Борисов зове: Убедете еколозите за втори лифт в Банско

Кметът на Банско лобира пред президента и премиера за нов лифт в града
Обновена: 5 фев 2015 14:12 | 5 фев 2015 13:58,
74
Борисов зове: Убедете еколозите за втори лифт в Банско
Представителите на Банско при премиера Бойко Борисов. Снимка: пресцентър на МС

Кметът на Банско Георги Икономов, представители на местната власт и общественици от града се срещнаха днес с премиера Бойко Борисов и президента Росен Плевнелиев, съобщават пресслужбите на двете институции.

Целта на посещението е държавният глава и премиерът да бъдат запознати с плановете за развитие на Банско и изграждането на втори кабинков лифт в ски зоната.

От дни местната власт в зимния курорт посочва, че проблемът с опашките пред лифта се задълбочава и се увеличава броят на чакащите и през делничните дни. В резултат се губят туристи и всеки ден се ощетява икономиката на града, а също и имиджът на България като туристическа дестинация, твърдят представителите на града.

Подкрепа на идеята за втори кабинков лифт вече изказаха министърът на спорта Красен Кралев и министърът на туризма Николина Ангелкова. 


Опасенията на еколозите обаче са, че при изграждането на втори лифт ще бъде нарушено равновесието в Национален план "Пирин".

Според Бойко Борисов еколозите трябва да бъдат партньори на Банско при решаването на проблема и трябва да бъдат привлечени и „убедени с аргументи“ за необходимостта за изграждането на нов лифт в града.

Премиерът е обещал на делегацията от града да бъдат спазени сроковете за разглеждане на проблемите около ски зоната в Банско, а именно – до края на февруари да се определи размерът на концесията и да се промени планът за управление на парк „Пирин“.

Масовият зимен туризъм - стратегически важен за развитието на регионите

Масовият зимен туризъм е стратегически важен за развитието на регионите, посочи от своя страна президентът Росен Плевнелиев след срещата си с представителите на Банско. За него развитието на туризма трябва да бъде съобразено с изискванията за устойчиво съхранение на природните ресурси, но пък страната ни трябва да използва своя туристически потенциал.

В тази посока Плевнелиев е предложил да се търсят екологични и икономически изгодни решения за българските региони.

Държавният глава е подчертал на срещата, че на жителите на общини с потенциал за зимен туризъм трябва да бъде дадена възможност за икономическа перспектива, а на страната ни - шанс да се утвърди като сериозна международна дестинация за качествен и многообразен планински туризъм.

"Туризмът е най-важният сектор на българската икономика, като България и в частност Банско и региона имат потенциал да развиват целогодишен туризъм – зимен, летен, спа, културно-исторически, селски и други. Държавата и българските общини трябва да обединят усилия, за да гарантират по-нататъшното развитие на курортите ни", е позицията на представителите на местните власти и на бизнеса, изказана пред Плевнелиев.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За съжаление Банско върви по пътя на Слънчев бряг - самоубийството.
61
0
 
3
 
! Отговори
сеч преди 9 години
Знаете ли,че дървесината от България се кара в Турция с кораби и се продава за огрев?
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Планината е на всички, не на банскалии, не на Цеко. Планината дава много ресурси, които не се свеждат само до приходи от туризма за някои. Ако не сте наясно живеем в заимозависими системи и разрушаването на една система при това основна като природата, води до доста неприятни последствия. На по-*** и не научен език няма как да ви го обясня, за да го смелите. А призивите ви за разправа с еколозите чрез ДАНС ми подсказват, че прийомите от близкото минало не са ви чужди и витаят около вас. И откога само браншовите организации имат право да говорят?! Слава богу, че живеем в някаква демокрация и
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На хората, които ходят в Банско, наистина ли им харесва в какво се е превърнал Банско? Иначе не съм природозащитник, но ако всичко е в ръцете на *** (а защо не и кръгли ***), но ок...наши си ***, то курортът ще става все по-грозен.
58
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Община Банско има ли инвестиционна програма за изграждане на пречиствателна станция ? Банско е Слънчев бряг. Презастроено, грозно и мърляво. Банско беше едно добро място за каране, имаше и атмосфера, което го правеше специално.
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
каква хазна печели бе... съвсем за *** ни взехте... наредбата, с която управляващите пуснаха отново г'веч на Цеко бе гласувана едва вчера... по данните на община Банско заетостта на хотелската база е паднала от 16% през 2008 до 8% през 2013 г.
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
7. и чудо, намираме се в 2025, а банскалии плачат за трети лифт..защото няма капацитет. И обещават това им искане да е за последен път..и така до 2035.. 8. Намираме се в 2050..банско е милионен курорт, ни едно дръвче не е останало по някога славен Пирин... Завалява проливен дъжд, огромни кални потоци се стичат към града...паника..смърт..разрушения... А може би това последното трябва да им се случи сега на алчните селяни, за да им светне, че планината е за всички!!!! И въпреки, че съм запален скиор съм категорично против нов лифт. Да сте мислели преди да строите стотици хотели! ***
55
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До какво води наличието на алчни селяни и мафиоти.. 1. Малко градче с хубава планина 2. се превръща в огромен курорт с безброй хотели 3. планината остава все така малка, нищо че хотелите се роят. 4. в един момент не достига капацитет на лифта, защото има твърде много хотели и никой не е съобразил, че няма какво да извозва хората към върха 5. започва рев, плач и драми...ББ се съгласява и строят втори лифт. 6. следват 10 години на щастие и прекрасни моменти с още 200-300 новопостроенни хотела.. 7. и чудо, намираме се в 2025, а банскалии плачат за трети лифт..защото няма капа
54
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изсечете напълно гората, пък после ще викате Буда да спира дъждовете. Циркаджии !
53
0
 
5
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Не се наядоха, не се напързаляха. Цяла България остана без гори!
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цеко много лошо управлява Банско ! За 15г. възрожденския град заприлича за Малашевци!
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Банско да си строи на частната собственост, няма проблем, ако ще хотел връз хотела да сложат - тяхна си работа. Планината обаче е публична държавна собственост, национален парк, а голяма част е защитена зона. Там ВСИЧКИ имаме интерес, а не само цеко и гербаджийските корумпета в общината. И си избийте главата тая мантра, че ските са единствената форма на туризъм, защото ставате смешни вече...
50
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Предпочитам да нямаме никакъв туризъм, пред перспективата планинският туризъм да е отново мутренски, на същите тези, които съсипаха Черноморието.ОСТАВКА, некадърни крадливи *** !
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нещо не мога да разбера защо вместо да бъде потърсена отговорност за нанесените щети се лобира, при това съвсем открито за изваждане на още площи от парка... то не бяха Ангелкова и Кралев, днес Боцко и Плевналиев, да не изреждам Каролев и пр. плява... всичките ли са затънали при Цеко да му се не види?
48
0
 
3
 
! Отговори
Балканджия преди 9 години
Ние нали сме на баланския полуостров,значи имаме много балкани и писти. Как така,само Банско се торелира? И защо заради 5-6 спускащи се по нанадолнището хора да се секат гори и да се опъват въжета? Защо, например всички. Които искат да се спускат не се качват сами към върха? Много повече, ще ценят всяко спусйане и ще се наслаждават. Тогава колко ли хора, ще искат да стават скиори? Чували ли сте за Таити? Изсекли са всичките си гори и сега, като видят дърво скачат от радост.
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Герберастите, заедно с отрядите на олигархията искат да досъсипят каквото е останало в Родината ни.
46
1
 
3
 
! Отговори
Иван преди 9 години
"Еколозите са най корумпираните в българия. откъде на къде те ще решават съдбите на цели региони."Какво общо имат еколозите тук. Не прочете ли статията - Бойко, Цецка и Цеко решават съдбата на цяла България, не еколозите. Престанете с тези еколози.Аз искам да се строят писти и лифтове. Но пъвро - не искам да се нарушават законите - в национални паркове строежи са забранени - край. Второ - искам равномерно разпределение на ски пистите. Нека някъде другаде да строят, стига с това Банско.
45
2
 
0
 
! Отговори
don преди 9 години
Еколозите са най корумпираните в българия.откъде на къде те ще решават съдбите на цели региони.Лятото ги видях ме на морето.....Е българия не може да има туризъм , икономика ,селско стопанство и .......е от какво да се препитаваме.май еколозите искат да ни превърната в бели роби е не чи политиците не го правяттова е криво разбрана демокрация.едни станаха супер богати а чесните бедни.използваха стара римска сентенция....... да го ..........бедните
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Предполагам, че няма българин скиор, който да не иска ски туризмът в България да се развива. Ние искаме да има конкуренция. Не искаме всички ски ресурси да са съсредоточени на едно единствено място и всички писти и ски съоръжения да са на един собственик. Така че нека строежите в Банско да се прекратят и ресурсите да се вложат в строежи на нови писти и лифтове из другите райони на страната.
43
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Бойко отново излезе сух от тази ситуация.Ако наистина е нужен втори лифт , да са направи. На ако това са спекулация за недвижими имоти, то бансковлиите ще трябва да си платят и то жестоко.На ход за ЕКОЛОЗИТЕ.