Депутатска секира: 200 лв. глоба, паркираш ли на тротоара

Сега ниските глоби се плащали и пак се газели правилата
1 апр 2015 20:47,
103
Депутатска секира: 200 лв. глоба, паркираш ли на тротоара
Снимка: архив Булфото

Глобата за неправилно паркиране е на път да стане 200 лева. Такава поправка вече мина през комисията по транспорт в парламента, съобщи „Дарик”. В момента глобата е десет пъти по-малка.

Още по темата
Мотивите за шоковото увеличение е, че в момента тя е прекалено ниска и няма дисциплиниращ ефект. Според депутатите нарушителите плащали наказанието и продължавали да паркират неправилно по паркове, градинки и тротоари.

„Предлагаме промяна на глобите при паркиране в паркове, градини, тротоари и детски площадки. 20-30 лева, предвидени в закона, нямат необходимото въздействие върху водачите и тези нарушения продължават да бъдат ежедневие. Предлагаме глобата за всички тези нарушения да бъде 200 лева”, обясни Христов.

Според депутата Георги Свиленски обаче 200 лева е прекалено висока сума. „Мисля, че ще е по-добре ако сложим диапазон на тази глоба и запишем, че тя се определя с решение на местните общински съвети. Защото 200 лева за София може би е резонна глоба, но 200 лева за Ихтиман сигурно няма да е глоба, която може да бъде платена и която отговаря на нарушението, което ще бъде извършено”, коментира Свиленски. 

Депутатите от транспортната комисия отхвърлиха друго предложение за промени в Закона за движението по пътищата, а именно да се разреши завой на дясно при червен сигнал на светофара.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
5
 
14
 
! Отговори
ме преди 9 години
Абе направо да я направят 20 000 - паркираш накриво и ти взимат апартамента. После нямаш пари, нямаш кола, нямаш и проблем. Е, вероятно и българи няма да има, щото всички ще се изнесат, ама айде сега подробности. Не е като на депутатите да им пука за българите. Ако искаха да има дисциплиниращ ефект, щяха да обикалят да глобяват джипове и прочие наглеци дето минават на червено, не спазват никакви предимства и излагат на риск живота на всички.
40
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как да няма места за паркиране! Идете при Бизнеспарка. Празни огромни паркинзи. ПРАЗНИ! Ама се плаща на час.Встрани, в квартала, паркирали един върху друг върху катерушките за децата. И после ходят пеш по половин час до местоработата си в Бизнеспарка!И мрънкат. Ама да спестят левчетата за паркинг. Защото, видите ли, някой (Господ ли, кой ли) не им осигурил места за паркиране!
39
1
 
0
 
! Отговори
AZ преди 9 години
samo sluhove 200 lv globaot tran ta na glognedeite laga pone orata i vaze si
38
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никаква градивност в мозъка на тези дупетати - вместо да построят паркоместа, да ремонтират и сложат колчета по тротоарите и така дс решат проблема те просто гласуват глоби. Затва ли ви избрахме бе ГЪРБави нещастници?
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Точно колата от снимката е паркирала правилно. За да има повече синя зона общината оряза тротоарите с тези колчета
36
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
1000лв или доживотен затвор
35
7
 
14
 
! Отговори
край преди 9 години
Отделно за всеки килограм над 1т. тегло на колата трябва да се направи данък 10 лв. на година. СЛезте от камионите /ГЛ Кю, Х5, Тоарег, Кайен и пр./и започнете да карате малки разумни градски коли. Тия комплекси ще го изядат българския мухъл. Заема място за три коли гори кислород за 10 и бълва сажди за толко, за да си движи дирника многоважната персона.
34
1
 
13
 
! Отговори
gelateria преди 9 години
malko sa. 500 leva i da si stisnem racete.
33
3
 
18
 
! Отговори
край преди 9 години
Не сте съгласни очевидно. Не бих се очудил ако на Референдум българите решат да не се правят тротоари. Цяла София е пълна с коли с по един *** вътре. На българчето му дай да КАРА. супер първично същество. Получава измамното чувство че превъзхожда някои и че контролира конски сили. Маймунки мамини. Глобата ще ви оправи. Даже е малка.
32
2
 
14
 
! Отговори
край преди 9 години
Когато нещо е ограничено и се търси /като местата за паркиране в центъра/- то трябва да е СКЪПО. Места в Бутонец за паркиране има що не си оставяте колите там.
31
0
 
12
 
! Отговори
Мишо-готиния преди 9 години
До крайПонеже съм бил няколко пъти ще ти отговоря-навсякъде е посочено,колко е глобата, ако паркираш.Само българското посолство си позволяваше да го нарушава, защото плащаше БЪГАРИЯ!!!а не дипломата.
30
0
 
5
 
! Отговори
край преди 9 години
Мишо- готин. Прав си. При соца наказващия орган съобразяваше глобата с доходите на наказвания. Това беше принцип. Още има графа месторабота в бланките за актове на полицайте. Демокрацията реши че ще сме равни. Обаче се оказа че и в демократични страни глобата се съобразява с имуществото на наказвания. Това трябва да залегне като принцип в административното наказване.
29
3
 
22
 
! Отговори
Край преди 9 години
"паркирам на тротоара защото няма къде" е симптом за грешката в чипа на българите. Тротоара е за детето ти, за жена ти с количката, за дедо ти, за чичо ти с инвалидната количка. Държавата им е длъжна да го освобиди от любимата ти "кола". И 200 лв. е добър повод да не пречиш на хората л стига да се събира редовно.
28
0
 
15
 
! Отговори
Мишо-готиния преди 9 години
Кво мислите глобата да е спрямо дохода?В нормалните евро държави е тъй.За някой 200лв е нищо....BMW X5,6, Audi Q3,5,7-особено, на депутати, кой най често паркира на инвалидни места?Ако в милата ни Родина,някои политици мислеха за нас, за народа отдавна нямаше да има такива теми.
27
2
 
18
 
! Отговори
край преди 9 години
Гражданечета защо не идете в Солун, Белград или Букорещ и не се качите на тротоара "защото няма къде". В центъра на Солун паркирате по 3-4 евро на час и си траете. Тука искате без пари и да ви е удобно - няма как. Ако държавата не вземе мерки да се зачитат правата на пешаходците хората ще почнат да се саморазправят. В Ню Йорк в Манхатан има паркинги на по 10-15 етажа. Удобни - 20 долара/час. Няма ефтино и удобно такъв е живота.
26
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И 1000 лв да я направите колите си ги има а местата за паркиране ги няма.
25
2
 
14
 
! Отговори
край преди 9 години
Да се качиш на тротоар е като да се нанеса у вас щото нямам къде
24
1
 
5
 
! Отговори
край преди 9 години
И къде да сенаправят тези мечтани от вас паркиги-земята в градовете струва повече от тараляниците трапосани на нея.
23
0
 
12
 
! Отговори
Пепи преди 9 години
До 42 Еми аз пък искам да ми осигурят велоалеи до всяка част на София.Няма как в центъра на град като София да има място за всички.
22
7
 
7
 
! Отговори
42 преди 9 години
ДО 23ЕЙ, ТАКИВА ЧУКУНДУРИ КАТО ТЕБ, ДЕТО СЕ ПРАВЯТ НА ГОЛЕМИТЕ СЪДНИЦИ ПРОГОНВАТ БЪЛГАРИТЕ НАВЪН. ХОРАТА СТОЯТ В ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ НЕ ЗАЩОТО ИМ Е ХУБАВО, ЧИСТО И УДОБНО, А ЗАЩОТО ТЪРСЯТ ПРЕПИТАНИЕ. А НАШИТЕ КРАДЦИ- ПОЛИТИЦИ СЕ ЧУДЯТ САМО ПО НАЙ- ЛЕСНИЯ И ГЛУПАВ НАЧИН КАК ДА НАПЪЛНЯТ ХАЗНАТА, Т.Е. СОБСТВЕНИТЕ СИ ДЖОБОВЕ С ПОДКРЕПАТА НА ТАКИВА *** КАТО ТЕБ.