Ромки vs. депутатите: Не сме нагли паразити!

Готвят се за протест пред парламента заради ксенофобията
Обновена: 3 апр 2015 22:46 | 3 апр 2015 19:55,
462
Ромки vs. депутатите: Не сме нагли паразити!
Снимка: архив Булфото

Омерзени от депутатски изказвания ромски жени се вдигат на протест срещу парламента. Те внасят отворено писмо до шефката на Народното събрание, президента, премиера, лидерите на партиите и до европейските институции.

Още по темата
В него жените от ромски произход изразяват възмущението си от ксенофобски речи от трибуната на парламента. 

„Чувстваме се омерзени от редица изказвания на български депутати,  които, използвайки най-висшата трибуна в Република България, необезпокоявано сипят реч на омразата по отношение на български граждани от ромски произход”, пише в писмото. В него се цитират и думи и определения, които според ромките са излезли от устата на избраниците докато говорят от трибуната. 

„Вие, госпожи и господа, приемате ли за нормални квалификации по отношение на ромската общност  от рода на „...нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни...”, „...жени с инстинкти на улични кучки...”, „...полуживотни...”, „...изгубеното звено между неандерталеца и хомосапиенс”, пишат младите жени. Те призовават и избраниците да не търпят налагането на понятия като „ромска престъпност” и „циганите са подчовеци и паразити”.

Ромките обвиняват депутатите, че с подобни изказвания принизяват парламента и се тревожат от липсата на реакция срещу ксенофобията.

„Ние не можем да забравим и не приемаме за нормален такъв език, а като загрижени граждани за демокрацията в държавата изискваме от вас и вие да не го забравяте и да не го допускате”, пишат още жените от ромски произход.

Те, заедно с български жени, ще протестират срещу думите на депутатите на 7 април. Протестната им акция ще тръгне от президентството и Министерски съвет и ще стигне до Народното събрание.

Протестът на ромките се готви на фона на друг протест - на българи срещу ромите в Сливен. През уикенда те възмутиха с призивите си "Българите на кайма" и "Българите на сапун".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


462
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чалга каналите субсидират ромските организации. Като отида във офиса и поискам да махнат чалга каналите, ми казват че са включени в пакета и не може! Така всички ние субсидираме тези и си го плащаме всеки месец като данък. Аз затова съм си спрял телевизията и я карам само на интернет.
68
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Velizar Enchev i "bulgarskata naseri-sa"Bozhe pazi Bulgariq
67
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
tova romski zheni ne mogat da go napishat,ocheizvadno e che SA IM GO NAPISALI mozhe-bi ot "B"HK,taka se pochva
66
2
 
42
 
! Отговори
ббг преди 9 години
Абсолютни *** сте- не учите, не работите, живеете само на наш груб от кражби и помощи!
65
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
tiq s detelinata ne gi hvanaha i ne tarkaha kometarite a sa pognali horata che izkazvat nedovolstvoto che ne mogat da idarjat poveche romite ma edno e droga drugo e nedovolstvo
64
1
 
34
 
! Отговори
Айде пак... преди 9 години
Отново някое малцинство е обидено,онеправдано и пак са му нарушени правата.Защо ли свързвам подобни работи с ДПС,които все плачат за някакви права които всъщност всички имат че даже и в повече от мнозинството,но за да не бъдат забравени играят все по-лошите си сцени ден след ден само и само пак да станат фактор и всичко утихва като с магическа пръчица когато това стане.Е на мен ми писна от това толкова долнопробно театро в което всичко е все едно и също всеки път.
63
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ СТАРТИРА БЪЛГАРСКА ПРОЛЕТ: РЕВОЛЮЦИОННА ПРОМЯНА НА УНИЗЕНИЯ И СМАЧКАН ДУХ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД
62
3
 
66
 
! Отговори
валентина преди 9 години
Това отворено писмо кой им го написа,защото те не знаят да говорят,та какво остава да пишат на български..и всичко,което е казано за тях е вярно,за тяхно и наше съжаление,ако не е-то нека го докажат,да вземат да ходят на училище,да вземат да престанат да се плодят на по 13 години,да работят,да имат и задължения не само права,да си плащат и сметките..а не само кючек и т.н.много отдавна трябваше да им се стегне колана,съжалявам,но те си живеят в някаква тяхна планета,е стига вече
61
4
 
61
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
Ромите (или ***) винаги се представят за много обидчиви, но не оценяват търпимостта на мнозинството от българския народ към тях. Няма друга държава, в която например цели квартали да не плащат вода и ток и да ги получават с години. Ако не вярват, че е така, да отидат някъде на запад и да пробват да поживеят по същия начин. Там ако влезеш в дворовете и къщите на пенсионери за да им от откраднеш и последното което имат, просто ще те застрелят и никой няма да ги съди. А при никой не ги и търси
60
1
 
51
 
! Отговори
олее преди 9 години
Представм си как са стоели да гледат парламентарен контрол и са си записвали как ги наричат! Айде сега да излезе този, който е написал писмото и им е казал какво да правят! Тия освен музика и вафли друго не им е в главата.Ще ги наричам както си искам, след като моите данъци плащат за хляба им и за живота им
59
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Протест против истината ли какво ще правят? Ми да дойдат, ще направим един протест против примитивното *** насилие над беззащитни членове на българското общество. Тия нещо много си повярваха? Айде да реагират от всички партии сега с протест в обратна насока
58
2
 
2
 
! Отговори
дo: 146 преди 9 години
Оуууууу проятелю ти не се прави на луд или си твърде глупав за да не разбираш , ГЕРБ БСП Патриотичен Фронт Атака също си имат Роми-християни , не си мисли че като си се .... тука в сайта с твоя Коментар , вече само ти си прав
57
0
 
23
 
! Отговори
ned преди 9 години
Протестът на ромките се готви на фона на друг протест - на българи срещу ромите в Сливен. През уикенда те възмутиха с призивите си "Българите на кайма" и "Българите ***".!!!!!!!!
56
2
 
28
 
! Отговори
Х преди 9 години
Тези ромки ,които са на снимката сигурно имат вече по 3-4 и освен да получават помощи с друго не се препитават.
55
20
 
2
 
! Отговори
ДА се прегърнем преди 9 години
Правилно. Много хубава постъпка. Никой няма право да отъждествява цял един народ и да го унижава. Напълно съм за. Че проблем има е ясно но не е това начина за да се реши. Относно децата които викат "българите на кайма" мога да кажа само едно. Виновни има и трябва да се вземат мерки за да не се насажда омраза към българите.Има място за всички хора под небето. Всички се борим с вълните на живота. Всички правим грешки но най важното е да си помагаме и уважаваме.а да и аз съм от каймата
54
1
 
26
 
! Отговори
художника преди 9 години
"Ромите" се чувствали омерзени от справедливите епитети по техен адрес???Ами вместо да протестирате, ПРОСТО докажете ОБРАТНОТО! Кой ви пречи???Ето ви една мисъл на Уорън Бъфет- "ПРОСТИЯ ЧОВЕК ОБВИНЯВА ОБСТОЯТЕЛСТВАТА, ЗА ТОВА КОЕТО Е! УМНИЯТ ГИ ТЪРСИ, И АКО НЕ ГИ НАМЕРИ, ГИ СЪЗДАВА И СЕ ОПРАВЯ.Та така "мили" роми. Вие не търсите начин да се оправите, защото така ви устройва...ВСИЧКО НА ГОТОВО!!!
53
2
 
26
 
! Отговори
Деградация преди 9 години
167, ти от биология разбираш ли? Какъв соц, какъв Тодор Живков те гони тебе. Господин или госпожо, умствено жената развива пълноценно своя мозък около 20 годишна, мъжете до 30 години. Раждането на дете от дете на 12 до 14 години, напълно деградира наследственноста. Няколко поколения и накрая се ражда умствено деградирало поколение.
52
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СТЕ И ОЩЕ КАК. ВАНДАЛСТВАТЕ НАД БЪЛГАРИТЕ -ТЕЗИ ,КОИТО ПЛАЩАТ СОЦИАЛНИТЕ ВИ ПОМОЩИ ,ТЕЗИ КОИТО РАБОТЯТ. ДА СТЕ ВИЖДАЛИ РОМ С МОТИКА ? ВИЕ СТЕ ТЪРТЕИ ПО ПРИРОДА И СМЯТАТЕ ВСИЧКИ ,ЧЕ СА ДЛЪЖНИ ДА ВИ ГЛЕДАТ ДЕЦАТА ,ДА ВИ ОСИГОРЯВАМЕ ДЪРВА ЗА ОГРЕВ ,ДА ВИ ОСИГОРЯВАМЕ ХРАНА И ДОМОВЕ А ВИЕ САМО ДА ПРАВИТЕ ДЕЦА !
51
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ромейки щеше да звучи по-марково, по-корекомско.
50
3
 
22
 
! Отговори
Той е преди 9 години
А тези методи са ясни и прости - здрава ръка към самозабравилите се ***,да бъдат задължени,ако трябва и със репресивни мерки,да спазват законите на страната!Това се правеше и при царизма и при комунизма, при все, че двете системи бяха различни по същността си! Но въпреки различията си, те бяха ясно осъзнали някои неща, с които, компромис не бива да се прави, и едно от тях е *** въпрос! Това трябва да стане и сега, иначе, лошо ни се пише!