Скандал на бюджетна комисия, новият заем мина на косъм

Горанов: Ще получим парите с нисък лихвен процент
Обновена: 12 фев 2015 19:04 | 12 фев 2015 16:51,
252
Скандал на бюджетна комисия, новият заем мина на косъм
Владислав Горанов. Снимка: БТА, архив

Със скандал завърши гласуването в Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание на законопроекта за ратифициране на подписания от правителството договор за дилърство с четири банки, които да управляват емисиите на дълг на страната в следващите три години. Подписаният договор от правителството е свързан с нов заем от 16 млрд. лева.

Още по темата
В крайна сметка той бе ратифициран. По-рано също имаше казус с гласуването във външната комисия. Първоначално стана ясно, че ратификацията не е приета, но впоследствие пресцентърът на НС уточни, че на заседанието е преброен като въздържал се и гласът на Красимир Богданов от Патриотичния фронт, който всъщност не е присъствал, и предложението е одобрено.

В началото на заседанието на бюджетната комисия от БСП попитаха Стоянова дали ще зачете гласа на отсъстващия Георги Търновлийски и тя се съгласи с това предложение. При това положение обаче гласовете бихa станали равни, което щеше да отхвърли предложението. Броят на гласувалите „за“ би съвпаднал с този на въздържалите се и на гласувалите „против“. „За“ гласуваха 9 народни представители от ГЕРБ, Реформаторския блок и Български демократичен център (БДЦ), „против“ бяха трима от БСП (без Търновалийски), а с „въздържал се“ гласуваха петима депутати от ДПС и Патриотичния фронт. Ето защо Стоянова промени решението си с мотива, че е избързала и Търновалийски е нямал уважителни причини да отсъства и няма как да се зачете гласът му.

По време на дебатите депутатът от БСП Румен Гечев заяви, че споразумението е сключено незаконно, защото банките са избрани, без да се гласува за това в парламента. Той смята, че това противоречи на Конституцията, а МФ е сгрешило, като не е публикувало разчети за това как ще се разходват парите, но и какви лихви ще се плащат по задълженията през годините.

Гечев отново повтори, че е опасно българската икономика да се товари с дългове за 8 млрд. евро, и затова е категоричен, че това споразумението не трябва да влиза в сила.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев смята, че навлизането в дългова спирала може да се изостри. Според него трябва да се намери адекватен отговор защо за 8 години страната ще увеличи дълга си близо 2,7 пъти.

Той се позова на данни, според които през 2009 г. делът на дълга като част от БВП е бил 12,6%, или 9,7 млрд. лв., а през 2017 г. се предвижда да нарасне до 31,3% от БВП, или до 27,4 млрд. лв. За 8 години повишението е в рамките на 17,4 млрд. лв.

По думите на Цонев именно съотношението на дълга към БВП е индикаторът за реформи. Той е на мнение, че са нужни сериозни мерки не само по отношение управлението на дълга, но и за публичните разходи. „Виждаме начините, по които ще се вземе дългът, но не и начините, по които ще се намалява“, заяви депутатът от ДПС.

Министърът на финансите Владислав Горанов призова членовете на Комисията по бюджет и финанси да не използват трибуната за политически лозунги и да говорят за поддържането на бюджетни излишъци и за намаляване на дълга.

Пред журналисти финансовият министър сподели, че изборът на банките Citigroup Global Markets Ltd., HSBC Plc., Societe Generale и Unicredit Bank AG е направен съобразно сключения договор за мостов кредит. През декември банките предоставиха 1,5 млрд. евро на правителството. По думите на Горанов уговорката е впоследствие този заем да бъде рефинансиран.

По отношение на заложената максимална лихва по заемите от 10% той коментира, че лихвеният процент се залага като бенчмарк в предходни договори за дилърство от 2010 г. насам и увери, че това лесно може да се провери. Финансовият министър добави още, че лихвеният процент, по който ще получим парите, ще бъде нисък, близък до пазарния, защото, по негови думи, пазарите са свръхликвидни.

Максималният срок до 30 години, залегнал в законопроекта за ратифициране на дилърство с четирите банки, може да се използва с цел по-добро управление на матуритетната структура, тъй като в последните години е имало струпване на падежиращи облигации, поясни още Горанов.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
16
 
3
 
! Отговори
политолог преди 9 години
Народа т.с. суверена е избрал ГЕРБ да ръководи държавата . Това , че на другарите не им харесва си е техен проблем . Относно заема усещам как някой от Позитано 20 ще получи инсулт така , че по спокойно другари бесепари и депесари . От тук нататък БСП-ДПС-ДС никога повече няма да са на власт . Това е .
113
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До кой? 110Точно така!През 2010г.избухна голям скандал в Гърция,когато френските тайни служби и Министерството на икономиката на Франция,чрез тогавашния министър на икономиката Кристин Лагард предадаха един списък на гръцкото правителство със списък на гръцки вложители,като този списък съдържа над 2000 имена с влогове на стойност над 27млрд.евро.До ден днешен от този списък бяха проверени само около 60-70 човека и сега правителството на Ципрас ще довърши проверката...
112
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама те за ГЕРБ гласуват само такива дето децата им са избягали от България вече.Това са пенсионери около 60 годишни,които не работят вече,не ги натискат назначените калинки от ГЕРБ,не ги глобяват,не внасят нищо в държавата вече.
111
0
 
17
 
! Отговори
божеее преди 9 години
Който е гласувал за този е народен предател.След като му гласувахте доверие,защо не го питате за какво с лека ръка взима тези заеми,той ли ще ги връща?
110
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Европа имаше нужда от евтина работна ръка и за да не си местят бизнеса от държавите ни пуснаха да се движим свободно и да работим при тях.Елементарно.Но така го направиха ,че да се молим да чакаме да затваряме пройзводства.
109
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Заема е за оръжия ,ама не казват за самолети ли е или за друго!
108
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
BRAVO NA GLUPAVIAT NAROD TOI TOVA ZASLUJAVA AS ZAMINAVAM
107
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега вече ни се е.а майката. Третата национална катастрофа започна днес. Защото досега цъфтяхме и връзвахме....
106
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в момента Кунева се е запенила по бтв и ни обяснява шенген, шенген.Аз да я питам какво тлкова ще се промени с шенген както и с визите за САЩ .така ни го пресъздават ,че все едно ще ни дават пари ако искаме да пътуваме.Руснаците имат визи и за европа и за САЩ и пак си пътуват на всякаде.какво ми пречи да изчакам малко ако съм решил да пътувам
105
0
 
6
 
! Отговори
Бойко преди 9 години
БКПто ми е по-добро от БКПто ти!
104
0
 
11
 
! Отговори
сaмо1от10 е Герберaс преди 9 години
Тия ще ни опрaвят вече!
103
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко винаги гледа в канчето на народа.Ако имаш пръстен златен,не трябва да си искаш заплатата.Ако народа е спестил 35 милиарда в банките ще фалира някоя.Ако се осигуряваш в частен фонд и фондовете са натрупали 8 милиарда,пак ще ги поиска,ама народа писна и сега измисли заем.Така си е свикнал!Взима 1 200 000 000 лв. предишния мандат он НЗОК и ги раздава за пенсии,после вика:''Те пенсионерите ми изядоха резерва''.Сега вноските се вдигат,защото няма пари в НЗОК.И после не бил комунист Бойко?Хахаха
102
1
 
20
 
! Отговори
Шлосер преди 9 години
Настана време за страшната истина, а тя е че няма кинти. И тъй като няма ще си вземем заем. Ще печатаме хартийки с имитация на външен дълг и ще цъфнем за пореден път веднага щом свършат. Премиера се покри в Брюксел и скоро ще чуем и безумния му коментар или по-скоро обяснение защо са нужни тези нови и нови заеми. Лошото е че като цяло нищо няма да се промени в нашата мила родина. Поне не в положителен аспект.
101
2
 
12
 
! Отговори
РБ преди 9 години
Времето за разрешение за теглене на пари е обратно пропорционално на тяхното количество
100
2
 
13
 
! Отговори
кой? преди 9 години
HSBC не е ли тази банка, в която мутрите от мафията си държат милиардите и ги крият от данъчните?
99
4
 
12
 
! Отговори
До 103 преди 9 години
Малко преди включването си в Първата световна война България взема огромни заеми за превъоръжаване.Какво е последвало- питайте Божидар Димитров.
98
2
 
17
 
! Отговори
комисионните преди 9 години
Важното е, че Горанов ще гепи комисионните за кредита.
97
0
 
25
 
! Отговори
яж куме, пий преди 9 години
Народ в който повечето гласуващи са гербаджии заслужава всичко! Сега яжте и пийте а след туй децата ви ще плащат ако са тук в България.
96
2
 
19
 
! Отговори
aтaкисть преди 9 години
Бойко кaрa Роберт де Ниро в "Жегa" дa приличa нa дребен джепчия от зеленчуковия пaзaр!
95
3
 
22
 
! Отговори
do 101 преди 9 години
Да 1.4 милиарда от тези пари са за ТОЛ такса и то не само за магистралите ,а и много първокласни пътища.Честито на всички *** които гласуват за Герб.