БСП към МС: Нямате съгласие за новия дълг, изтеглете го!

Миков: Защо сега не се коментира опасността от дългова спирала
Обновена: 13 фев 2015 13:28 | 13 фев 2015 11:58,
46
БСП към МС: Нямате съгласие за новия дълг, изтеглете го!
Лидерът на БСП Михаил Миков. Снимка: Булфото

БСП призова правителството да оттегли внесения в парламента проект за нов дълг от 16 млрд. лв. В декларация от парламентарната трибуна лидерът на социалистите Михаил Миков обясни, че договорите за заема са подписани без предварително съгласие от парламента, а това противоречи на Конституцията.

Лидерът на БСП обясни още, че и външната и бюджетната комисия в парламента ясно са отказали тегленето на новия заем, въпреки корекциите, дошли после от мнозинството.

Още по темата
Както Dnes.bg писа, вчера бюджетната комисия прие на косъм тегленето на дълга след като беше отказано да бъде зачетен задочен вот на депутат от БСП. Външната комисия пък първо отхвърли взимането на заема, но след корекция на ръководството й стана ясно, че има патриот, гласувал, без да е присъствал.

„БСП настоява кабинетът да оттегли внесения законопроект, да представи пред Народното събрание намеренията си за външни заеми и да обоснове конкретната необходимост за тях“, каза Миков от трибуната на парламента. Той обясни, че всичко друго е нарушение не само на конституцията, но и на закова за бюджета за тази година.

Лидерът на БСП обвини кабинета, че не е постигнал предварително съгласие за огромния дълг. „А на 6 февруари са подписани договорите за дилърство и за агентство и актът за поемане на задълженията. „“Това е сторено без мандат на Народното събрание, в нарушение на конституцията. Вчера две комисии отказаха и не подкрепиха това тежко бреме за българския данъкоплатец въпреки гимнастиките по признаване и непризнаване на гласове“, каза още Миков.

Соцлидерът обяви и че се получава парадоксалната ситуация, че българските банки са свръхликвидни, а ние ще плащаме лихви до 10 процента. „При условие че основният лихвен процент на ЕЦБ е половин процент, кое налага това? Няма да коментирам, че лихвата, при която беше записан последният външен дълг, е 3,05%. Откъде дойде тази разлика от 7 процента или по-скоро къде ще отиде?“, попита Миков.

Той припомни на ГЕРБ и РБ реакцията им на намерението на кабинета „Орешарски“ да изтегли дълг от 1 млрд. по време на мандата на предишното правителство. „Спомнете си и белия автобус, и обсадата на парламента и ветото на президента“, призова Миков и попита защо сега не се коментира опасността от дългова спирала.

Лидерът на БСП припомни и цитат от президента от мотивите му за ветото върху тегленето на дълг от кабинета „Орешарски“ - „Безотговорно е спрямо нас и бъдещите поколения“. Миков обвини държавния глава, че сега мълчи и поиска кабинетът да представи пред депутатите и средносрочната програма за издаване на облигации, на която се базира сегашното правителство за теглене на дълга.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Дано да има протести, щото не отивеа на добре с тия заеми.
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако няма кой да плати за един протест, без протести ще останем. Нема пари, не протестирайте, нема кой да купи вувузели, барабани и да организира семейства с деца. Бизнес на Пиар агенции.
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е да ама ако не изтеглим поне няколко заема как ще ни приемат в Шенген а може и да ни приемат от жизненоважно значение е за всеки даи ще си показва паспорта някъде си майната им на заемите.
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гледайте заема да е от ЕЦБ за да можете да покриете изискванията на ЕС после нови изисквания и нов заем добре са го намислили или не ?
28
0
 
6
 
! Отговори
баи Гоню преди 9 години
Миков ти се заблуждаваш!Кои държавен глава обвиняваш?Нашият е чучули а не глава.Може би имош предвид българо-американският ДГ?.Ако е така значи си прав.
27
5
 
1
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Микофф, тя дълговата спирала е налице, само не ми казвай, че от сега сме влезли! Спомни си Ореха вземаше заеми да плаща други нали? За това никой не ви вярва, вашите думи не струват ни грош.
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До DUBLINТи сам го каза - Когато спрат да крадат!
25
0
 
9
 
! Отговори
666 преди 9 години
До DUBLIN"правителство без продажници" е утопия, неприложима, поради продажната същност на системата. Единственото решение е, да могат да бъдат отзовавани политици, съдии и т.н., които явно не работят за общия интерес. Трудно, но приложимо и бих подкрепил всеки, който застане зад такава промяна на конституцията. Другото е плява. Да чакаш 4 г., колко ще се о..кат, а после да търсиш следващия "пророк" ?! Наказуемост и железни закони са необходими - пак отиваме в посочената от теб епоха :)
24
1
 
3
 
! Отговори
баи Ганю преди 9 години
Неееее униформата ще е с натопорени към НС мъжки атрибути.
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До бай Куртизащото не осъзнава, какво го очаква, а се тресе под "яката" чалга.
22
2
 
3
 
! Отговори
DUBLIN преди 9 години
До 666: Да прав си,че всичко е решимо,но въпросът е-дайте да намерим и изберем българско правителство без продажници,ами те си властват от векове,братко,спомни си Левски/колко го подкрепяха и бяха готови да умрат с него и заради него/.Жалкото е само едно,че цар Цимеон не можеше да живее и управлява 5-6 века.Успех и късмет ти желая.
21
5
 
3
 
! Отговори
.... преди 9 години
До анонименСталин пръднал ,Живков се насрал .... И аз не съм съгласен със заема,но ние сме хората които можем да изкажем мнение .. ТОЧНО ТЕЗИ НЯМАТ НИКАКВО ПРАВО НА НИЩО ТРЯБВАШЕ ДА ГИ ЗАБРАНИМ СЪС ЗАКОН... Ония ден гледам СЪЩИЯ човек който беше министър (финансов)при Виденов (фалира държавата) От къде от БСП от там с лопата да ги ринеш :)
20
1
 
14
 
! Отговори
666 преди 9 години
До DUBLINТочно, защото съм бил над 10 г. на запад и ми е ясно, какво е да си длъжник по рождение, затова не ми е особено приятен този сценарий. А има и други начини за съживяване на икономиката ни и те са решими на национално ниво. Животът на кредит е добър само в един определен период, след което се заплаща с огромните лихви и с много съкращения. Всичко е решимо, стига да не се решава от продажници за собствена облага. А на такива сме се нагледали и продължаваме.Бъди здрав и успех и на теб
19
4
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Преди да драскате господа герберисти прочетете бавно и внимателно какво е казал бая ви Мико,разберете и преценете честно казаното от него, вярно ли е, и тогава се зъбете!?Хубаво е човек да бъде честен и безпристрастен и политически не обременен когато коментира нещо си там във форума.Ама за тая работа се иска да не си като кон с капаци на очите.Казвам това като един неутрален гражданин и нямам намерение да защитавам никого.Ако някои хора са с къса памет бая ви Мико ви я опреснява.
18
0
 
2
 
! Отговори
DUBLIN преди 9 години
До 666: Да уважаеми,има логика във въпроса ти и не е безсмислен,но се сети до какво води другият варият-без собственна икономика/което е факт/ и без заеми/глад,глад и глад/.А за това,че ще има контрол и наблюдение, а и комисионни много зависи и от правителството и министрите.Ако искаш да го видиш как става на живо ела да поработиш,жовееш и да харчиш за 10-15 години на Запад и ще го видиш на живо.Все пак мисля знаеш приказката за по-малкото зло.Бъди здрав и хубав ден.
17
3
 
8
 
! Отговори
мичо преди 9 години
Чичо Сам накара хората в Украйна да се стрелят братя и роднини имаа господ имаа
16
4
 
19
 
! Отговори
бай Курти преди 9 години
Интересно защо народа излезе заради Пеевски а сега си траее а де
15
5
 
16
 
! Отговори
pilot преди 9 години
Много бързо поискаха заем,дали не е свързан със строежа на новия център на нато ( Америка ). Когато само се иска без обосновка за какво, винаги има съмнения за тъмни зделки на гърба на бедния народ.
14
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ти народее усещаш ли как те заробват теб и твойте деца Долу Герб и БСП
13
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Единственият който връщаше дългове и не вземаше нови беше Костов