ЕК дава повече на по-големите, но... спокойно!

Бойко Борисов благодари на Брюксел за еврофондовете
Обновена: 16 апр 2015 14:02 | 16 апр 2015 13:00, Веселина Йорданова
15
ЕК дава повече на по-големите, но... спокойно!
Снимка: БТА

Няма причина за тревога, че по-големите страни ще вземат по-голям дял от финансирането по плана Юнкер от по-малките. Това увери вицепрезидентът на ЕК Юрки Катайнен, който е на посещение у нас.

Той призова частните фирми да бъдат по-активни и да изпращат проекти на Фонда за стратегически инвестиции. Възползвайте се, всичко това са възможности, апелира еврокомисарят.

Като условие за привличане на повече инвестиции, Катайнен постави борбата с корупцията, образованието, доброто управление, подкрепата за предприемачеството.

„Всеки, който се готви да инвестира, се нуждае от сигурност“, подчерта гостът и допълни, че от гледна точка на ЕС правилата са еднакви за всички и ЕС е създател на система, в която върховенството на закона е заменило върховенството на принудата.

Катайнен, който е комисар по въпросите на работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността, се срещна с премиера Бойко Борисов в МС, а преди това представи у нас Инвестиционния план за Европа.

Планът на ЕС за стратегически инвестиции предвижда да бъдат отключени публични и частни инвестиции в реалната икономика на Съюза на стойност поне 315 млрд. евро за периода 2015-2017 година.

По думите на еврокомисаря, за да се случат добри неща, трябва да има подходящ инвестиционен климат.

„Борбата с корупцията е много важна и съм доволен, че в България се обръща изключително внимание на това. Важно е и да се обърне внимание на образованието като условие да се подобри инвестиционният климат. На трето място е подкрепата за предприемачеството“, изтъкна Катайнен.

По думите му Европейският фонд за стратегически инвестиции, който се създава, може да е от помощ за малките и средни предприятия.

Трябва да подкрепим България да има енергийна сигурност и да сме сигурни, че в Европа има добре функциониращ енергиен пазар, каза още той.

Премиерът Бойко Борисов благодари на ЕК за това, че еврофондовете работят за страната ни. Той съобщи, че е обсъждано по плана Юнкер да бъдат заложени средства, за да продължи санирането на блоковете.

Премиерът и еврокомисарят демонстрираха приятелски отношения по време на брифинга.

Катайнен нарече българския премиер „Моя добър приятел Бойко“, а в началото на пресконференцията двамата обясниха как са работили много нощи извънредно на Европейски съвети в Брюксел заедно с останалите си колеги за излизане на Европа от кризата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
na balgaria nishto niama da dadat.korupzia,losha sadebna sistema i red dr. gluposti i hop parite svarshiha.
6
1
 
5
 
! Отговори
без мандат преди 9 години
Да на Европа, НЕ на Европейския съюз! ЕС е създаден, за да обслужва на първо място интересите на международните монополи и на техните слуги - бюрократите от т.н. "правителства" на страните-членки. Еврокомисарите никой не ги е (демократично) избирал и не представляват никого. Взимат огромни пари, над 400 000 евро годишно, и не вършат никаква работа!
5
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По добре европейски роб ,отколкото руска ***.
4
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това да си в добри отношения със силните е от ключово значение , не случайно минималната заплата в Гърция е 1000 евро а в Румъния и България около 200 , защото ние бяхме част от източния блок , а Гърция от 1980 година е в ЕС .А най ясния пример е ГФР и ГДР ... един и същи народ под различна сфера на влияние ...едните с вартбург и трабант , другите с бмв и мерцедес и 20 години след обединението все още в западната част на Германия доходите и стандарта на живот са по високи
3
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ккКога ще разберете , че всичко е субективно ... естествено , че ще благодари , защото видя какво се случи на два пъти при управленията на Сергей и Орешарски .... едва ли сега сме кой знай колко по добре , или крадем по малко , просто сме със силните и си затварят очите .Светът е несправедлив и е крайно време да спрем да вярваме в Дядо Коледа или Дядо Мраз .Факта , че Хърватия влезе в ЕС 7 години след България е красноречив , нищо че бяха в пъти по готови , както и Сърбите дори , но ...
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
VECNO NI SE GOVORI ZA KORUPZIA.PO-KORUMPIRANA OT ITALIA NIAMA,NO TE SHTE VZEMAT 150 MLRD.OT FOND UNKER.PRIATELIAT NA BOIKO MNOGO LAGE.
1
4
 
26
 
! Отговори
кк преди 9 години
"Премиерът и еврокомисарят демонстрираха приятелски отношения по време на брифинга"Демонстрираха - един поет го беше казал по-романтично: "Всичко е само игра, всичко е само театър...."И друго : "Бойко Борисов благодари на Брюксел за еврофондовете"Извинете ме за наивността, но това не ли ни се полага като член на ЕС, или както казват политиците, "като членове на Европейското семейство" ?Но ратая винаги благодари и целува ръката, която ГО храни - това е по Елин Пелин.