Мораториум върху поскъпването на тока е немислим

Ресорната комисия в НС отхвърли предложението на Атака
Обновена: 15 яну 2015 16:47 | 15 яну 2015 16:30,
13
Мораториум върху поскъпването на тока е немислим
Архив: Булфото

Енергийната комисия към Народното събрание отхвърли предложението за мораториум върху поскъпването на електро- и топлоенергията, внесено от депутата от Атака Волен Сидеров. Решението беше подкрепено само от представителя на Атака. Против гласуваха 11, а двама се въздържаха.

Магдалена Ташева от Атака, която представи законопроекта, обясни, че мотив за предложението са с 50% по-ниските цени на енергоносителите на международните пазари.

Още по темата
"В целия свят намаляват цените и на природния газ", посочи още тя и допълни, че това обаче не се отразява в цената на електричеството и топлофикационните услуги.

Националната електрическа компания (НЕК) е обществен доставчик и трябва да бъде запазена от фалит, но и българските граждани също трябва да бъдат защитени, коментира Николай Александров от Атака.

Той посочи, че страната ни изпълнява своите изисквания по отношение на производството на зелена енергия и допълнителните количества не трябва да се изкупуват от НЕК, а да излязат на свободния пазар.

Валери Симеонов от Патриотичния фронт посочи, че предложението противоречи на българското законодателство, в което е отбелязано, че само енергийният регулатор определя цената на електричеството.

В този дух бяха становищата на енергийното министерство и на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, изказани по време на заседанието, че Народното събрание ще наруши закона, приемайки този законопроект.

Според Кирил Цочев от АБВ подобен мораториум ще предизвика фалит на Националната електрическа компания (НЕК) и Електроенергийния оператор, които и в момента регистрират сериозни загуби.

Преди да започнат дискусиите по предложението на Атака, енергийната комисия промени програмата си и отложи изслушването на енергийния министър Теменужка Петкова. Тя има срещи с делегацията от САЩ, ръководена от Джон Кери, и това наложи поредното отлагане на блиц контрола, предвиден в правилника на Народното събрание.

Oще икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: атакацениенергетика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какъв мораториум бе, а кака Цветелинка какво ще прави с фотоволтаиците си и зелената енергия.Я коко пари дава само на БНТ да си рекламира мутренската фондация Кредо Бонум
10
1
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Не мога да разбера тоя Сайдеров колко иска да струва токът? Ако иска като едно време, да не беше се правил на демократ 90-те, облизвайки се около посткомунистическата трапеза. Човекът все пак направи кариера де - фалира в.Демокрация и се снима гол.
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо решихте, че заслужавате евтин ток?
8
1
 
0
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Ще дойде диктатура! Но не комунистическа - тя си беше демокрация "народна", а диктатура която избива евреите! Ясно! Хайл Хитлер! А как - то вече няма народ? А отвънка, Бог го е обмислил.
7
1
 
0
 
! Отговори
renbi преди 9 години
pa u bg horata si kupvat masovo eftinki generatori i si proizvejdat samichki eftin tok s eftina gaz i eftin benzin, i si izkluchili elektromerite?! :)
6
1
 
7
 
! Отговори
не и не преди 9 години
До АнонименКак така ще ощетяваме държавата,ерго политиците,които се отъждествяват с държавата.Парите са им нужни и затова всеки е ДЛЪЖЕН сам и за своя сметка да си купи въженцето и да продължи по пътечката...
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А въженцата ще ни ги раздават или ще си ги купуваме?
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като четеш пресата или гледаш телевизия ти се струва, че ни управляват не xора, а някави изчадия
3
1
 
16
 
! Отговори
Че преди 9 години
То и за революциите няма мораториум...
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пристигна Кери и токът веднага иска да стане по-скъп. :)
1
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Естествено, че ще го отхвърлят, нали мафиотите от ГРОБ и слугинажното им ДКВЕР трябва да лапат и да дерат кожи от оголелия българин.