Възродителният процес е важен за имунната ни система

ДПС беше синоним на евроатлантическа идея, заяви Местан
Обновена: 5 фев 2015 10:12 | 5 фев 2015 09:15,
180
Възродителният процес е важен за имунната ни система
Снимка: архив Булфото

Преодоляването на тежкото наследство на Възродителният процес е въпрос за имунната система на демокрация в днешно време. Това каза председателят на ДПС Лютви Местан в предаването „Денят Започва” по БНТ.

Още по темата
Както Dnes.bg писа, вчера БСП и ДПС си размениха остри критики на тема Възродителен процес. Стоян Мирчев от социалистите обвини партията на Местан, че се опитва да насъска българските турци срещу българите. Повод за това станаха внесените от ДПС промени в закона за гражданската регистрация.

„Ние вчера чухме заявки от дясното, че няма да подкрепят един толкова естествен закон на ДПС. Починалите по време на Възродителния процес, включително и ритуално запалилите се, заради името и вярата си – имено защото не биха могли да подадат молба от отвъдното, би следвало да имат правото, за да се успокои душата им, административно да се възстановят имената им”, заяви лидерът на ДПС.

По думите му, когато дясното отказва да подкрепи подобен проект, то губи моралното право да бъде носител на демократичното начало. Попитан докога ще бъде коментирана темата за Възродителния процес, Местан отговори: „До преодоляването на последиците от Възродителния процес”.

Той добави, че това е преди всичко човешки и морален дълг. На въпрос дали смята, че не са получили подкрепа на предложението, защото от идва от ДПС, а не защото липсват демократични норми, Местан каза: „Ако една, или друга политическа сила ще определя отношението си към казус, засягащ основите на българската демокрация, субектът на инициативата – ние, с един подобен подход се отказваме от парламентаризма”.

На въпрос дали от ДПС зависи да изкара Възродителния процес от политическото говорене, Местан отговори, че въпросът за Възродителният процес е несамоцелно поставен от ДПС. „Самото възникване на ДПС, беше синоним на евроатлантическата идея, беше имено от гледна точка на необходимостта България да се развива като демократична държава на равноправните граждани, защото единствено в България, на Балканите се разгърна този мракобесен, античовешки Възродителен процес, по времето на който бяха убити много граждани”, заяви Местан. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тъй и тъй сте тръгнали да си мерите историческите документи, според тях в БГ няма етнически турци. Има поколение наследници на насилствено помехаданчено българско население. Справка. Митхат паша валия на Източна Румелия
121
3
 
6
 
! Отговори
Калитко преди 9 години
Ей много ще го бия този, ама много.Само да ми дойде в Павликени.
120
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде стига с това тежко наследство от няколко месеца смяна на имената.какво ще кажеш за 500години робство и потурчени българи.Да не би да си се извенил ефенди
119
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Mестане, и ние сме факт! Ходи да духаш чорбата на Доган да не се опари.
118
5
 
7
 
! Отговори
Исмет преди 9 години
Местане няма страшно ние сме факт!!!Само ДПС!!!!
117
6
 
6
 
! Отговори
дедо Поп преди 9 години
искам извинение от Ердоан за 500 години турско робство, за убития си прадядо, за земите отнети на семейството ми в Одринска Тракия, за потурчванията на българи, за отвличанията на българки, за варварските престъпления - Девширме, диш-хакъ за геноцида над българите след Априлското възстание за опожарена Стара Загора, за черния цвят на кожата на повечето българи, който идва от непълноценните гени на азиатците изнасилили милиони пъти белите арии населяващи земите ни преди да дойдат диваците османци
116
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе няма ли някой смел политик да го пита а за 500 години турско робство,и кланета и изнасилвания и хиляди зверства..къде ни е извинението..и прегръдката???
115
3
 
6
 
! Отговори
До Местанчо преди 9 години
Ти си най-гадния демагог в България.Скоро и на теб ще ти лъснат кирливите ризи.
114
5
 
7
 
! Отговори
Ястреб Великолепни преди 9 години
До 148Атентатът в г. Буново е организиран и проведен от страна на агенти на българската ДС със цел да се наклеветят турците. Това са документирани факти от разсекретени съдебни документи от делото, както и партийни документи. Двама от осъдените на смърт етнически турци е доказано да са агенти на ДС, докато за третият има само коствени доказателства.Колко повече може да се снижи българинът в омразата си, чак да убие собствените си деца, само и само за да наклевети турците????
113
3
 
6
 
! Отговори
Стършел преди 9 години
НЕ! БЛАГОДАРЯ! Имунната ситема на Българите няма нужда от такъв имуностимулатор! Това може да е имуностимулатор само за Местан и Доган!
112
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абезащо никой не говори че през възродителния процес ДПс извършиха терористичин действия. Защо никой не говори за БУНОВО!
111
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
stiga veche s minaloto to ostava v istoriata.Hie jiveem sega i ni interesyva nastoqsheto i badesheto.Dokoga gospoda politici zarovete tomaxavkata veche i vijte kolko e imachen naroda bez znachenie dali e balgarin ili tyrchin .VSICHKI SME XORA
110
2
 
5
 
! Отговори
ДИЯН преди 9 години
ДПС иска декларация от мъртвите хаааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааа
109
3
 
7
 
! Отговори
Коректор преди 9 години
"Възродителен процес, по времето на който бяха убити много граждани, заяви Местан." - тази лъжлива мантра напоследък се повтаря безкритично и съществува опасност неосведомените да я възприемат за истина. А истината е различна. Време е някой да извади точна статистика за броя на жертвите и обстоятелствата, при които са загинали.
108
7
 
9
 
! Отговори
Ястрен Великолепни преди 9 години
Голямата грешка на дедите ми беше, че не смениха нито името, нито религията на нито един българин през целия период на 500 годишното турско опечителство над България! Забележете - няма документиран случай на нито един инцидент!!! И какво направиха българите за благодарност - спретнахте "възродителен процес" над етническите турци в България! Но ... човек се учи от грешките, и грешката, направена от дедите ми, със сигурност няма да се повтори от мен, или от моите потомци!!!
107
3
 
8
 
! Отговори
Български турчин преди 9 години
До Анонимен137Алйо загивате геройски ние българските турци ви прощаваме, защото възпитанието ни, не ни го позволява да сме злонамерени, но ПРИРОДАТА ще ви отнесе като един потоп огледайте се злобата ви докъде ви докара.Всяко стадо си има ***, а ти си от мършите на вашето стадо.Спокоен ден бъди добронамерен за получиш същото от отсрещната страна.
106
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този защо още не е осъден а етническата партия забранена?
105
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя тумор ДПС трябва да се изреже от българското общество !
104
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
TRI *** TRI - NO PRETPOLAGAM 4E I TI DOBRE ZNAESH 4E VREMETO VI ISTI4A
103
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
132. И ти ли искаш възродителен процес ? Още ли си в България ?