07 | 21 дек 2014 13:06,
161
Орешарски проговори: Не ни дадоха време дори за сериозна грешка
Снимка: архив Булфото

Бившият премиер Пламен Орешарски проговори за първи път откакто подаде оставката на кабинета си през юли тази година. В профила си във „Фейсбук” той коментира критиките за влошената фискална политика в страната.
Той нарече обвиненията неаргументирани и литературни по характер, а критиките – самокритика на тези, от които идват. Орешарски допълва и че е парадоксално да се критикува правителство, на което не е било дадено време дори за сериозна грешка.

Още по темата
„Изглежда външните инвеститори са оценили сравнително високо нещо, което някои коментатори вътре в страната характеризират с катастрофическа терминология...!”, пише Орешарски и допълва: „Парадоксът в случая е, че подобни коментари са по същество самокритика, облечена във формата на обвинения срещу едно управление, на което не бе дадено време дори да направи каквато и да е по-сериозна грешка”.

В профила си бившият премиер излага редица цифри, с които подкрепя тезата си, че не може да му се вменява вина за силно влошената фискална позиция в страната.

„За целия период след голямата монетарна и финансова криза от 1997 година до 2008 година няколкото български правителства се въздържаха от големи бюджетни дефицити, натрупваха фискални резерви и намаляваха публичния дълг. Най-отчетливо това пролича за периода, в който имах отговорности да ръководя фискалните политики на страната - 2005-2008 година, когато бюджетът последователно приключваше с излишъци от 3 и над 3% от БВП – рекордни постижения в рамките на целия ЕС”, обясни той.

Орешарски допълва и че в средата на 2009 година, когато дойде на власт първия кабинет на Борисов, фискалните резерви са достигнали 8 млрд. лева, а публичният дълг е слязъл на около 12% от БВП. „Това е уникален резултат (втори в ЕС) на фона на неговия размер от над 120% от втората половина на 90-те години”, изтъква още бившият премиер.

След това според него тенденцията се е обърнала. „Възприеха се политики на бюджетни дефицити, намаляване на фискалните резерви и увеличаване на правителствения дълг. За периода от средата на 2009 година до първото тримесечие на 2013 година фискалната позиция бе влошена с над 8 млрд.лв. – намалени фискални резерви от 8 на под 4 млрд. лева и увеличен дълг от 10 на над 14 млрд.лева”, пише Орешарски, описвайки в цифри управлението на първия кабинет на Борисов.

„Сред причините имаше и обективни – лоша икономическа среда вън и вътре в страната, но те не могат да обяснят напълно влошаващата се фискална позиция”, коментира той.

Орешарски изтъква и че кабинетът, който е ръководил, е стопирал негативните тенденции. Това е било и единствената възможна задача за краткия период, в който е управлявал. „Това го показват цифрите, а не е словесно заклинание”, пише още той.

Бившият премиер признава увеличаването на публичния дълг, за сметка на фискалните резерви. Орешарски уточнява, че към средата на тази година те са достигнали малко под 9 млрд. лв. – ниво, по-високо и от 2009 година.

„Част от техния прираст – за сметка на новоемитиран на външните пазари дълг при най-добрите параметри за цялата ни нова история”, допълва той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
3
 
19
 
! Отговори
продължение на 57 преди 9 години
Борисов е много по-лош от Виденов, защото опустоши икономическите резултати и от проведените през 1997 година фискални и икономически реформи.Борисов Катастрофата е най-пагубният "политик".Как е възможно изобщо един тотален *** като него, без никакво образование, да "управлява"!? Това противоречи на каквато и да е била здрава логика и е доказателство за тоталната деградация на държавата.Доказателството за пораженията на Борисов - Къде е Дянков?
45
4
 
19
 
! Отговори
ПРОСТ НАРОД преди 9 години
Жалко че обществото е толкова простовато! Орешарски ви вади факти в цифри, а математиката е точна наука, пък Вие му обеснявайте, как не може да смята... Земете се осъзнайте бе да не би пожарникаряББ или еничараЦЦ могат да смятат повече? Здраве ви желая, че ще ви трябва като почнем да измираме от глад и мизерия!
44
5
 
16
 
! Отговори
Продължение на 55 преди 9 години
На практика, Борисов унищожи чуждесиранните инвестиции и изгони инвеститорите. Спад от 93% на чуждестранните през 2012 година инвестиции е катастрофа. ЕК спря фондовете поради катастрофалните резултати в програмния период 2010-2013 година. Борисов унищожи с некадърната си политика всичко постигнато в периода от 1997 година насам. Борисов върна икономиката и заетостта с 12 години назад, на ниво 2001-2002 година преди да беше изгонен като първия с Жан Виденов. Борисов е много по-лош от Виденов,
43
9
 
4
 
! Отговори
GFR преди 9 години
ГЕРБ ВИ ПОЖЕЛАВА ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ !И ДЕДО КОЛЕДА БОРИСОФ ЛИЧНО !
42
3
 
16
 
! Отговори
за 3.5 години ... преди 9 години
... Борисов унищожи 245.000 работни места като наду двойно и без причина безработицата от 6.8 % на катастрофалните 13.8% (младежката безработица от 16.2% на ужасяващите 33%) и лиши така близо 1 милион българи от доходи и препитание. Борисов докара дефлация и забатачи икономиката и заетостта в трайна рецесия, продължаваща вече 5та година. Борисов наду лихвения балон в КТБ удвоявайки държавните пари в нея при липсата на държавен контрол. Директните чуждестранни инвестиции при Борисов спаднаха с93%
41
17
 
7
 
! Отговори
социолог преди 9 години
След като народа е избрал Борисов значи той трябва да е Премиер . При същия брой гласували , защо не избраха БСП , а сега червения *** ръси мозък и морал без да има такива дадености от природата . Добре , че се махна Орешарски за да пуснат всички еврофондове вече са над 4 милиарда . Браво г-н Борисов .
40
2
 
7
 
! Отговори
GFR преди 9 години
СЛЕД КТБ НОИ* !* НОИ КОФЧЕГ !СИЧКИ ЗАЕДНО !
39
2
 
17
 
! Отговори
няма днес... преди 9 години
... проблем в тази държава, който да не сведе да пагубното, катастрофално "управление" на неконтролируемия хаос на Борисов в периода август 2009-март 2013. Нито един!Заради това бяха изритани от Народа!Скандално, нагло и неморално е Борисов и Цветанов да "управляват" отново с гласовете на само 1/5 или има-няма 16% на българските избиратели. Останалите 4/5 или 84% от българските избиратели не гласувахме за тях и не ги искаме. Народът, 84% от българските избиратели, не го иска!
38
16
 
9
 
! Отговори
ДФН преди 9 години
Орешарски беше бедствие за България!
37
1
 
5
 
! Отговори
GFR преди 9 години
1878 !РУСИЯ ОСОБОЖДАВА БУЛГАРИЯ !1944 !РУСИЯ ПОФТАРА ГРЕШКАТА !1989 !ГРЕШКАТА Е ВЕРНА !2014 !НЕМА ГРЕШКА !
36
1
 
11
 
! Отговори
GFR преди 9 години
ЕМИЛИО САЛГАРИ МАИН РИД И КАРЛ МАИ СА ПИСАЛИ САМО ЗА БАНКЯКАТО ДИФ ЗАПАД !ИМАЛО Е САМО ЕДИН КРАВАР !БОРИСОФ !СТАНАЛ ШЕРИФ НАПУК НА ЛОШИТЕ !
35
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След изборите през октомври 2014 г. има само бърз ръст на външния дълг, докато БВП спада.
34
12
 
7
 
! Отговори
GFR преди 9 години
Орешарски проговори: БОЛЕН СЪМ ЗА ПРЕМИЕР !
33
3
 
12
 
! Отговори
GFR преди 9 години
ДОКТОР БОРИСОФ КУГА ПРЕГЛЕЖДАТЕ БОЛНИ ?
32
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Не ни дадоха време дори за сериозна грешка"Ами то какво първо да правиш за това кратко време, да крадеш ли или да мислиш за големи грешки
31
4
 
3
 
! Отговори
GFR преди 9 години
ДРУГАРИ НАПРАИХТЕ БКП НА *** !
30
1
 
6
 
! Отговори
OLDSHETERHAND преди 9 години
ВИНЕТУУУУУУ, и мантри за Дянков му е майката.......аи орлсун.....
29
1
 
4
 
! Отговори
GFR преди 9 години
ОРЕШАКОФ ВИНАГИ Е БИЛ ОТ БКП ДАЖЕ И У СДС !
28
13
 
20
 
! Отговори
икономика преди 9 години
орешарски е културен и интелигентен човек
27
9
 
14
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Побъркаха го този човек!Сега пък новите побъркват нас!