Местан: Дайте 200 млн. лв. за забавачка във всяко ромско гето

Ромчетата отпадали от училище, защото не ходели на детска градина
Обновена: 5 фев 2015 14:09 | 5 фев 2015 11:20,
374
Местан: Дайте 200 млн. лв. за забавачка във всяко ромско гето
Снимка: архив, Булфото

Лидерът на ДПС Лютви Местан призова за национална програма, която да осигури детска градина във всеки ромски квартал. Според изчисленията на партията му за това ще са нужни 200 млн. лв. „Това са нищожно малко пари“, каза той.

Още по темата
Местан направи предложението си по време на дебатите по новия закон за предучилищното и училищното образование. Обсъждането му започна на първо четене в пленарната зала.

Според лидера на ДПС един от основните проблеми на образованието у нас е ранното отпадане на ромските деца от училище. Местан е убеден, че причината за това е, че децата на ромите на ходят на детска градина, преди да тръгнат на училище. Така те стават ученици без образователни и езикови навици. И понеже от първи до четвърти клас не може да се отпада от училище, ромчетата добутват до пети клас, където отпадат.

Според лидера на ДПС това е и причината да се стига до практиката „деца раждат деца“.

Местан цитира свой колега, според когото в ромския квартал в Сливен живеят 20 000 души, но там няма нито една детска градина. Затова лидерът на ДПС призова за национална програма за изграждане на детски градини във всеки ромски квартал в страната. По изчисленията на партията му за това ще са нужни 200 млн. лв.

Лидерът на ДПС обяви, че партията започва национална кампания и готви семинар по проблема за липсата на детски градини в ромските квартали. На тях движението очаква и присъствие на комисари от ЕК.

Искането на Местан за забавачка във всеки ромски квартал срещна отпора от страна на ПФ. „Няма как в незаконно гето да има детска градина“, каза Димитър Байрактаров от групата на Патриотите и призова лидера на ДПС: „По-кротко с лицемерието, г-н Местан“.

"Патриотизмът не е ваша територия, а ксенофобията и това също е въпрос на образование“, отвърна му Местан. Той допълни, че България има нужда от просветен патриотизъм, а не от просташки патриотизъм.

Лидерът на ДПС обвини управляващите в дискриминация и заради разпоредбите за обучение на майчин език. Депутатът се възмути, че той е приравнен на хореографията и се зарече да направи промени между първо и второ четене на закона. Местан призова и в заглавието на закона да се върне думата просвета, защото в нея е залегнала „най-великата традиция на пресветите братя“.

Законът за предучилищното и училищното образование предвижда държавата да поеме финансирането на частните училища и детски градини. Въвежда се и кариерно развитие на учителите и обвързване на заплащането им с него. Предлага се и създаването на обществени съвети в училищата, където родителите ще бъдат избирани с избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


374
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
242
0
 
1
 
! Отговори
не преди 9 години
По добре да изкараме ромчетата от там. Социалните тртябва да отнемат децата на негодни родители - всякакви живеещи в кашони ***, които не могат да осигурят на децата си елементарни условия за съществуване не трябва да имат такива. Като им вземат децата - ще им спрат и детските - проблема с ненужната раждаемост на социални *** изчезва, защото раждането няма да им носи доходи. Проблема с интеграцията е решен напълно до 2 десетилетия! А и така веднага ще се спестят огромни пари от бюджета
241
0
 
2
 
! Отговори
jen преди 9 години
А от къде ще намерите учители за тия детски градини - кой нормален човек ще отиде да работи там? Или предлагате неграмотни *** да отглеждат малки неграмотни *** за наша сметка?:) Айде стига простотии - ако искаме нещо да се получи, тия деца трябва да се изведат от средата - например да ходят в детски градини в съседни квартали, където е по-трудно родата да пребие учител, защото си е позволил да се опита да възпита нещастното ромче...
240
0
 
5
 
! Отговори
7 преди 9 години
тия пари могат да се осигурят като им се спрат детските на *** и парите да отиват поне по предназначение
239
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Основният въпрос към тази тема: дали ромите искат да се интегрират в обществото? Ако не, всички "човешки" действия са безсмислени. Економическа помощ само генерира нови *** . Само икономически натиск и изискването на спазване на Законите на България, нищо друго!
238
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименGospodine nima ne vijdash, che Bulgariya e syakash v srednovekovieto s tazi bednost i mizeriya?
237
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До На вниманието на НС!Vie ste podstrekateli i ksenofobi. Mrazite vsichko, koeto e razlichno. I samo tarsite nyakoy ot drugite da e vinoven, zashtoto vashite sa veliki i sa pravi dori i ida sagreshat.
236
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименTaka mislish tj i takiva kato tebe. Zatova ste nay- bednata strana v EU.
235
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БЪЛГАРОФИЛ.-ПАТРИОТMnogo Ste umni balgarite , zatova Bulgaria e nay-bednata v Evropa, a ne zaradi turtsite,tsiganite, izvanzemnite i t.n....
234
1
 
3
 
! Отговори
Angela Merkel преди 9 години
Интеграцията на Ромите е задължение на Държавата , пример е Германия с Интеграционните си Програми за чужденци 6 месечния курс по немски е безплатен
233
1
 
9
 
! Отговори
sallaadin преди 9 години
Гусин МЕСТАН, ми що не ги даде почетния Ви председател на Движението за Плява и Силаж, че тоя баш Хидроинджинер, за Цанков камък, прецуцка има няма 2 000 000 лева, кат се разделят на 100 таман по 200 000 лева, а издръжката да я поеме Вашия баш спонсор Делян Пеевски и Сие.
232
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спряха май да му минават номерата,колкото и да се напъва от тая трибуна като магаре на мост,всички от.баха тая противоконституционна партия,вече нокой не ги бръсне за сливи тия ***,така че нека си говори.....дреме ви ;)
231
2
 
10
 
! Отговори
Друг феодал преди 9 години
На Местан трябва да се потърси съдебна отговорност и на други като него, които 25 години пречат на интегрирането на малцинствата в българия към основния български етност--главно изискване на ЕС към присъединилите се страни,по което ние не работим, а искаме да влизаме в Шанген-така няма никога да ни приемат там.И Местан носи за това голяма вина.
230
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
е сега разбрахте ли каква беше целта на "демокрацията"българия вече я няма - старите си отиват а младите са подлогари и освен за индиански резерват за нищо друго не стават
229
1
 
1
 
! Отговори
do 260 преди 9 години
Obichash ne obichash nikoy ne te pita,i az ne haresvam Bay Ganovite nomera no ne vsichki bulgari sa takiva.Mnogo negativno misli imate s tiq kuhi glavi do nikade nyama da stignete.Vashite partii sa po zle i ot DPS no nali sa bulgarski podmqtate zadnika
228
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ех бай тодоре какви *** отгледасега един от ония дето влизаха с предимство във вузовете като активните борции ги вадеше от дупките и ги образоваше ще ти рият коститеама и младите са една *** за нищо не ставаттрябва да им се каже на тия че ако не им харесва в българия свят широк
227
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
павелчо, не си ти, когато си гладен...погледът ти издава наченки на шизофрения и патологичен страх, че колегата сава ще те изрита от управлението на ДпС! а теб за нищо друго не те бива, а вече няма на кого да топиш братята мюсулмани!
226
0
 
19
 
! Отговори
имунитета преди 9 години
Да се иска имунитета на Местан, абсолютно няма смисъл от него и изказванията му, които са ПРОТИВ развитието на РБългария.Само ГУБИ времето на 240 души и МИЛИОНИ, които четат и слушат медии. И за това говорене от пусто в празно той получава НАШИТЕ пари!!!???да не говорим, че изказванията му са ВРАЖДЕБНИ на интереса на РБЪлгария и на БЪЛГАРСКИТЕ граждани.
225
2
 
21
 
! Отговори
На вниманието на НС! преди 9 години
На вниманието на НС и всички ИНСТИТУЦИИ;1.Направете преглед на ИЗКАЗВАНИЯТА на МЕСТАН от ДПС: за какво говори.2.Има ли някакво градивно основание за предложенията му,носят ли НАПРЕДЪК за РБЪлгария.3.Изказваният му са пропити с ОМРАЗА, ПОДСТРЕКАВА хората към РАЗДЕЛЕНИЕ,ОМРАЗА, изпълнени са сОТРИЦАТЕЛНА ЕНЕРГИЯ,ДУМИ на ОТРИЦАНИЕ и облъчва хората с тази тъмна енергия,създава НЕПРИЯЗЪН.4.ТОВА ли е РОЛЯТА и ЦЕЛТА му в НС на РБЪЛГАРИЯ?5.Затова ли получава заплата?6.Не чухме от него мнение за ИД
224
1
 
21
 
! Отговори
До 253 преди 9 години
Престъпление срещу човечеството се извършва в България и в момента.Нещата са наредени така,че онези които завършват образование,работят и крепят държавата на раменете си,получават в повечето случаи мизерни заплати и до 35-40-годишна възраст не могат да си позволят да създадат потомство.Онези,които живеят на гърба на данъкоплатеца и съсипват държавата с кражби на "джилязу",създават по 10 и повече деца,които често пъти дори не знаят български.Преднамерено се унищожава цял етнос -българският!
223
0
 
12
 
! Отговори
аз преди 9 години
амуджата що не ги даде като 2 пъти беше във власта,ама само се чудеше как да напълни гушата на Амед доган ефенди гиди сопа зад врата на тоя мискинин