Кери пристига в България, която "се нуждае от силна подкрепа"

В София ще разговаря за енергийната зависимост и борбата с корупцията
Обновена: 15 яну 2015 09:58 | 15 яну 2015 07:00, Елка Василева
442
Кери пристига в България, която "се нуждае от силна подкрепа"
Джон Кери. Снимка: архив, Reuters

Държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна в София за разговори за разнообразяването на енергийните доставки на страната, която е силно зависима от руския газ, предаде Франс прес.

Първият американски дипломат ще се срещне с премиера Бойко Борисов, встъпил в длъжност след няколко месеца политическа криза. "България е съюзник, който се нуждае от силна подкрепа в този момент. Икономиката е в застой и те имат значителни проблеми с енергийната независимост", е заявил представител на Държавния департамент.

България зависи от Русия за доставките на 85 на сто от потребявания газ. София участваше в критикувания от Брюксел проект за газопровода "Южен поток", от който Русия се отказа през декември, припомня АФП.

Още по темата

"Не е добре за съюзник от НАТО да зависи на 85 на сто от една страна за газовите си доставки", заявява същият източник от Държавния департамент. "Затова американската политика се стреми да подкрепя разнообразяването на доставките в НАТО и ЕС".

Очаква се Кери да предложи възможността за снабдяване с газ през Гърция и да обсъди въпроса за строеж на нов ядрен реактор в българската АЕЦ "Козлодуй", построен от американската фирма "Уестингхаус".

Борбата с корупцията, която е повсеместна в най-бедната страна от ЕС, както и борбата с тероризма, също са в списъка с темите за обсъждане, подчертава АФП. В петък предстои среща на Кери с френския президент Франсоа Оланд в Париж.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


442
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
283
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ти не може хем да си в ЕС и хем да си силна и суверенна държава а и на всичко отгоре да изпълняваш заповедите от Вашингто. БГ като държава е свършила, харесва ли ви или не това е факт. Айде наздраве сега роби.
282
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хората на този направиха Петрола евтин що червените не направят нещо такова а крадът за да хранят некъдърния мечок
281
5
 
6
 
! Отговори
бае Ганю преди 9 години
Подкрепа значи а? И то силна.Знаем каква ще е вашата силна подкрепа.С една дума "подкрепата от нас ще е "Еиии охлюви какво сте направили вие за нас досега освен да ви се дупим.Силна подкрепа е когато ни дадете даром 4,5 милиарда за да си стъпим на краката.Другото са бош лаф приказки.
280
4
 
8
 
! Отговори
отвратен преди 9 години
абе тоя кери-то големи глупости плещи за какво са ни американски консултори в областта на енергетиката да не би да объркаме пак нещо
279
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До хахахахахаElementarno, dragi mi Watson! No chovek trjabva da ima pone malko sivo veshtestvo, za da proumee. I az - vurtja, sucha, puk si kazja - da, ama mi beshe toplo, a sega chakam prez januari da izgree slunchitse, ta da postoplja stari kokali. A more ot 25 godini - yok. I ribata e nad 10 leva - omega kiselinite - mnogo bili polezni. Ba si dostojnata nemotija. Bojko-o-o, Keri-i-i-i-i- otkak ste ni po-golem brat savsem psovisahme. SSSR pak neshto davashe, ja gaz, ja riba, a vie - banda!
278
3
 
11
 
! Отговори
абе преди 9 години
Абе хора какъв ви Кери това ли на проблема сега не виждате ли всеки ден поръчкови убийства къде е МВР защо всички мълчат??????????????????????
277
13
 
10
 
! Отговори
Дядо Петър преди 9 години
България има на-вече нужда от граждани с повече акъл в главите си.Независимо от продължаващото вече 70 години промиване на мозъци.От червените шамани, руски агенти и ***.Което продължава с пълна сила и до днес.
276
4
 
32
 
! Отговори
зико преди 9 години
Есента в България беше на посещение външния министър на Русия софиянци нямаха никакви проблеми с движението и с прозорците. Даже някой не разбраха че е тук. Направете сравнение с посещението на американския такъв. Бандита винаги го е страх за живота си.
275
6
 
4
 
! Отговори
бореца преди 9 години
След този мир който ще се установи ще последва сближаване между Русия и САЩ за сдържане на кого мислите ами на Китай но вече това тяхно решение да е закъсняло и оттук започва експанзията на Дракона за световно господство!Но най-важното от всичко това което вероятно ще се случи е намаляване на човешката популация с 2-3 млрд.човека и може ще се направи опит да се нов модел на обществено развитие!
274
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До МарксДа помним другари и да не забравяме!ушанко, другарите отдавна измряха бе! Или на теб гласовете още ти говорят :)
273
6
 
7
 
! Отговори
сексолога преди 9 години
И руснаци и американци ,ще ни ласкат. Руснаците,ще ни го натикат безплатно а американците си плащат секса.,. Филма се казва "Избирай трудно". Дано има изгода за Бг.
272
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя идва да си нагледа вилаета, да види неговите прислужници тук дали добре му служат и евентуално някому да дърпа ушенце, а другимо да даде захарче.Понеже България, която "се нуждае от силна подкрепа" горката не може да диша без американските си господари, идва да даде възможност на нашите управници да го цункат нежно отзад.А всъщност, ще ни закопаят пак и то яката. После ще разберем как са ни закопали президент, премиер и външен министър - някоя особено голяма тесла ще е, щом идват на тайфи.
271
4
 
3
 
! Отговори
бореца преди 9 години
И ако тогава не се договорят следващата фаза е следната - САЩ ще заплашат Русия с ядрено оръжие и тогава ще се намеси Китай като нападне Япония и САЩ ще трябва да защитят своя съюзник срещу Китай може би в този момент арабските режими ще започнат някакъв военен поход срещу вече отслабената Европа и ще започне правят своя халифат но никой няма да използва ядрено оръжие защото е известно какво ще се случи и ако все пак се стигне до употреба тя ще бъде доста ограничена!
270
12
 
5
 
! Отговори
ЗОРО преди 9 години
САЩ КОЙТО НАПРАВИХА БЕНЗИНО ДА Е ЕФТИН СА НАЙ ГОЛЕМИО НИ ПРИАТЕЛ И АЗ МНОГО ГО ОБИЧАМ И ВЕЧЕ СЪМ СИ ПРИГОТВИЛ БАГАЖО ДА ПАТУВАМ У ШТАТИТЕ
269
6
 
12
 
! Отговори
eve1 преди 9 години
YOU ARE NOT WELCOME IN BULGARIA MR. KERRY !!!
268
13
 
5
 
! Отговори
ЗОРО ДО ВАСИЛЕВ преди 9 години
ВАСИЛЕВ ТИ СИ ГАДЕН КОМУНИСТ АМЕРИКАНСКИТЕ КОРПОРАЦИИ НЕ ЛАПАТ ЛЕВОВЕ ТЕ НИ ПОМАГАТ ВСЯЧЕСКИ. КАК МОЖЕШ ДА ПИШЕШ ТАКИВА ГЛУПОСТИ
267
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей краварски пръч да се махаш от Балканите,това е място на на дедите ни от соца,които изградиха всичко което виждаш около себе си,а фашистите *** разпродадоха за жълти стотинки.Не ви искаме нито меда нито жилото.Нямаш работа в България и да влизаш в згради и министерства построени от парите на социалистите.Боко и *** да си построят техни. Ама те знаят само да крадат.Да купуват от вас вторични суровини с които ще си бранят Роди- ната от Русия.Нашата освободителка ще ви разкаже игр
266
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Руски подлогиDragi, tova "Utrepka", kato za kakvo go imash? Da ne e onaja elastichna lopatka za utrepvane na muhi? Obache ti ne si muha a ekskrement na muha...
265
5
 
14
 
! Отговори
До 349 преди 9 години
Браво пропагандаторе!Много ги разбираш тези работи, личи си ...Сега сигурно господарите от зад океана са дошли да ни намалят и тока?!?Те САЩ ни бяха докарали помощ преди години - канцерогенна царевица. И така ни помагат до днес - имаме правото да им служим за изтривалка и да си правят тук каквото си искатПомним и знаем хубавините, които ни мислят и готвятТи изтичай до USA посолството, да ти хвърлят едно захарче за награда и пак ела тука да ги прославяш
264
4
 
5
 
! Отговори
не думай преди 9 години
До Анонимен 345 ако ще и стотинка да стане бензина Русия пак ще изплува Въпросът е защо такива като тебе ни затриха страната викаш друго си е да купуваме по левче киловатите от 7-ми на АЕЦ-а , и от АМЕР. ТЕЦОВЕ