Попова контра: Няма пречки армията да пази границата

Това ще е от полза и за Турция, уверена е тя
Обновена: 12 яну 2015 14:49 | 12 яну 2015 14:48, Камелия Цветанова
57
Попова контра: Няма пречки армията да пази границата
Снимка: БТА

Вицепрезиденът Маргарита Попова смята, че не би било проблем, ако армията помогне на МВР за охраната на границата ни с Турция заради очакванията за засилен бежански поток от март.

Още по темата
По този начин тя се размина напълно в позицията си с държавния глава Росен Плевнелиев, който преди дни заяви, че не би допуснал на границата да отиде армия и предупреди, че това би предизвикало скандал.

„Не бих допуснал Българската армия да застане на границата, а от другата страна да няма армия, това не е добре за нас и още по-важно - представете си какъв дипломатически скандал ни очаква, ако се окаже, че ние пазим границата си с една съюзническа държава, каквато е Турция, с войници, с БТР-и, с техника. Идеята Българската армия да бъде позиционирана по границата е недобра, неработеща, тя ще предизвика международни имиджови проблеми за България и бих посъветвал правителството да намери най-смисленото решение, а то е МВР да намери сили, ресурси, те да му бъдат осигурени, за да може да се справи със ситуацията по границата”, заяви държавният глава.

Военният министър Николай Ненчев пък обяви, че няма законово основание военни да охраняват границата. Според него армията може да окаже само логистична подкрепа. Освен това може да предостави техника, както и нефункциониращи казарми за бежански центрове.

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков обаче е категоричен, че МВР се нуждае от подкрепата на други институции и няма пречка военнослужещите да участват в охраната на границата.

Позицията на Попова е сходна.

„Армията по закон има задължение да участва в мисия в мирно време и няма законови пречки, след като е прочетен законът и се разбира добре, това да бъде предоставено“, заяви прецепрезидентът.

„Няма нищо страшно, ако армията предостави помощ, логистика за МВР, за да можем заедно всички да предотвратим нелегални миграционни потоци“, продължи тя.

Според нея това би било от полза и на Турция, и на другите съседни страни и би било добре, ако двете държави обсъдят този въпрос.

"Турция няма да се разсърди, когато отидем, когато седнат външните министри, когато седнат министър-председателите или държавните глави на двете държави и говорим за това как да предотвратим нелегалната миграция", заяви Маргарита Попова.

По думите й от това страда и Турция, страдаме и ние.

Според нея за овладяването на миграционния поток трябва много мерки, които са комплекси и сред тях е муждунституционалното сътрудничество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
6
 
! Отговори
хахахаха преди 9 години
кака Марга е в пъти по-достойна и рутинирана от бившия комкомолски секретар,перач на пари,помаче и пълно оли плювналиев,дето и жена му се срами от него,и ако беше президент щеше да е много по-оправна,а не да се чуди на кого да се ухили като расимчо
47
1
 
5
 
! Отговори
междузвездни войни преди 9 години
Български вариант на филма с бежанци и извънземни като президента и вицето.
46
7
 
5
 
! Отговори
ЗАТВОРЕНО ОБЩЕСТВО преди 9 години
Вещица!
45
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
TAQ KYKLA SE POKAZA NAI POSLE.
44
6
 
5
 
! Отговори
ЕЛЕКТРА преди 9 години
*** макар, че за за случая е права. Как да повярвам на баба приличаща на ромка на която, зетчето се продаде на ***. Тя винаги е контра на президента, и ако Роко беше казал добре, тая щеше да каже защо и не е редно...
43
2
 
6
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Даркас, би ли казал, след връщането на Герб на власт, КОЛКО закона бяха променени по- бързата процедура, колко? Значи когато е угодно Борисову- може, когато не е угодно- имало закони и т.н.
42
11
 
5
 
! Отговори
darcas преди 9 години
Без обявено извънредно положение, или война, армията няма право да напуска казармите. Четете законите, преди да се изказвате неподготвени. Армията неформално може да помага с логистика и невоенна техника на гранична полиция. Нищо повече. Войниците нямат право да осъществяват арести, кво ще правят на границата? Ще стрелят по невъоръжени бежанци ли? Баси смешниците
41
1
 
8
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Как тогава им дават статут, то до вчера рязало глави като пръв джихадист, а тук ни лук яло, ни пък мирисало, направо нов човек!
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До МарксТе крият откъде са и влизат без документи. Не може и да ги съдят в България защото са бежанци.
39
1
 
9
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Какъв бе обаче потресът на капитала, когато разбра, че голяма част от имигрантите изобщо и не смятат да се хващат с черен труд за ниски надници, а предпочитат социалните фондове и размножението си? Голям потрес! Капиталът разбра, че отново е забъркал поредната си каша, каша, която ни карат насила да кусаме и ние!
38
1
 
5
 
! Отговори
ааа преди 9 години
От влезлите в БЪЛГАРИЯ незаконно и/или "законно" даже има и няколко бежанци.....
37
1
 
8
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Сега ще ви кажа за един от корените на толерастията и нейните пропагандатори. До наличието на Съветския блок, едрият капитал вдигаше стандарта на живот, за да кротуват западняците и да не мислят за революции. След падането на СССР, обаче капиталът реши, че е инвестирал прекалено много и трябва да си върне разходите, като увеличи експлоатацията и намали доходите на населението. Но как да го направи без големи сътресения? - Чрез вноса на имигранти.
36
6
 
3
 
! Отговори
Ехото преди 9 години
Тази как я избраха за вице, та тя е все контра !Дали е права не зная.
35
2
 
13
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Братята турци до скоро се движеха в кюрдските райони с джипове въоръжени с картечница. Ако някакви диви и извратени европейци тръгнат така да минават в Турция, за миг не се съмнявам, как ще постъпи турската армия! Не казвам нищо лошо срещу сирийските бежанци. На тези хора ТРЯБВА ДА СЕ ПОМОГНЕ и приятел в нужда се познава. Но продължавам да повтарям, че не трябва да им се дава статут, та ако ще Сорос и Банки- Мун да полудеят от злоба. Когато войната свърши, тези хора ще ги пратим по- живо по- здраво да се върнат в Сирия.
34
2
 
8
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Круме! Още при първата вълна кюрди, предупредих да не им се издава статут на тези хора и, че те дори да преминат в друга държава, ще бъдат върнати веднага тук, в България. Мазни чиновници заблябосаха общественото мнение, че това не било така и ние сме щели да сме гара разпределителна, а не гето. Сам прецени, чие мнение се оказа вярно.
33
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако от България влизаха в Турция бежанци , различни от тяхната религия , ще викат по целия свят че ще ги спират с предупреждение , спрете ще стреляме !Те и сега си имат военнослужещи . Имат 2 армии !
32
1
 
12
 
! Отговори
Хан Крум преди 9 години
До МарксВсичко е едно театро! Ние външна граница на ЕС ли сме или ..?ТАКА СА ИМ КАЗАЛИ- ДА ПУСКАТ И ДА НЕ СПИРАТ НИКОЙ,но не от любов към влизащите..25 години отглеждат ,защо?Трябват им,за да се настанят хората от списъка на масоните в политиката..А емигрантите..защо им трябват- за да се състоят граждански сблъсъци и от там,да кажат:" ааа, така не може повече!И..почват да въвеждат сатанинските закони на жестока диктатура! Здравей,нов световен ред! Яка да ни е гърбината..
31
3
 
8
 
! Отговори
президент Р.Б. преди 9 години
Да, ама ние не сме Франция, а ***! Ние сме по- католици от Папата и по- демократи от Оланд!
30
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е защо ще преговаряте с Турция да пазите границите !Те имат друг интерес , да насочват "бежанци " да влизат в България !
29
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За сега 10,000 от Френската армия ще бъдат включени да пазят сигурността във Франция !