Попова контра: Няма пречки армията да пази границата

Това ще е от полза и за Турция, уверена е тя
Обновена: 12 яну 2015 14:49 | 12 яну 2015 14:48, Камелия Цветанова
57
Попова контра: Няма пречки армията да пази границата
Снимка: БТА

Вицепрезиденът Маргарита Попова смята, че не би било проблем, ако армията помогне на МВР за охраната на границата ни с Турция заради очакванията за засилен бежански поток от март.

Още по темата
По този начин тя се размина напълно в позицията си с държавния глава Росен Плевнелиев, който преди дни заяви, че не би допуснал на границата да отиде армия и предупреди, че това би предизвикало скандал.

„Не бих допуснал Българската армия да застане на границата, а от другата страна да няма армия, това не е добре за нас и още по-важно - представете си какъв дипломатически скандал ни очаква, ако се окаже, че ние пазим границата си с една съюзническа държава, каквато е Турция, с войници, с БТР-и, с техника. Идеята Българската армия да бъде позиционирана по границата е недобра, неработеща, тя ще предизвика международни имиджови проблеми за България и бих посъветвал правителството да намери най-смисленото решение, а то е МВР да намери сили, ресурси, те да му бъдат осигурени, за да може да се справи със ситуацията по границата”, заяви държавният глава.

Военният министър Николай Ненчев пък обяви, че няма законово основание военни да охраняват границата. Според него армията може да окаже само логистична подкрепа. Освен това може да предостави техника, както и нефункциониращи казарми за бежански центрове.

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков обаче е категоричен, че МВР се нуждае от подкрепата на други институции и няма пречка военнослужещите да участват в охраната на границата.

Позицията на Попова е сходна.

„Армията по закон има задължение да участва в мисия в мирно време и няма законови пречки, след като е прочетен законът и се разбира добре, това да бъде предоставено“, заяви прецепрезидентът.

„Няма нищо страшно, ако армията предостави помощ, логистика за МВР, за да можем заедно всички да предотвратим нелегални миграционни потоци“, продължи тя.

Според нея това би било от полза и на Турция, и на другите съседни страни и би било добре, ако двете държави обсъдят този въпрос.

"Турция няма да се разсърди, когато отидем, когато седнат външните министри, когато седнат министър-председателите или държавните глави на двете държави и говорим за това как да предотвратим нелегалната миграция", заяви Маргарита Попова.

По думите й от това страда и Турция, страдаме и ние.

Според нея за овладяването на миграционния поток трябва много мерки, които са комплекси и сред тях е муждунституционалното сътрудничество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
33
 
! Отговори
BG преди 9 години
Гледах изказването на президента - ами той човека не е виновен, виновни са фуражките зад него дето са позеленели от яд и напълнили гащите от страх :))))Обаче изказването си го биваше - не можело военните да пазят границата със съюзна държава :))) Боже, на това дори едно дете в основното училище ще се смее :)))
7
3
 
38
 
! Отговори
Х преди 9 години
И армия и полиция са гевезета и мързеливи.Едно време 19-20 годишни момчета пазиха границата и никой не ревеше.Сега всички се крият зад калпави закони измислени от бунаци.
6
11
 
12
 
! Отговори
бай Вълчо от Хисаря преди 9 години
Ей, т'ва юристите са най-големите разбойници.Та се спомних за един виц.Бог създал мъжа, дявола жената.Бог създал ракията, дявола оръжието.Бог създал мезето,дявола адвоката.Е, няма как след като видях лицето на ГОСПОЖА -ВИЦЕТО ,то довечера ще сънувам кошмари.
5
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какви груби длани, какви груби ръце, създадени да държат мотика.
4
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тея са е.ати и сганта,тва кви управленци са,един път не се разбраха.постоянно някои интриги някои интереси пфууу
3
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нищо вярно
2
17
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тая е заприличала на баба Яга.
1
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Уж контра ама са един дол дренки национални предатели