Депутатите привикват шефове на ЕРП-тата заради сметките за ток

Още утре Делян Добрев свиква спешно заседание на енергийната комисия
155
Депутатите привикват шефове на ЕРП-тата заради сметките за ток
Снимка: Булфото, архив

Представители на трите електроразпределителни дружества ще бъдат изслушани на извънредно заседание на Комисията по енергетика в Народното събрание, която председателят й Делян Добрев от ГЕРБ свиква утре от 14.00 часа.

Още по темата
Повод за това е недоволството на част от абонатите на "Енерго - Про", които са получили две сметки за изразходвана електроенергия, като и двете са за по 20 дни. Срокът за плащането им обаче е един и същ, коментира Делян Добрев в Хасково.

Според него това донякъде прилича на ситуацията от края на 2012 г., когато много български граждани получиха сметки за 45-50 дни и наведнъж трябваше да плащат консумираната енергия за повече от месец.

Той добави, че още в началото на декември миналата година са предупредени и трите електроразпределителни дружества, че трябва да спазват законодателството и да отчитат период, не по-дълъг от 31 дни.

Утре ще поискаме от тях да ни представят конкретни данни за всички такива случаи. Имаме информация, че в района на Варна около 67 хиляди абонати са засегнати, но чуваме за такива случаи и сред абонатите на ЧЕЗ, отбеляза той.

Трябва да бъде ясно, че ще бъдем безкомпромисни в това отношение и няма да позволим да се повтарят ситуации, които са добре познати на всички, каза Делян Добрев.

Той не изключи вероятността санкциите за нарушаването на наредбите да бъдат многократно увеличени при обсъждането на промените в Закона за енергетиката между първо и второ четене.

Председателят на парламентарната комисия по енергетика смята, че от "Енерго - Про" са проявили небрежност при отчитането на изразходваната от техни абонати електроенергия.

Според него не е била създадена необходимата организация, за да бъдат отчетени електромерите в 31-дневен срок.

По думите му дружествата трябва да инвестират в електромери с дистанционно отчитане, за да се спазва регламентираният срок.

Енергийният министър Теменужка Петкова вече увери, че правителството е в постоянна комуникация с електроразпределителните дружества и няма да допусне повторение на сценария отпреди две години, когато хиляди хора протестираха заради високите си сметки за ток, което в крайна сметка стана причина първият кабинет на Бойко Борисов да подаде оставка.

Контролните органи ще започнат проверки на технически измервателните уреди на „Енерго - Про”, а в зависимост от резултатите може да се стигне и до проверка на индивидуалните електромери на домакинствата, предупреди тя.

След това енергийното министерство ще провери и какво се случва с устройствата и на останалите ЕРП-та.

Проверката е заради съобщения за нередности в сметките на 5% от потребителите на „Енерго - Про”. Става въпрос за абонати, които са получили две фактури за периодите 23 ноември - 21 декември 2014 година и 22 декември 2014 година– 12 януари 2015 година, като е имало извънредно отчитане на 11 януари. С двете фактури се запазва изискването за отчет на най-много 31 дни.

Падежът за плащането и на двете фактури обаче настъпва до 10 февруари, което според Теменужка Петкова е проблем за абонатите.

Така периодът, за който ще се плаща, всъщност е 50 дни, а не 31 дни, посочи Петкова.

Тя допълни, че проверката на случая е станала по сигнал на абонат на компанията, който е посочил, че двете фактури са за обща стойност от близо 350 лева, което натоварва бюджета на домакинството, ако трябва да бъдат платени до 10 февруари.

От „Енерго - Про” обаче са гарантирали пред министъра, че срокът за плащане на втората фактура ще бъде удължен до 25 февруари.

Малък процент от сметките за ноември са за над 31 дни, твърдят ЕРП-тата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако си мислите че депутати или проверките които ще правят уж правителството ще има разултати ,жестоко ще ни лъжат ..това прах в очите,,ще ли да ги глобят 200 000 лв,ама това е нищо пари за тях,ако това се случи в някоя бяла европейска държава глобата е до 3 милиона евро или вземане на лиценза. А тук всека година ни лъжат .
77
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми недейте го позволява бозайнико Добрев, недейте, щото ей за такова завишение на сметките ако си спомняте паднахте от власт. Ама чудно ми е едно, вий *** ли сте, некадърни или неграмотни сте? Обаче най ми прилича да сте слуги на чужди монополи и интереси! Ама да знаеш едно нещо бозайнико Добрев, НЕ ЦЕНАТА НА ТОКА Е ВИСОКА, А СТАНДАРТА БЪЛГАРСКИ Е ЖАЛЪК! Но вие това си го знаете, ама нали се произнесе преди време (в първия си мандат) вашия кучкар, бат Бойко Винетуто, че добре сме си живяли, а нали тъй беше. И сега как ще сме някой да излезе и да каже ЗЛЕ СТЕ БЪЛГАРИ, АМА И ОЩЕ ПОЗЛЕ ЩЕ СТАНЕ
76
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И, както виждам, никой от вас не рачи да сравни фактурата си с показанията на електромера. Защо бе, мързелияци, защо? Или защото е по-готино да ругаете ДКЕВР, инкасаторите, ЕРП-тата, Бойко Борисов и арменския поп? Проблемът с двете фактури не е никакъв проблем - изхарчен е токът и трябва да се плати. Все едно дали този месец или идния! И наредиха втората фактура да се плати 15 дни по0късно. Въпросът е има ли отчетен повече ток от изгорения или няма. Ако не ви мързи - сверете си показанията на електромерите. През последните месеци токът не е поскъпвал. Значи ако електромерът ви е показа
75
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам какво точно означава някой да получи свръхвисока сметка за ток и да му падне като изненада. Ако не е ползвал толкова ток съвсем лесно се доказва по електромера. Ако са му надписали не е болка за умиралка, че после ще има свръхниска сметка на ток. Освен това някой им е било добре да не плащат предния месец и сега са "изненадани" че не е било подарък от енергото, а трябва да си платят и тази сметка :))))))) Всеки има достъп до електромера си и може да му види показанията, като дори да няма лесен достъп като си следи сметките като старото показание трябва да му е точно такова какт
74
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Отново действаме по комунистически Бокич. Търсим проблема там където го няма. А кво ще кажеш да вдигнеш глобата, да съдиш за кражба в особено големи размери и да отнемаш лицензи на фотоволтаици работещи нощем и ветро паркове работещи при безветрие???
73
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
нищо не могат да направят.Защо още не са изкупили трафопостовете?Защо има още кабели 20 кVт,които са частна собственост.Защото нямат сметка да ги изкупят,защото трябва да ги поддържат.Въобще ерепетата пранвят каквото си искат и хич не ги е еня правителството,държавата хората.Ранен див капитализъм в действие.А иначе надуваме перки и се клатим като ходим защото са ни големи мускулите.
72
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Привиквайте ги, че ако и следващия месец е пак висока, смятайте какво ще става
71
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И така няма да спасят държавната НЕК.Защото нея пък ако почнат да съдят,трябва да продаваме държавата.
70
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не може ЕРП тата да свалят правителства ,това го няма никъде в света , не може също обаче и правителството да бъзика ЕРП да плащат нещо в пъти по скъпо на производителя и да го продава в пъти по евтино за своя сметка ,като тока от фотоволтаиците .
69
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Понеже гледам че е имало коментари около моята сметка за киловатите, само да отбележа, че тази сметка е абсолтно минималистична и нереална. Тя цели да покаже един базов "праг" или ако щете минимум, под който никое семейство не може да падне, освен ако не стиска зъби и не живее като в каменната ера! Истинския проблем, не е в отчетените киловати. Дружествата и те вече са шаш и паника и се чудят какво да правят, защото не знаят как да угодят на ДКВР - каквото и да направят все тях виновни ще изкарат за да прехвърлят вината и покрият истинския проблем, а именно - високата цена на тока, СПРЯМО ДОХО
68
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Уважаеми управляващи герберасти, кога ще има "глобен" (уволнен, осъден) чиновник заради загубените пари в КТБ? С 4 млрд. лева може да се платят всички сметки на ток на домакинствата за цяла зима, това са пенсиите за девет месеца и парите за наука на България за сигурно 20 години и т. н.
67
4
 
3
 
! Отговори
до 67 преди 9 години
Другарю, вие повече ли работит?.
66
9
 
3
 
! Отговори
до 73 преди 9 години
Умен, нали като изгонят ЕРП-тата, ще дойдат нашите мутри и тогава Д. да ни е яко. Или си мислиш, че като изгонят ЕРП-тата, тока ще е е без пари. Кой ще ти го отчита и поддържа мрежата, как мислиш, а ?
65
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
доколкото си спомням глобата е на случай. Т.е. има 10 елекромера, които са отчетени късно. 10 х 20 хиляди (мин. глоба) = 200 хиляди лева. Сега искат 10 х 200 = 2млн. лв. Дали не готвят насилствена продажба на ЕРП-тата на някого?
64
1
 
8
 
! Отговори
bai vlado преди 9 години
Цената на тока не е непосилно висока, а заплатите са непосилно ниски...
63
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изгонете ЕРП-тата. Това направиха първо в Албания, после в Унгария, а в четвърт Франция изгониха едно от същите ЕРП-та.
62
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
...герберастията пак са пусна в див популизъм... сигур още са стряскат от енергийните протести, *** не са разбрали че ги изгониха с камъни заради нищоправенве (освен далавери) цели 3 години... сал ени ленти резахте за кво ли не подир работата на един от министрите ви...
61
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При сегашните цени на тока, дори да икономисваш максимално няма как да паднеш под 30лв на месец. Всеки грамотен човек може да си направи сметката като умножи мощността на уредите си по времето на използването им и накрая по цената на Киловат.Така че периодът на отчитане няма нищо общо, просто цената на тока е нопосилно висока за българина.А кой я увеличава непрекъснато, надявам се всички знаем.
60
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Направо се притесних, защото моята сметка е по- ниска от предния месец. Може би защото не ползвам вече тока на дружеството, а този на комшиите.
59
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПОЛИТИЦИТЕ СИ ЧЕШАТ САМО ЕЗИЦИТЕ А НАРОДА ПЛАЩА С ДОХОДИ ОТ ПО 300-400 ЛЕ3ВА СМЕТКИ ПО 500 ЛЕВА ! ЕВАЛА ДРУГАРИ ПОЛИТИЦИ .....