Новият дълг може да бъде намален, ако няма бюджетни дефицити!

Непопулярните решения изтощават всяко управление, призна Горанов
Обновена: 18 фев 2015 17:35 | 18 фев 2015 16:43, Надежда Бочева
125
Новият дълг може да бъде намален, ако няма бюджетни дефицити!
Снимка: БТА

Ако не искаме да теглим нов дълг, не трябва да имаме дефицит. Така финансовият министър Владислав Горанов коментира пред журналисти планирания нов заем от 8 млрд. евро, за което е необходимо парламентът да ратифицира подписания от правителството договор за дилърство със Citigroup Global Markets Ltd., HSBC Plc., Societe Generale и Unicredit Bank AG.

Горанов заяви, че планираният дълг може да бъде намален с 2 млрд. евро, ако от 2015 до 2017 г. страната избегне планираните дефицити.

Още по темата
Финансовият министър обясни, че договорът с консултантите се случва, за да се избегне рискът при евентуално разформироване на парламента страната да не може да си покрива задълженията, което би ни вкарало в "гръцки сценарий".

"С лека ръка говорим за дефицита, а колко остър става дебатът, когато трябва да го покрием. При липса на други инструменти, а те са основно приватизация, единственият вариант правителствата да финансират превишението на разходите над приходите е поемането на дълг. Затова е важен дебатът. Всички политически партии се убеждават, че не може с лека ръка да се правят бюджети на дефицит. Тази цена се плаща от всички нас. Дефицитите се финансират с дългове, които задължават бъдещите поколения“, коментира Горанов.

Той допълни, че по ратификацията на споразумението за 8 млрд. евро дебатът в рамките на управляващото мнозинство продължава, а лично той няма притеснение от инструмента, който е предложил.

Финансовият министър допълни: „Когато знаем, че следващите години ще имаме дефицит и огромни падежи на дългове, има две стратегии: можем всяка година да сключваме подобен агентски договор и да повдигаме темата дали държавата ще може да си покрива сметките. Тези 6 млрд., които ще падежират от 1 януари 2015 г. до 31 декември 2017 г., влизат в обхвата на тригодишното бюджетно планиране и е задължително да имаме визия как ще покриваме тези си задължения“.

По думите му, ако има някакъв политически катаклизъм и отново управлението бъде възложено на президента, има реален риск да не можем да финансираме текущите си задължения. Той обясни, че този риск се управлява с предложението му за рамков договор с банки партньори, което дава възможност да се поема дълг до 2017 г. в рамките на предвидените лимити.

Горанов определи като нездравословни спекулации твърденията на опозицията, че е нарушена Конституцията, като се поема 8 млрд. евро дълг. Горанов също така допълни, че поеманите от БСП и ДПС дефицити не са отговаряли на целите на обществото. АБВ нямат точна формула за ребалансиране на бюджета и неувеличаване на дефицита, каза той по повод днешния дебат в парламента.

„Тези 8 млрд. евро може да бъдат намалени на 6 млрд. евро, ако балансираме бюджетите от 2015 до 2017 г. Само че дефицитите не са причина, а са следствие от политиките по отношение на данъците, събираемостта и разходите, заложени в Закона за бюджета“, допълни Горанов.

"Всяко намаление на дефицита ще дойде по линия подобряване на събираемостта. Разходната част на бюджета е фиксирана“, допълни министърът.

Той декларира готовност да предлага мерки откъде дефицитът да се намалява, за да не се трупа допълнителен дълг. „Каквото и да направим, ще е грешно да оставим държавата и обществото без възможност да финансират поетите вече дългове“, предупреди той.

Горанов настоя, че ако страната не си плаща сметката, ще изпадне в гръцки сценарий. „Нашите южни съседи се лашкат между прагматичното управление и популизма. Аз не съм оптимист, че отказът от спазване на правила ще даде резултат. Предлагам в България да не правим дебата си за финансите по този начин“, каза Горанов.

Финансовият министър посочи още, че непопулярните решения изтощават всяко управление и е политически наивитет, ако партньорите на управлението са очаквали само позитиви.

Ако не искаме да имаме дълг, не трябва да имаме дефицит. Ако не искаме да имаме дефицит, трябва да харчим по-малко или да увеличим данъчната тежест, обясни още финансов министър. Според него има резерви при събираемостта и в разходната част.

По новия дълг сметките са коректни и точни, настоя той в отговор на въпрос.

Тъй като договорът за новия дълг предвижда максималният срок за връщане да е 30 години, а лихвата е до 10%, Горанов посочи, че при подобни случаи от 2002 до 2014 г. при емитирането на дълг е имало лихви в тези граници, а през 2013 г. е сключен договор с Дойче Банк без посочен лихвен процент в ратифицираните договори.

30-те години пък по думите му са шанс да изберем най-добрия срок на дълга, за да не се натрупат емисии и падежи в кратък период.

Горанов подчерта, че ако договорът бъде ратифициран, това не задължава държавата да тегли заем, ако намери друг ресурс.

Той за пореден път коментира, че при избора на подуправител на БНБ с ресор банков надзор ГЕРБ няма да позволят други партии да извлекат дивиденти за тяхна сметка заради кандидатурата на Димитър Костов, въпреки че управляващите отчитат професионалните му качества. Така стана ясно, че до есента този избор може да не бъде направен.

Още икономически и политически новини четете в Investor.bg

Вижте още във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
6
 
! Отговори
Маги преди 9 години
Направете истински реформи. Намалете администрацията. Намалете разходите във ведомствата. Намалете си заплатите. Решете ромския проблем - образовайте ги и им спрете кранчето за помощи. Не източвайте здравната каса - финансирайки частните болници. И най-важното: НЕ КРАДЕТЕ!И тогава искайте заеми, ако има дефицити.
100
0
 
6
 
! Отговори
Достатъчно търпяхме преди 9 години
Трябва да знаете , ако не знаете де , че куршумите да го изчистим тоя продажен политически елит ще излязат по евтино на държавата от новия дълг който се канят да лапнат !
99
0
 
5
 
! Отговори
Февруарска оставка преди 9 години
Абе къде е Баце? Още ли не подал оставка? Ами платената мрежа? пффф
98
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А ние си мислехме че Дянков е лош финансов министър. Оказа се че има още по-лош вариант.Имало голям дефицит! Ами намалете разходите на управляващите и няма да има дефицит.
97
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И тия се изложиха , още не минали 100 дни във власта и нов дълг и увеличаване на данъците. Направете икономика, раздвижете производство и пазари, спрете сивата икономика, намалете администрацията - нали обещавахте и ние ви повервахме, още намалете излишният лукс на власта,вижте далаверите с ДДС -то, кой ли вече не го прави,колко фирми дават печелба в тая държава, кражбите на всякакво ниво дали са от ваши хора или не, проекти и асфалти, иначе идва следващият.
96
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази малка тиква иска да върви по пътя на голямата, да стане милиардер. Може и да стане но ако Голимия Тиквок подаде оставка и лапкането ще секне. Но Големият няма да подаде защото няма да има власт и сигурност. Той е накрал достатъчно но ако не е премиер и сигурността му отива на кино. А руснаците са му дали ултиматом да върне откраднатото от Южен Поток иначе ще има среща с Шефа.
95
2
 
11
 
! Отговори
ДО КОГА преди 9 години
ПИТАМ ЗАЩО ГОРАНОВ Е ПОДПИСАЛ СПОРАЗУМЕНИЕ С БАНКИТЕ,БЕЗ РЕШЕНИЕ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ,В НАРУШЕНИЕ НА ЗАКОНИТЕ.КОЙ ТРЯБВА ДА СЕ САМОСЕЗИРА ВЪВ ВРЪЗКА С ПОДПИСВАНЕТО НА "ТЕЗИ ДОКУМЕНТИ".ВСЯКО ДЛЪЖНОСТНО ЛИЦЕ ЛИ МОЖЕ ДА ПОДПИСВА ДОКУМЕНТИ И ДОГОВОРИ В НАРУШЕНИЕ НА ЗАКОНИТЕ.ЗАЩО ПРИЕМАТЕ ЗАКОНИ СЛЕД КАТО НЯМА ДА ГИ СПАЗВАТЕ.НИЕ ОБИКНОВЕННИТЕ ГРАЖДАНИ ТРЯБВА ЛИ ДА СПАЗВАМЕ ЗАКОНИТЕ.КАКВО НИ КАЗВАТЕ С ТОЗИ ПРЕВИШЕНИ ПРАВА,ОТГОВОРЕТЕ.....
94
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НЕ ЗАЕМЪТ ДА БЪДЕ НАМАЛЕН ,А ВИЕ ПОЛИТИЦИТЕ ДА БЪДЕТЕ НАМАЛЕНИ, ДА БЪДАТ НАМАЛЕНИ ЗАПЛАТИТЕ ВИ РЯЗКО, ДА СЕ ПРЕМАХНАТ ПРЕВИЛЕГИИТЕ И НЯМА ДА ИМА ДЕФИЦИТ. АМА НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ СА С ГОЛЯМА ХАЛКА....ТЕ ИСКАТ ДА ЖИВЕЯТ КАТО АМЕРИКАНЦИ А 80 % ОТ НАРОДА ДА ЖИВЕЕ КАТО ПРОСЯЦИ И НА ВСИЧКО ОТГОРЕ И ДА ИМ ПЛАЩА ДЪЛГОВЕТЕ !
93
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Време е да се подават оставки. Вие как мислите??------------------------------------Времето за оставки отдавна мина, време е за бесилки.
92
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вас да ви няма продажни политици
91
2
 
6
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Българина с пословичното си лицемерие и склонност към наместване и нагаждане ще намери начин как да открадне всички възможни пари които ще се появят и ще пита за още дори и да не му трябват
90
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 99Всъщност приходи има, реално ежегодно в България се събират на 20 млрд лева от данъци, такси и т.н, и сигурно има още 5 млрд укрити и неплатени, проблема е че се харчат ненужно много пари за администрация и всякакви *** проекти, погледни например ние сем 7 млн а имаме 28 области, респективно 28 териториални дирекции на всякаква администация :) за сравнени Чехия е 10 млн и има 11 области
89
0
 
12
 
! Отговори
psv преди 9 години
Със заеми и аз ставам за министър. Измисли как износа да е повече от вноса и ще си решиш проблема. Едно буре пълно с вода ако му махнеш дъното никога не можеш го напълни пак.
88
3
 
8
 
! Отговори
папатак преди 9 години
изненада крадците сърцераздирателно реват искаме да ви похарчим парите за нашите работи а на вас ще ви обещаем големи работи що не сте съгласни да станем супер богати ако не сте съгласни бащицата тиква няма да е доволен и ще вдигне кръвно
87
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боже и това доживяхме , организират митинг срещу руската агресия в България. Нали питахте къде са ония *** "красиви и умни"?! Ей ги къде са, отвличат вниманието на хората от 16-те милиарда.
86
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А защо има дефицит, защото няма приходи, а защо няма приходи, защото се провалят печеливши проекти и защото банда тлъсти и некадърни дерибеи са се настанили на високо и свинеят.
85
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изобщо си правят каквото поискат, всички сме шушумиги ,защото мълчим.
84
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това шушляче Горанов е едно ***....цвете!!!!!!
83
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Личи си че ББ е възпитаник на правешкия селянин, оня навремето ни зароби с 12 млрд $ тоя ни готви секира за 16 млрд лева
82
16
 
4
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ БСП преди 9 години
А га Орешарски мафиота изтегли 10 млрд. тогава не ривахти, а червени ***?