Армия на границата ще ни докара дипломатически скандал!

МВР трябва да намери сили и ресурси да се справи, съветва Плевнелиев
Обновена: 6 яну 2015 13:59 | 6 яну 2015 12:37, Камелия Цветанова
422
Армия на границата ще ни докара дипломатически скандал!
Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнеливев и върховен главнокомандуващ на Българската армия категорично се противопостави на идеята военни да бъдат ангажирани в охраната на българо-турската граница от март, когато се очаква засилване на миграционния натиск.

Още по темата
Според него идеята за участието на Българската армия в опазването на границата с Турция е меко казано не добра.

„Тя може да се превърне в много сериозен външнополитически проблем за България“, коментира той.

„Не бих допуснал Българската армия да застане на границата, а от другата страна да няма армия, това не е добре за нас. Второ и още по-важно - представете си какъв дипломатически скандал ни очаква, ако се окаже, че ние пазим границата си с една съюзническа държава, каквато е Турция, с войници, с БТР-и, с техника. Идеята Българската армия да бъде позиционирана по границата е недобра, неработеща, тя ще предизвика международни имиджови проблеми за България и бих посъветвал правителството да намери най-смисленото решение, а то е МВР да намери сили, ресурси, те да му бъдат осигурени, за да може да се справи със ситуацията по границата”, заяви държавният глава.

Военният министър Николай Ненчев вчера обяви, че няма законово основание военни да охраняват границата. Според него армията може да окаже само логистична подкрепа. Освен това може да предостави техника, както и нефункциониращи казарми за бежански центрове.

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков обаче днес беше категоричен, че МВР се нуждае от подкрепата на други институции и няма пречка военнослужещите да участват в охраната на границата.

В първите дни на новата година Плевнелиев коментира, че очаква 2015 да бъда година на много работа, на смислен труд, на много по-малко политическо противоборство, на повече съгласие и на повече работа по националните приоритети.

„2015 г. със сигурност трябва да бъде година на реформи, има сектори, които са в критично състояние и не търпят отлагане. 2015 трябва да бъде година, в която се надявам в края й да може всички политици в този смирен и конструктивен тон, с който започваме, отново заедно да кажат: „Бяхме полезни на народа и свършихме нещо смислено за нацията”, каза още Росен Плевнелиев след днешния Богоявленски водосвет на бойните знамена и знамената-светини на Българската армия в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


422
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
294
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Един Президент , при отказ да защитава границите на държавата си ? - какво става ....
293
1
 
37
 
! Отговори
недев преди 9 години
Избора за президент на този *** е най-големият скандал.
292
0
 
35
 
! Отговори
кали преди 9 години
Държавен преврат се е получило !!! Отвратително !!!
291
0
 
45
 
! Отговори
ss преди 9 години
баси баламурника армията не трябвало да охранява границата. какво значение има каде се намират военни нали са си на територията на БГ няма да пресичат границата. Утре като правят учения на калиакра и Румъния да се расърди че нашата армия е по близо до тях от колкото до Турция и да си развалим отношенията. Пълна пародия е тоз президент не му ли изтече вече мандата?
290
0
 
39
 
! Отговори
ОМЕРЗЕН преди 9 години
БРЪСНАТ,ЛЪСНАТ,А В ГЛАВАТА БЛЪСНАТ!!!
289
3
 
41
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Гласувах за тоя,защото ми се видя безопасен мрънкач!А той бил жива змия в пазвата!Всеки божи ден ни вкарва в беля,тая га.д дол.на!Кой го съветва,от къде идат тия простотии дето ги плещи?Още първия път,след "колорадския" скандал,светна червената лампичка-тоя е кукла на конци!Как ще го изтърпим още две години и какви бели ще направи за това време?
288
11
 
34
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До АнонименИнтереса на България е да бъде заедно с Брюксел и Вашингтон, докато разфасоваме Баба Меца Стръвницата.
287
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
пот истински българин ако разбираш феса Волен няма нужда да се чака НАТО самище го проводим на господаритему на части
286
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А тук ако начело на държавата застане някой истински българин който гледа само интереса на България без да тича в Брюксел и американското посолство,ще видите първо майдани, снкции а после такова натовско нахлуване,че Унгария от 1956 и Прашката пролет ще бледнеят.
285
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вършавският договор нахлу в Чехословакия негова членка *** това е много по гадно от кипър
284
2
 
34
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Русия и Турция били съюзници, вие май сте яли отровни гъби... Ердоган маже дупето на Путин с вазелинец и това отстрани изглежда като вечна дружба, но...всъщност си е част от ипането.
283
0
 
32
 
! Отговори
Реализам преди 9 години
Работата на армията е да убива Реализирайки политиката на държавата с воени средства всичко друго е извращение
282
0
 
42
 
! Отговори
gtf преди 9 години
Ех плевня, мижитурко продажна.. срам ме е, че имаме такъв "президент". Според конституцията със всяко свое решение ти носиш отговорност вкл. и наказателна а с това изказване застрашаваш националната ни сигурност т.е. спокойно може да ти се повдигне обвинение за национална измяна. Мигранти не можем да приемаме вечно, армията не само може но и ТРЯБВА да блокира границата ! В рамките на очертаните държ. граници няма условие къде ще позиционираш военни сили тук е БЪЛГАРИЯ - вън, фес продажен !
281
0
 
32
 
! Отговори
RVG преди 9 години
Dnes.bg Zashto mi iztrihte komentara nito psyvah,izkazah mnenieto kato moite sanarodnici,a vijdam che i drygi komentari ne na kirilica ste ostavili? tctc no comment.Za prezidenta za granicata i za nekompetentni politici..kakvo tolkova vi nakara da iztriete komentara..pff ama i vie ste edni..stoite na toplo na stola zad kompiytara i otchitaite deinost..drygi se trydqt! JIVI I ZDRAVI!
280
0
 
38
 
! Отговори
До Коко 2 преди 9 години
И още нещо,някога българите ходиха да работят в Либия,Ирак дори Сирия,сега виждате какво става,и трябва армията да пази границата-а не да играят карти и да си вземат заплатите в казармите!
279
0
 
32
 
! Отговори
До Коко 2 преди 9 години
Някога братле е имало един-двама бежанци в опит да преминат границата и думата каналджия е била табу,сега народа се *** и така нататък!
278
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До вчера ни продаваха интересите и се подчиняваха на Русия. Сега ни продават и се подчиняват на някакви си евроатлантически ценности. Каква е разликата все сте предатели. Ние искаме само да сме си Българи и да защитаваме нашата си държава .Като ще става скандал президентчето да обясни на бизнес партниорите си че ТОИ Е ИЗБРАН ЗА ГЛАВНОКОМАНДВАЩ И ПО ЗАКОН НА ЗОВС НОСИ НАКАЗАТЕЛА ОТГОВОРНОСТ ЗА ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА И ОТКАЗ ДА ЗАЩИТИ ЦЯЛОСТТА И НЕПРЕКОСВЕННОСТА НА ДЪРЖАВАТА във частност южната граница
277
2
 
43
 
! Отговори
коко преди 9 години
Е добре де - някога 18 граничари охранявахме с кльон куче и калашник на една застава от 3 до 5-6 км държавна граница при доста мизерни условия - някъде и ток по заставите нямаше и дори едно нарушение се считаше да престъпление - вишки пикети и бинокъл това беше помощната техника - сега има и камери за нощно виждане и термо камери и пак е трудно - е къде е истината
276
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименtursia i rossia sauznitsi ot kolko 1-2 godini i za kolko 3-4 god. da me prostavas, ama 1000 godini sa bili vragove, smartni vragove. rossia e stozer na pravoslavieto, be, iliterat nieden, na kojato vjara turkia e orgaíen vrag. moze li da si tolko prost. vsastnost moze, razbira se, zavisi ot lirite.
275
3
 
40
 
! Отговори
Късно е чадо ... преди 9 години
До Burg, изключително правилно!Но Гърците се опариха с Кипър от агресията на "съюзническата" им тогава турска армия! И сега още им държи влага, ама могат ли да направят нещо, за да си върнат целостта на Кипър?Когато и тук турската армия отцепят мечтаната територия /Да не дава Господ!/, тогава ще ревем като кипърските гърци, ама никой няма да ни чуе ...