Мъката на Борисов: Овцата ни е Мерцедес, но кой ли го е грижа!

Премиерът отново призова стопаните и бизнеса да се заемат със земеделие
Обновена: 7 апр 2015 14:14 | 7 апр 2015 13:50,
312
Мъката на Борисов: Овцата ни е Мерцедес, но кой ли го е грижа!
Снимка: архив Ройтерс

Премиерът Бойко Борисов сравни българските овце с германските автомобили "Мерцедес". Той обаче изрази съжаление, че бизнесът и стопаните не се възползват от това.

"Богатите араби искат българско агнешко, както ние искаме немски мерцедеси, но няма – не се произвежда. Едва 700-800 хиляди", каза Борисов по време на дискусия, посветена на българската икономика.

Пред форума премиерът припомни, че държавата е дала 2,7 млрд. лева във Фонд "Земеделие" и в българските земеделски производители. Според него обаче ако няма инициатива от стопаните и от бизнеса, държавата няма как да помогне.

"Веднъж имах глупостта да споделя публично, че не би трябвало да има безработни в прекрасните земеделски райони с прекрасни пасища. Къде би могло да се произвежда най-доброто мляко, месо и всичко останало - 100% екологично чисто?", посочи министър-председателят.

Той допълни, че от 25 години България няма химическа промишленост. "Земята и природата се изчистиха, възможно най-скъпото, което може да се продава в Европа, може да се произвежда в България", каза още премиерът и обясни, че на негова среща с представители на Катар му казали: "Колкото агнета произведете, толкова ще ви ги изкупим".

Борисов обясни и че яйцата на еко кокошките са 5 пъти по-скъпи от останалите. "Като направите колбаси или вино, трябва да знаете, че износът е голяма отговорност", каза още той, цитиран от "Фокус". Премиерът се ангажира, че държавата ще помата с каквото може, но инициативата трябва да дойде от бизнеса.

Пред форума Борисов коментира и международното положение. Според него новата студена война е по-страшна и по-непредсказуема от предишната. "Животът ме научи да бъда търпелив, каза Борисов", цитиран от БТА и препоръча да се изчака една година какво ще се случи в Румъния.

Конкретният повод е арестът на най-богатия бизнесмен, заради финансирания от него нов политически проект през 2009 г. "Напомня ли ви това на нещо, само преди няколко месеца в България колко политически формации бяха финансирани по този начин", попита премиерът.

"Не искам да пропусна и самобичуването по темата "корупция", която се опитваме услужливо да я повдигаме всеки ден и се прави от недоволните от даден конкурс", заяви Борисов. Той обясни, че тази тема в чужбина не се повдига, защото сме сред десетте страни с най-малко наложени корекции по еврофондовете. "След като държавата е изградила такава мощна система за самоконтрол, защо трябва да се поддаваме на такива приказки, които отблъскват бизнеса", попита премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 231То и Тодор Живков бе първи в държавата, само че разликите са огромни. Боко, ако падне от височината на егото си до височината на интелекта си, ще се размаже!
175
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мъката на България ; Премиера ни е овца , но кой ли го е грижа
174
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 42А Нова Зеландия е рядко населен субконтинент,който няма нищо общо с нашите дадености
173
1
 
13
 
! Отговори
sallaadin преди 9 години
АЛО ПОЖАРНИКАРЧЕТО: ОВЦАТА не ни е Мерцедеса, Овцата Ви е НАРОДА, дето го стриже всеки който се докопа до ножицата/властта де, а ти в стригането задмина всичките си учители и Бай Тошо, и Ванката Костов и Мони Царчето, изучи се как се върти ножицата до кожа, ама за да се стриже, трябва да има какво, че то не остана освен да се тегли ножа на ОВЦАТА!
172
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 42а какъв дял от икономиката отива за субсидиране на земеделието,и каква механизация тяхно производство имат техните земеделски производители,а нашият мозъчен донор ни казва:-ловете маймуни с трици
171
3
 
0
 
! Отговори
42 преди 9 години
ДО 230ГРЕШИШ. ОБАЧЕ СЕ ПЕЧЕЛИ ОТ МУЛТИКУЛТУРНО ИНТЕНЗИВНО РАЗНООБРАЗНО ЗЕМЕДЕЛИЕ, ПРОИЗВЕЖДАЩО СРАВНИЕЛНО КАЧЕСТВЕНА ПРОДУКЦИЯ. НАД 30% ОТ БВП НА ФРАНЦИЯ И ИТАЛИЯ ИДВА ОТ ЗЕМЕДЕЛИЕТО И СВЪРЗАНАТА ХВП. А ИМА И СТРАНИ КАТО НОВА ЗЕЛАНДИЯ КЪДЕТО ТОЗИ ПРОЦЕНТ Е МНОГО НАД 50. ЗЕМЕДЕЛИЕТО НЕ Е ВСИЧКО, НО ТО Е ОСНОВАТА НА ИКОНОМИКАТА.
170
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом като е успял да стане Първи човек в Държавата, няма как да не е умен.Вие, които твърдите, че е ***, в какво успяхте? Изразните ви средства са на каруцари.
169
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тиквено-картофения овчар от Банкя,кога,ще разбере,че само със селско стопанство и туризъм не можеш да поддържаш приличен жизнен стандарт,освен ако често често не теглиш по 16млрд.Иначе моите почитания към хората занимаващи се с овцевъдство
168
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Той е един от най умните лидери на света.
167
1
 
9
 
! Отговори
42 преди 9 години
АМИ КАТО СПРЕТЕ ДА ЛАПАТЕ, ДА КРАДЕТЕ И ДА ХРАНТУТИМ САМО ДЪРЖАВНИ *** И ***, ТОГАВА ИМА ПО- ГОЛЯМА ВЕРОЯТНОСТ ДА ИМА ХОРА И ПО СЕЛАТА И ОВЦЕ.
166
0
 
6
 
! Отговори
do 221 преди 9 години
Cho ne idech da se gramnech be otvorko...picheh gluposti..a zamislili se dori i da imach gelania da rabotich to ne ostane kade govora za rabota ne za kradene....BB i tezi kato nego unichogiha vsichko...pluech soca ama togava horata sa rabotili...dori i t.n.romi sa rabotili
165
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен221Ти какво работиш бе кепитъл матириъл,най вероятно си някоя гъзоближеща администрация и заедно с шефа ти сте специалисти по умните съвети
164
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен218тиквенико,знаеш ли колко милиона овце имаше 1986 и колко има по Бойково време
163
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Овцата ни мерцедес,премиерът ни трабант
162
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 211Това е версията на ченгетата. Те още 1986 г така бяха решили. Генералите не искат производство.
161
2
 
11
 
! Отговори
Калоян преди 9 години
A мъката на българина е в това, че ни управлява ***
160
7
 
3
 
! Отговори
да 204 преди 9 години
Лицемерие в чист вид!!Абсолютно прав е Премиера ! Задължително е да се развие селското стопанство - качествена храна , здраво население ,......туризъм ,балнеосанаториуми , инфраструктура като на пограничните райони на съседите ни!това е Верния път!
159
0
 
4
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 9 години
ГЛЕДАЙТЕ-КАНАЛ 1 РОССИЯ.КАК ПУТИН ВСИЧКИ КОРУПЦИОНЕРИ-ГУБЕРНАТОРИ ГИ АРЕСТУВА.ВЗЕМЕТЕ ПРИМЕР
158
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя такава мъгла му е в главата,но в държава в която 90процента не са чели нищо,то и прочелия само "Винету"е голяма работа
157
2
 
16
 
! Отговори
Ред Арми преди 9 години
Овцата ни е мерцедес, а *** премиер. Има резон...