Борисов може да избира: Президент или шеф на ЕС

Премиерът може да избира - кандидат за държавен глава или председател на ЕС
Обновена: 12 яну 2015 11:06 | 12 яну 2015 07:00,
143
Борисов може да избира: Президент или шеф на ЕС
Снимка: архив БТА

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов може да се изправи пред дилема - да се кандидатира за президент догодина, или да се опита да изкара пълния мандат на втория си кабинет, по време на който България за първи път ще председателства Европейския съюз (ЕС), пише "Труд".

На 1 юли 2018 г. страната ни трябва да поеме председателството на Съвета на ЕС - водещият орган в Брюксел, където държавните лидери на страните членки определят посоката на развитие и бъдещите решения на общността. Тогава българският премиер ще има ключова роля, понеже заедно с министрите си ще подготвя дневния ред, ще председателства заседанията на Съвета и ще може да влияе върху цялостните политики на ЕС.

Още по темата

"Председателството е голям шанс за България, тъй като може да придвижи и наложи решения, които пряко касаят страната. За целта обаче и правителството, и административните кадри трябва да познават добре проблемите по сектори и да са подготвени да преговарят по ключови въпроси, като са наясно със слабите страни на останалите държави. Неформалните контакти още на този етап са от изключително значение", коментираха източници от Брюксел.

Според чуждестранен дипломат председателството на България през 2018 г. може да се окаже "рекламна витрина за страната", тъй като останалите държави членки ще имат възможност да придобият по-конкретни впечатления за нея.

"За да извлечем максимални ползи от нашето председателство на Съвета на ЕС, трябва да имаме много детайлна подготовка във всички аспекти", коментира правителствен източник. Макар че процесите текат от 2012 г., в момента имало много какво да се навакса. Днес ресорният вицепремиер Меглена Кунева (РБ) ще даде формален старт на ключовия етап от подготовката.

"България ще председателства Съвета на ЕС в година, когато ще се прави бюджетът за новия програмен период. Тогава изтича и стратегията Европа 2020 и ще трябва да се разработва нова. Освен това през есента на 2018 г. трябва да се проведат редовни парламентарни избори у нас", коментираха запознати.

Пълният мандат на кабинета „Борисов 2" изтича през ноември 2018 г., което е в средата на председателството на страната ни. Така че е вероятно властите да се сменят и Съветът на ЕС да бъде ръководен от двама български премиери.

Източници от „Дондуков" 1 издадоха, че се планира по време на председателството ни България да настоява ЕС да бъде разширен към Западните Балкани, като се върви към присъединяване на Албания, Сърбия, Македония и Босна и Херцеговина.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко може и за Меркел да се Ожени И ще бъде отличен шеф на ЕС
53
19
 
5
 
! Отговори
категоричен преди 9 години
Генерал Бойко Борисов има неотложна мисия - да стабилизира страната,за което са нужни поне 2х4 години и после може и за президент да го изберем!
52
0
 
12
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Така е, Меркел ще лудне от есемеси!
51
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Че нали рече, че няма да е президент? това журналистите сте старшни! ако беше в гераминя и се отменеше от казана дума, журналистите щяха да го еманат, тука отсега му сес лагат!
50
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко ще наследи и Путин като президент на Русия ако трябва
49
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като нищо ще емне и двата поста, а защо не и повече. Вместо един, ще има два телефона с копчета и ще командва.
48
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДАВАЙ БОЙКО
47
0
 
12
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Шефове и президенти,Бойко все е подходящ!Всички чужди резиденти,хвалят си агента спящ.
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До МарксБългарски от БАНКЯ (((((
45
1
 
8
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Новият световен ред ще бъде банкянски!Геееерп!
44
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
мисля ,че и постът в ООН се освобождава ....откъде накъде някаква си Бокова ще го преварва за там...
43
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
след като съсел като Станишев е шеф на ПЕС Бойко спокойно може и да оглави ЕС
42
3
 
7
 
! Отговори
хаха преди 9 години
Ама разбира се шеф на ЕС. Откакто Станишев изчезна по Европа, него сън не не го лови. Толкова амбиция и завист нема никъде...
41
2
 
14
 
! Отговори
хи хи преди 9 години
Как,разбира се шеф на Ес.Стягане на колани и орязване на разходи.Ще видят, те европейците, кон боб яде ли.Майтапа на страна, но на тези даде ли им се власт да управляват както си знаят, за няколко месеца Ес ще е спомен.
40
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ako zavise6e ot men, Borisov shteshe da izbira - Shef na Gradskite kloseti ili president na grupata chistachi na sofiiskite ulici
39
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
дойде времето да разкажем играта и на ЕС.
38
3
 
23
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
А ИМА ЛИ ДАННИТЕ ЗА ЕДИН ОТ ДВАТА ПОСТА? МНОГО ЛОШО ГОВОРИ ЗА БЪЛГАРИЯ. КОГАТО ДАДЕНА ЛИЧНОСТ ЗАПОЧНЕ ДА СЕ САМОИЗТЪКВА ТОВА ЗНАЧИ, ЧЕ НЕ СТАВА ЗА НИЩО. Е ПОНЕ ЕС ТОГАВА ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ ПО-БЪРЗО.
37
2
 
22
 
! Отговори
ШЕФ НА БОСТАНА преди 9 години
единствената подходяща длъжност за ГЕН.ЛЕЙТЕНАНТА, ДОКТОРА и.т.н. Негово Величество /грешка - БОЖЕСТВО / Бойко Борисов. Или за психото при НАПОЛЕОН 5
36
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
само не разбрах каква ще ни е ползата от нови мизерни държави в ес
35
2
 
19
 
! Отговори
Отегчена преди 9 години
Долу Бойко, долу всичките тия 240 хрантутника, дето съситват държавата ни от 24 години на сам!Дето всичките работят в името на държавата и интересите , а никой не го вижда да е така!