Свлачищата рушат, дайте да дадем, зове Местан

ГЕРБ: Трябва да се прецени в кои от тях има смисъл да се влага
3 апр 2015 12:16, Екип на Dnes.bg
30
Свлачищата рушат, дайте да дадем, зове Местан
Снимка: архив БТА

Лидерът на ДПС Лютви Местан би тревога, че свлачищата, които тръгнаха из цялата страна, застрашават десетки къщи и живота на хората в тях. Той поиска средства, за да се спрат процесите и дори лансира идеята да се актуализира бюджетът. Местан обеща и подкрепа, ако властта поиска парламентът да одобри влизането на още пари в хазната заради свлачищата.

Още по темата

"Пред лицето на стихийното бедствие няма управляващи и опозиция. То е императивно, предполага да обединим усилия, да бъдем солидарни“, каза лидерът на ДПС от трибуната на парламента. Той показа на вътрешния министър Румяна Бъчварова снимки от бедствието и изреди имената на пострадалите села в Кърджалийско.

По негови данни засегнатите къщи в района са 45, част от тях не стават за живеене – напълно разрушени или необитаеми.

"Ще се обърна към вас с едно предложение, което опозиционна партия обикновено не прави. Ние сме готови да ви подкрепим, ако е необходимо, включително и за актуализация на бюджета", обърна се лидерът на ДПС към ГЕРБ. Той даде подкрепа в аванс и за завишаване на бюджетния дефицит с 0,1% от 1,8% на 1,9%.

"Опозицията обикновено е против бюджета и отношението към този акт структурира разделението на опозиция и управляващи, но пред бедствието сме длъжни да бъдем солидарни“, каза още Местан. Той даде да се разбере и че партията му би подкрепила решение на кабинета част от отчетеното повишаване на приходите да бъде насочена към районите със свлачища.

"НЕ политизирайте проблема“, отвърна от трибуната кърджалийската депутатка от ГЕРБ Цвета Караянчева. Според нея усилията на депутатите трябва да бъдат насочени към търсене на разумно решение за хората.

Както и Местан, тя призна, че тази зима беше безпощадна за хората от Родопите, а свлачищата в Кърджали са много опасни.

Според нея оттук нататък управляващите трябва да са много прецизни в оценката си дали си струва да се дават милиони за някои свлачища.

"Свлачищните процеси никой не може да ги предвиди, но е нужно да се направят сериозни проучвания и да се види има ли смисъл да се влагат толкова много пари за някои свлачища", призова тя.

Караянчева припомни, че само за област Кърджали правителството отпусна над 3 милиона лева за бедствията през февруари и и март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
selo Rogozche Djebel преди 9 години
pri nas nema prirodno svlachiste, ama e pusto i prazno ot politicheski uragan v regiona. i bez svlachiste sme v Shengen. imame snimki i video v svetovnite medii.
17
0
 
7
 
! Отговори
някой преди 9 години
Местан ли го казва това?Има един сайт "Черен списък на унищожителите на фирмите ,организациите и личностите унищожаващи българската природа"Преведен е на няколко езика.ДПС държи първенство.Те са в основата на изсичането на българските гори.Разбира се ,че ще се получат свлачища при такова поголовно унищожаване на гори.
16
0
 
2
 
! Отговори
Rajdqsko преди 9 години
М/у другото, мн хора още не разбират, не знаят и не искат и да проумеят, че това е само началото на климатичните промени в нашият свят, резултат от егоизма на човека, ще е необходима драстична промяна във вярванията ни, начина ни на мислене и поведението на цялата цивилизация, иначе планетата ще продължи без нас, ние сами си го правим и няма общо с никой наказващ ни бог :D Мн от хората играят ролята точно като ракова клетка в организма ѝ, от които тя лесно ще се освободи и излекува, успех :)
15
1
 
9
 
! Отговори
а такаааа преди 9 години
Местанчо най после се разрева.Ами че то все по вашите най верни райони.Толкова години кметовете и месните феодали експлоатираха хората,вашите хора.Голямо крадене падна.Сега ревете,дайте.Е нека ви видят колко струвате.
14
0
 
10
 
! Отговори
Тото преди 9 години
Депутатските заплати са достатъчно високи , така че да си ги пожертват
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И Местан да даде и Доган да даде и Бойко да даде и Цецо да даде и Станишко да даде....да дадат,ама не дават.Те са свикнали само да вземат,даването е от нас.
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А в тия дето няма смисъл да се влага да ги оставим да си се свличат и затрупват пътища,така ли?
11
0
 
2
 
! Отговори
Бизнесът идва! преди 9 години
До символична цена20 000 лв. като 10 000 в компенсаторни записи, а другите 10 000 лв. на разсрочено плащане за 10 год.
10
0
 
3
 
! Отговори
Rajdqsko преди 9 години
"Свлачищните процеси никой не може да ги предвиди", по принцип то си е логичен процес и може мн лесно да се предвиди къде може да се получи свлачище, предвид необходимите условия за това, които вие създадохте за да се получат. Спрете да гласувате за лица от социализма и държавна сигурност и може и да тръгнем да се оправяме, тва е една ***, която редувате, и след която държавата става все по-зле, стига сте гласували за такива хора, не разбрахте ли, че не стават вече 20 години се мъчите с тях.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичкото ни е сбъркано, и хората, и начинът на мислене и подходът.Когато има обществен проблем, хората се събират и щом е нужно - не празнуват, ваканцуват и си прекъсват визитите. И се работи, докато не си извадят магарето от калта. Без "ама аз съм очилат и пея в хора" или "отивам до повънка" - решението важи за всички. А ако се наложи, инатливите набързо се запознават с дебелия край...Но у нас безвремието продължава и си го караме с прийомите от едно време: Дайте да вземем, че да дадете...
8
0
 
13
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Местан да даде. Достатъчно е натрупал от крадене, заедно с кукловода си. Така че сега е ред да дават, още повече въпросните свлачища са в райони с техни избиратели предимно. Така че Местане хич недей да викай дайте за да дадем, защото ние вече достатъчно ви дадохме. Окрадохте пенсиите на родителите ни, окрадохте здравната каса, фалихате банка, да не говорим за еврофондовете, имате пари, дайте!!!
7
0
 
3
 
! Отговори
символична цена преди 9 години
Продавам 6 дка. 40 годишна гора (бял бор) в Родопите - 60000 лв.
6
1
 
2
 
! Отговори
макето преди 9 години
от мене целата пенсийка хи хи хи къде не я зимам
5
0
 
10
 
! Отговори
Казанлък преди 9 години
Аз съм дал достатъчно, сега очаквам нещо да получа!
4
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми дай бе, Местане! Кой ти пречи?Съберете там с "великият хидроинженер" и дайте.
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да дадеш...айде ти и цялата ви пасмина грабвайте лопатите и да садите дървета.достатъчно сакохте
2
0
 
8
 
! Отговори
хаха преди 9 години
Че много се загрижил, лютвито,--чак да не "поверваш".Че требе пак него да изберем:)
1
1
 
11
 
! Отговори
Samuilov преди 9 години
Дайте да дадете!