Мъката на Борисов: Овцата ни е Мерцедес, но кой ли го е грижа!

Премиерът отново призова стопаните и бизнеса да се заемат със земеделие
Обновена: 7 апр 2015 14:14 | 7 апр 2015 13:50,
312
Мъката на Борисов: Овцата ни е Мерцедес, но кой ли го е грижа!
Снимка: архив Ройтерс

Премиерът Бойко Борисов сравни българските овце с германските автомобили "Мерцедес". Той обаче изрази съжаление, че бизнесът и стопаните не се възползват от това.

"Богатите араби искат българско агнешко, както ние искаме немски мерцедеси, но няма – не се произвежда. Едва 700-800 хиляди", каза Борисов по време на дискусия, посветена на българската икономика.

Пред форума премиерът припомни, че държавата е дала 2,7 млрд. лева във Фонд "Земеделие" и в българските земеделски производители. Според него обаче ако няма инициатива от стопаните и от бизнеса, държавата няма как да помогне.

"Веднъж имах глупостта да споделя публично, че не би трябвало да има безработни в прекрасните земеделски райони с прекрасни пасища. Къде би могло да се произвежда най-доброто мляко, месо и всичко останало - 100% екологично чисто?", посочи министър-председателят.

Той допълни, че от 25 години България няма химическа промишленост. "Земята и природата се изчистиха, възможно най-скъпото, което може да се продава в Европа, може да се произвежда в България", каза още премиерът и обясни, че на негова среща с представители на Катар му казали: "Колкото агнета произведете, толкова ще ви ги изкупим".

Борисов обясни и че яйцата на еко кокошките са 5 пъти по-скъпи от останалите. "Като направите колбаси или вино, трябва да знаете, че износът е голяма отговорност", каза още той, цитиран от "Фокус". Премиерът се ангажира, че държавата ще помата с каквото може, но инициативата трябва да дойде от бизнеса.

Пред форума Борисов коментира и международното положение. Според него новата студена война е по-страшна и по-непредсказуема от предишната. "Животът ме научи да бъда търпелив, каза Борисов", цитиран от БТА и препоръча да се изчака една година какво ще се случи в Румъния.

Конкретният повод е арестът на най-богатия бизнесмен, заради финансирания от него нов политически проект през 2009 г. "Напомня ли ви това на нещо, само преди няколко месеца в България колко политически формации бяха финансирани по този начин", попита премиерът.

"Не искам да пропусна и самобичуването по темата "корупция", която се опитваме услужливо да я повдигаме всеки ден и се прави от недоволните от даден конкурс", заяви Борисов. Той обясни, че тази тема в чужбина не се повдига, защото сме сред десетте страни с най-малко наложени корекции по еврофондовете. "След като държавата е изградила такава мощна система за самоконтрол, защо трябва да се поддаваме на такива приказки, които отблъскват бизнеса", попита премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
2
 
22
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
"Земята и природата се изчистиха" - кой знае, но селата със сигурност се изчистиха от работоспособно население. И за какво да стоят и да гледат овце, като всеки може да влезе в двора им и да ги открадне, а после даже и не го търсят. Първо оправете законите, за да може селският стопанин да защитава, ако трябва и с оръжие двора и къщата си. Тези приказки, че полицията ще ги пази, са за наивници. Полицаи по селата изобщо няма, а и да хванат някого, на другия ден го пускат - и кражбите продължават.
115
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами най напред се фанете под ръчичка с Десито Танева и разберете,защо аджеба никой не се наема да гледа овци S-клас. Помислете не създадохте ли 200-400 селски олигарси(зърнопроизводители),които консумират целия потенциал на обработваемата земя. Просто дебелако недей да плющиш агнешко само по тежки софри,ами помисли,къде е бъгава системата
114
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е КОЙ ДА ИСКА ДА СЕ ТРУДИ КАТО ВСИЧКИ ВИЖДАМЕ ,ЧЕ НАЙ-МНОГО СЕ ПЕЧЕЛИ АКО СИ ТЪРТЕЙ КАТО ПОЛИТИЦИТЕ ,НЕ РАБОТИШ А ЦЯЛ НАРОД СЕ ТРУДИ ДА ЖИВЕЕШ В РАЯ ! КРАДЕШ, ЛЪЖЕШ И ЗА ТОВА ТИ СЕ ПЛАЩА. ВСЕКИ ВЕЧЕ СЕ СТРЕМИ ДА Е ПОЛИТИК. БЕЗНАКАЗАНОСТ И БОГАТСТВО !
113
2
 
9
 
! Отговори
Колегата от 6-то преди 9 години
Бат Бойко твойте приятелчета Патриотите не обичат ''ДРУГИТЕ'' как ще им продават агнета тогава , да та питам АЗ
112
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
у бря бря.къде фанаха тия мерцедеси из тръните бе.у бря бря
111
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде Бойко какво чакаш ходи да гледаш Мерцедеса. При предишният мандат пращаше специалистите по IT да стават овчари , що да не можеш и ти.
110
1
 
16
 
! Отговори
Ново 20 преди 9 години
Тоя ясно, че от Боко и от нас нищо не зависи. Да видим Америка до кога ще го търпи с неговите номера :) Много добре направи този мандат съкрати го на 1/2. Заби нож и на Русия и на САЩ почти едновременно! :) Браво Боко гордееем се с теб :) може ли и на себе си да забиеш!!!
109
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде сега да даде пример на останалите като направи една овцеферма в Банкя и след това да изложи продукцията си на любимия пазар на кметицата-"Иван Вазов" та народа да си купи истинско агнешко,а не 20-годишното на предишния му земеделски министър.Така,де.
108
1
 
15
 
! Отговори
1 преди 9 години
слънцето да възседне офца вместо брониран джип мерцедес,шом казва ,че офцата е мерцедес.
107
1
 
31
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Какъвто е премиерът ,такава ни е държавата.Дано не съм прав ,но този с изказванията си наистина ни прави за посмешище пред Европа.
106
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няколко души в България пишман земеделци обаче обирай каймака. В останалите страни от ЕС дотират селското стопанство няколко пъти по -скъпо от нашето. Затова трябва да благодарим на Куневица.
105
0
 
32
 
! Отговори
турчин преди 9 години
Да препоръча на министрите си дагледат животни. Да видят как се пасат животни като са изорани всички пасища. Как се подържа семейството при цени на агнета 4лв. на вълната 1 лв. мляка 50 стотинки. Тези министри хабер си няма от селскостопанско производство. Накрая на всичко отгоре тичане по институциите, където се правят на велики защото са партийни назначениея и при всяко управление се сменят и не са компетентни.
104
0
 
23
 
! Отговори
Hayvanko преди 9 години
Само *** в главата му - коне , овце , бикове - не може да надживее селския си бекграунд .
103
2
 
33
 
! Отговори
detelina преди 9 години
Другарю генерал, по време на първия мандат , караше хората да стават овчари и да садят картофи1Що не пратиш твоята дъщеря да стане овчарка, и да сее картофи!?
102
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хвърляйте дипломите в кофата за *** и юруш на село да гледате ***........... каза Говедотои се изпърдя звучно.*** трябва да научат на изуст : "Къде те намерих такава(ъв) хем си знаех за лудата крава".
101
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Овцете ни мерцедеси , политиците ни трабанти. А тоя не го знам какъв модел е?
100
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 125Тук не е Корея.Тук е по-зле.
99
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какъвто народа (***) такъв и премиера.КонКРАЧОлейшънс!
98
0
 
16
 
! Отговори
Един Българин преди 9 години
Преди век или два във Франция се заражда социалното подпомагане с "национални работилници". Който работи 2 франка, който не - 1 франк на ден. Тук може да напоравим национални животновъдни стопанства. Който пасе 20 лв на ден, който чисти - 15 лв на ден, който дои - 15 лв на ден, който не работи НЕ ТРЯБВА ДА ЯДЕ!!! Никакво образование не трябва за да работиш това и няма смисъл да инвестираме в плоденето на римляните ако не правят нищо.
97
2
 
30
 
! Отговори
Тоя ме уби ! преди 9 години
Не се срамувам от него. Всеки ден ме разсмива до сълзи. За първи път чувам , че българската овца е мерцедес. Щом го казва докторът на всички науки значи е така. Имаме нужда от такива като него. Той прелива от акъл. Бай Тошо ряпа да яде.