С Борисов смекчихме кризата, а ДПС са заобиколен фактор

Кънев: Управляващите ще излязат с мерки за дългосрочна пенсионна реформа
Обновена: 9 яну 2015 14:12 | 9 яну 2015 10:39,
135
С Борисов смекчихме кризата, а ДПС са заобиколен фактор
Снимка: архив Булфото

Лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви, че след дълъг разговор с премиера Бойко Борисов кризата в коалицията заради пенсионната реформа е смекчена. Той дори призна, че между двамата има изградено доверие, защото ангажиментите, които лидерът на ГЕРБ поел досега, ги е изпълнил. Кънев обяви ДПС за заобиколим и дори заобиколен фактор.

Още по темата
Напрежението в управляващата коалиция се изостри в края на миналата година, когато ГЕРБ прокара промени в Кодекса за социално осигуряване, с които разреши прехвърлянето на средства от частните пенсионни фондове в НОИ. Това разсърди Реформаторите, АБВ и Патриотите, които не застанаха зад поправката, а изменението мина с гласовете на ДПС.

„Това не е абсурдно и е напълно законно, но със сигурност не е правилно и е опасно за управлението“, каза снощи Радан Кънев в „Шоуто на Слави“, където беше гост. Лидерът на ДСБ цитира Борисов, който припомнил, че мандатът е свободен и всеки депутат може да гласува по съвест.

В същото време той е категоричен, че гласуването на ГЕРБ с ДПС е лош знак и можело да вкара страната в неприятна криза на мнозинството преди празниците.

„В един доста спешен и продължителен разговор с Борисов успяхме да смекчим остротата на тази криза и да създадем предпоставки след празниците да излезем с разумно решение“, каза Кънев. Той обясни, че в близките дни ще се случи това, което е трябвало да се направи още преди внасянето на поправката – да се съберат партиите в коалицията и да вземат дългосрочно решение за посоката на пенсионната реформа. Лидерът на ДСБ обясни, че взетото решение няма да се отменя, защото „хората се смеят на такива предложения“.

Кънев отново разясни позицията на Реформаторите в подкрепа на оставането на средствата за пенсии в частните пенсионни фондове. Той беше категоричен, че ако го няма втория стълб, тоест спестените лични средства, сегашното поколение 40-годишни няма как да може да разчита на пенсии след време.

„Това е борбата и ние трябва да я водим срещу популизма, който казва да излеем всичко сега, за да изкараме годината“, каза още Кънев.

На въпроса на Слави Трифонов не се ли притеснява, че Борисов може да го излъже, Кънев отвърна: „Не съм доверчив, но ако кажа, че между мен и Борисов има изградено доверие, няма да излъжа. Това, което е поел като ангажименти в краткия ни път заедно в политиката, е изпълнил“.

Радан Кънев нарече поведението на ДПС изнервено и арогантно. Той припомни думи на Ахмед Доган отпреди време, че движението му е незаобиколим фактор. „Ще цитирам един приятел, който казва, че ДПС не само са заобиколим, но и са заобиколен фактор“, каза лидерът на ДПС. Според него именно поради тази причина партията на Лютви Местан толкова нервничи и е така публично арогантна, упражнявайки натиск върху ГЕРБ и Борисов да управляват заедно. „Бих се обзаложил, че няма да успеят“, каза още Кънев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
7
 
14
 
! Отговори
стига преди 9 години
Радане, Радане, ако беше като Пинокио, носът ти щеше да се влачи след теб, пораснал от непрестанните ти лъжи. Нямало да има кабинет с Бойко - не само, че има, но и ти участваш в "духовата му музика" Това не може да бъде човек - изтъкан от лъжи, само и само да се докопа до парички......
55
4
 
17
 
! Отговори
Фен преди 9 години
Коя криза сте смекчили ?.Излезте на улицата и попитайте хората, те знаят най добре дали сте смекчили кризата .Напротив ,хората още повече се отвращават от политиците и от нещата които правят ,защото всичко което правят го правят за себе си и приближените ,никой не го интересува за обикновения човек.ЛИЦЕМЕРИ СТЕ ВСИЧКИ ,макар че малко от вас знаят значението на тази дума.Но помнете с лъжи и лицемерие не се управлява дълго .Зная че добре умеете да говорите, но само с популизъм не става .
54
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СПРЕТЕ ДЪРЖАВНАТА СУБСИДИЯ НА РЕФОРМАТОРИТЕ. ДА СИ ПОЛУЧАВАТ ПАРИТЕ ОТ ЧАСТНИТЕ ФОНДОВЕ КОИТО ЗАЩИТАВАТ ПРОТИВ ПРАВОТО НА ИЗБОР НА ГРАЖДАНИТЕ!
53
6
 
9
 
! Отговори
социолог-българин преди 9 години
Според червения злобен и *** *** всички партии и хора извън БКП-БСП нямат право да ръководят държавата . Това е право по рождение само на мандраджиите и техните наследници . И какво направиха за 70 години , нищо но от сърце . Дано доживеете още малко за да видите след като изчезне БСП от политиката как България тръгва нагоре по пътя на прогреса .
52
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кънев, ти си *** и КУКЛА НА КОНЦИ!Всъщност ГЕРБ и ДПС упшравляват, а ти само ги прикриваш!Прокълнат да си ти и рода ти
51
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Раданчо като почна да си получава новата вече повишена заплата си смекчи кризата
50
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До корекцияспокойно бе, българите ще си преместят парите в НОИ
49
6
 
4
 
! Отговори
корекция преди 9 години
на пост 59 -техническа грешкаИсках да написа - Солидна!!, Достойна!!! позиция на Г-н Кънев, за този проблем и решението му
48
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
РАДАН КЪНЕВ:Почти смекчихме кризата!БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ:Почти ти повярвахме!
47
11
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Реформаторския блок не е фактора който да задава тон в българската политика. Вече го осъзнават, но е късно.
46
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И как я смекчиxте тая криза? Няма нито едно доказателство за това. Само колкото да се намират на приказки със Славчо. А ДПС не виждат ли, че стават вече смешни с този възродителен процес?. Едно си знаят и едно си дрънкат. Вчера светът видя , какво сме преживяли 500 години. И ако ДПС се надяват, че не помним жестоко се лъжат. Явно мъката, че вече не са главното действащо лице много ги тормози
45
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво Бойко! Ти си като Мойсей, изведе българите от робството на фараоните и пирамидите!
44
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Будата отвори кесийката и цъфнаха адвокатите му. Колко бил умен, как отворил фондовете, как бил най от най и т.н. Все едно да пишеш за Бай Тошо, че е завършил Колумбийския университет. Но какъвто народа такъв и премиера. Но не съм.прав. 85% не го искаха но той успя чрез масово купуване и манипулиране да се натресе на тези 85%. И добре разбира и усеща "народната любов" поради коетосе самоохранява като фараон. Пропастта между него и народа е огромна! Разбрал го е но лакомията му е огромна.
43
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САМО ГЕРБ!
42
6
 
10
 
! Отговори
ЗА 62 преди 9 години
До АнонименРеформаторите да връщат откраднатото
41
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 57преди 90-та всичко цъфтеше, и БДЖ, земеделие, промишлени стоки изнасяхме към западни страни даже, космическа държава бяхме, човек в космоса пратихмето защото всичко беше цъфнало Луканов спря плащанията и въведе талоните за хляб.
40
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До одобряващхахахахаха
39
10
 
12
 
! Отговори
одобряващ преди 9 години
Соледна и правилна гражданска и държавническа позиция на г-н Радан Кънев!!!
38
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до Пешко и пиар агента, а мобе е един и същ човек, няма значение - България след този лош комунизъм отиде в канала, благодарение на промити мозъци като вас. Да, преди 90-та всичко цъфтеше, и БДЖ, земеделие, промишлени стоки изнасяхме към западни страни даже, космическа държава бяхме, човек в космоса пратихме, а какви са успехите на демокрацията - *** територия наречена България и смешници като вас, които са щастливи,че пият кока-кола и имат хубави телевизори и играчки, а къде е България ?
37
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БОРИСОВ СМЕКЧИ КРИЗАТА И ОТМЕНИ КРЕПОСТНОТО ПРАВО С ПОМОЩТА НА БСП И ДПС.