Борисов може да избира: Президент или шеф на ЕС

Премиерът може да избира - кандидат за държавен глава или председател на ЕС
Обновена: 12 яну 2015 11:06 | 12 яну 2015 07:00,
143
Борисов може да избира: Президент или шеф на ЕС
Снимка: архив БТА

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов може да се изправи пред дилема - да се кандидатира за президент догодина, или да се опита да изкара пълния мандат на втория си кабинет, по време на който България за първи път ще председателства Европейския съюз (ЕС), пише "Труд".

На 1 юли 2018 г. страната ни трябва да поеме председателството на Съвета на ЕС - водещият орган в Брюксел, където държавните лидери на страните членки определят посоката на развитие и бъдещите решения на общността. Тогава българският премиер ще има ключова роля, понеже заедно с министрите си ще подготвя дневния ред, ще председателства заседанията на Съвета и ще може да влияе върху цялостните политики на ЕС.

Още по темата

"Председателството е голям шанс за България, тъй като може да придвижи и наложи решения, които пряко касаят страната. За целта обаче и правителството, и административните кадри трябва да познават добре проблемите по сектори и да са подготвени да преговарят по ключови въпроси, като са наясно със слабите страни на останалите държави. Неформалните контакти още на този етап са от изключително значение", коментираха източници от Брюксел.

Според чуждестранен дипломат председателството на България през 2018 г. може да се окаже "рекламна витрина за страната", тъй като останалите държави членки ще имат възможност да придобият по-конкретни впечатления за нея.

"За да извлечем максимални ползи от нашето председателство на Съвета на ЕС, трябва да имаме много детайлна подготовка във всички аспекти", коментира правителствен източник. Макар че процесите текат от 2012 г., в момента имало много какво да се навакса. Днес ресорният вицепремиер Меглена Кунева (РБ) ще даде формален старт на ключовия етап от подготовката.

"България ще председателства Съвета на ЕС в година, когато ще се прави бюджетът за новия програмен период. Тогава изтича и стратегията Европа 2020 и ще трябва да се разработва нова. Освен това през есента на 2018 г. трябва да се проведат редовни парламентарни избори у нас", коментираха запознати.

Пълният мандат на кабинета „Борисов 2" изтича през ноември 2018 г., което е в средата на председателството на страната ни. Така че е вероятно властите да се сменят и Съветът на ЕС да бъде ръководен от двама български премиери.

Източници от „Дондуков" 1 издадоха, че се планира по време на председателството ни България да настоява ЕС да бъде разширен към Западните Балкани, като се върви към присъединяване на Албания, Сърбия, Македония и Босна и Херцеговина.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
6
 
17
 
! Отговори
истината ви казвам преди 9 години
На какъв език би осъществявал неформалните си контакти, на езика на глухонемите ли?--Драги, д-р Борисов говори отлично английски!!! И на външен вид прилича на древноримски сенатор.
33
2
 
15
 
! Отговори
гио преди 9 години
против съм присъединяването на Сърбуя и Македония, докато едните прилагат едва ли не реппресивни мерки към българите в западните покрайнини, а другите не признаят Българската история, таква каквато е. Стига сме правили услуги без да има полза и за нас.
32
3
 
25
 
! Отговори
бай Вълчо от Хисаря преди 9 години
Има и друга опция до 2016г.Ефективна присъда в централния соф. затвор.
31
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бато Бойко - шеф на ЕС :)
30
7
 
31
 
! Отговори
шарлита преди 9 години
Кой?Тази неграмотна и некадърна мутра ли?
29
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боже , какъв късмет има България , простаците да отидат в Европа ?Дето незнаят България от какво има нужда - ще влияят от ЕС ? Само знаят как да крадат за себе си !Никой не създава до сега работа , Бългрия е като изгубено дете . Хората до 40 годишна възраст - напускат , защото нямат работа ! Българското население се стопява ????!
28
4
 
33
 
! Отговори
йух преди 9 години
ЕВАЛАТА БОКО - ПРЕЗИДЕНТ НА ВСЕЛЕНАТА!!!
27
5
 
33
 
! Отговори
само герб преди 9 години
Това ще е краят на ЕС !!!
26
3
 
25
 
! Отговори
А нашите тъпаци ??? преди 9 години
Тоя ***???
25
4
 
23
 
! Отговори
до номер 12 преди 9 години
Наистина Владимир Путин не присъства на вчерашния марш в Париж, но там беше външният министър на Русия Сергей Лавров, а Первый канал отрази с подробен репортаж и с уважение събитието.
24
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За президент трябва да си изберем умен, диалогичен и най вече милеещ за България и да отстоява нейните интереси човек!За жалост немога да кажа в момента име и личност, но силно вярвам че такъв човек има!В никакъв случай не трябва да бъде Бойко Борисов или някой като Плевнелиев ...!
23
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Борисов може да избира: Президент или шеф на ЕСА ще бъде ли избран?Ако - да, това някакъв вид мафия ли е?
22
1
 
27
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Предлагам го за папа, все пак е най квалифициран за този пост....
21
2
 
19
 
! Отговори
Стария туч преди 9 години
Ето как българите започват да разпространяват злото , вонята на мутрите и в Европа!Но то и в Европа е пълно с такива .....гнили ябълки в държавното управление!
20
2
 
24
 
! Отговори
Гочо преди 9 години
Мноо съ майтапите,ва!...
19
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
московски,мангусто проклета долу лапите от бдж
18
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
...ЕС да бъде разширен към Западните Балкани, като се върви към присъединяване на Албания, Сърбия, Македония и Босна и Херцеговина....-абе вие нормални ли сте??
17
28
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не се напъвайте, рублата падна ! Няма да ви платят.
16
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Eвропейският съюз вече може да бъде ОТПИСАН!До къде стигна, да го управлява БГ мафията!
15
7
 
43
 
! Отговори
Русев преди 9 години
Подкрепящите Бойко- интелигентни ??? Същите, който вземаха пари, за да протестират ??? Това, че не са комунисти не ги прави интелигентни......така че, драги, фенове на Бойко - по-тихо, че санитарите ще разберат, че сте избягали от лудницата!