Ако заемът не мине, няма да можем да си връщаме дълговете!

Менда Стоянова: Ще е страшно, ако трябва да обявим мораториум по плащането
Обновена: 19 фев 2015 14:21 | 19 фев 2015 12:32, Камелия Цветанова
183
Ако заемът не мине, няма да можем да си връщаме дълговете!
Менда Стоянова Снимка: архив, Булфото

Ако ратификацията на предложения договор с четири международни банки за посредничество при поемането на 16 млрд. лв. външен дълг в периода 2015-2017 г. не мине през парламента, може да изпаднем в ситуация да нямаме възможност да си връщаме дълговете. За това предупреди шефът на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ, след като днес по искане на ПФ Народното събрание отложи за неопределен срок гласуването му.

„Ако това споразумение не мине през парламента, това означава, че не можем да се появим на световния пазар, а това поставя под риск връщането на дълговете. Можем да изпаднем в ситуация, в която трябва да обявим мораториум по плащането, а това е страшно, помним мораториума на Луканов и какво последва след него“, коментира тя.

Още по темата
Според нея няма нито една причина да се променят параметрите на договора.

„Когато човек взима кредити, трябва да ги върне и така се е получило, че за тези три години до 2017 г. има струпване на падежи“, обясни тя.

Менда Стоянова посочи, че банките от договора са дилъри, ще потърсят най-подходящите инвеститори и ще предложат най-изгодните условия на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още по темата: Менда Стоянованов дълг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съвсем за *** ни взеха!!! Като се гласуваше бюджетът, за такива плащания не се ли е знаело? Истината е, че парите са за ръждясали американски играчки!!! Все едно, че ако Русия кихне, не сме изчезнали, а Турция ни гази за 20 минути с новите Бойкови магистрали! Ние ли ще спасяваме икономиката на янките с трилионните им дългове? С загробването ни печелят само комисионерите по заема и банките кредиторки, някои от тях с направо скандално международно реноме.
111
1
 
25
 
! Отговори
do 141 преди 9 години
Точно това ми се върти в главата и на мен. От къде се пръкна идеята, че трябва да взимаме 16 милиарда заем сега. Това е пълно безумие. Ако са толквоа некадърни, какви то са, че да не могат да един бюджет да плануват като хората, то тогава какво правят във властта. Тази държава се управлява от най-големите простаци и некадърници, а нормалните духнаха вече в чужбина. Останалите нормални стоят и се чудят на кой свят живеят след всяко изказване на тези политици.
110
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Крайно време е скапаната държава да фалира. Много усилия бяха нужни да се докара на това дереже. Гербаджиите последни, като най-можещи ще затворят вратата.
109
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Dano tova stigne do kydeto i kogoto trqbva.skypi politici,edin den shte vlqzat tejko vyorajeni hora na pylna plenarna zala - kolkoto i rqdko da se sluchva tova. Ta shte vlqzat i shte vi izbiqt do edin. Moje da e tova, drugo, peto pravitelstvo, no tova shte se sluchi.za jalost nqma da sym tam, zashtoto sym prosto edin obiknoven,strahliv i smiren grajdanin. No, opichaite si ykyla, horata shte otkachat i togava kradenoto v groba nqma zavlechete.Lek den.
108
2
 
23
 
! Отговори
Учуден преди 9 години
По принцип плащането на стари дългове се предвижда в бюджета за годината, който беше приет в края на 2014-та... Та, питам аз, защо тогава Горанов и Менда Стоянова не станаха и не казаха - "Трябват още 16 млрд лева за плащане на стари дългове!"... И, съответно, тази сума да се добави в бюджета... Де факто тези 16 млрд нов дълг са ревизия на бюджета само два месеца след приемането му!... Такова нещо и в най-тежките години нямаше...
107
1
 
9
 
! Отговори
cud преди 9 години
bg premier minister da napravi bg referendum - da pita bg narod iska li kredit 16 miliarda bg leva... da obiasni v pisma po bg post na bg adres na bg glasopodavatelite - s kakva tzel iska zaem, ot koi banki, s kakvi lihvi, za kolko vreme, koi ste plasta i koga. da chete setne pismata s otgovorite na bg glasopodavateli - da broi polojitelni i negativni otgovori i da ni informira v bg medii. ima mnogo vreme - za 30 dena da svarshi tasi rabota. da ne psihiasva bgnardod, ami da raboti. inak - out!:)
106
2
 
20
 
! Отговори
Бойко Б. преди 9 години
До ОпелМога да ти кажа и имената на тези , на които ще се повишат заплатите и пенсиите, пък и депозитите в банки. Ти не си сред тях пич - съжалявам!
105
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Държавата няма икономика и по-добре е да фалира сега и да се почне на чисто с шокови реформи навсякъде без да се натрупали огромни борчове. Очевидно сегашния валутен борд, съдебна и политическа система не функционират и само се източват някакви заеми за стабилност на системата без да се реформира.
104
35
 
3
 
! Отговори
Опел преди 9 години
Много се разпищяха ***. Май не искате България да върви напред, а?Разберете, този заем ни трябва, за да може да бъдат вдигнати заплатите и пенсиите. Така че нека всички, които сме гласували за Бойко, да го подкрепим. Затова, Бойко, бъди смел - ние сме с теб!
103
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проверте държавните училища с колко зам. директора са и каква администрация имат.Проверете учителите какви измислени сип -ове и ЗИП имат, за да се направят нормативите на близки до шефа хора.Кога ще направите мандадност на директорите.Ами че те са по-добре и от депутати.И това не е само в у-щата. Натъкмени службици за нашите хора има НАВСЯКЪДЕ. Докога ще царува връзкарството.Кога осъден политик ще си излежи присъдата.......Без отговор ТРЪГНАЛИ ДА МЕ ЗАПЛАШВАТ С ОСТАВКА ! ОТ ТУЙ ПО-ЗЛЕ......
102
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Плосък данък от 50 % върху 1 депутатска заплата събира около 2-3 хиляди лева в хазната.
101
0
 
22
 
! Отговори
Име преди 9 години
Дайте да му дадем име на тоя заем - нека се казва гръцки заем. Те така и гърците си плащаха заемите с нови заеми. А защо не и натовски заем, нали ще купуваме оръжие срещу Русия. А по добре Гръцко-натовски заем, с печена тиква за десерт
100
0
 
23
 
! Отговори
Как се прави преди 9 години
Когато нямаш достатъчно приходи, намаляваш разходите- Менда Стоянова и колегите й да минат на минимална работна заплата. Също и държавната администрация. Големи икономии ще се заформят.
99
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми то една птичка пролет не прави. Един за всички-всички за един!
98
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гаден, по-гаден, отвратителен. ГЕРП-ер. ОСТАВКА!
97
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе миналата година всички твърдяха,че в държавата всичко е ОК и няма страшно за парите на хората,а сега твърдят че без заем държавата ще фалира ,щото нямало пари !!!! Та кое от двете е вярно ??
96
0
 
20
 
! Отговори
ИМЕ преди 9 години
ЩОМ Е ТОЛКОВА ВАЖНО ЗАЩО НЕ ГО ПОИСКАХТЕ КАКТО ТРЯБВА , А ТИПИЧНО ПО МУТРЕНСКИ И С УЛТИМАТУМИ
95
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дай сега да ни уплашат да дигнем ръце и да кажем : Взимайте го този заем и ни спасявайте! Както ни "спасиxа" през първия мандат. Вече никого не могат да накарат да им повярва. Крадци и мошеници!
94
0
 
17
 
! Отговори
Истукан преди 9 години
За 25 години приватизираха всичко държавно и изтеглиха трилиони и билиони заеми, които ще се връщат като се теглят и крадат нови и нови заеми, а лихвите се увеличават все повече и повече. Вече е ясно, че държавата ще се издържа от заеми, но не се знае до кога, защото ще фалира все някога.
93
1
 
15
 
! Отговори
Ша са опрайм преди 9 години
Българина ш са опрай, само с бой по тъпата тиква.