Обратен завой на Местан: 100% мажоритарни депутати!

ДПС съзря организация при недоволството в кв. "Орландовци"
Обновена: 17 юни 2015 14:08 | 17 юни 2015 13:11,
46
Обратен завой на Местан: 100% мажоритарни депутати!
Снимка: архив Булфото

ДПС направи коренна промяна в позицията си за мажоритарния вот, предложен в референдума на президента Росен Плевнелиев. Партията на Лютви Местан, която досега бе твърдо против, застана зад идеята и дори поиска всичките 240 депутати в парламента да се избират мажоритарно.

Предложението на държавния глава е за мажоритарен вот за една част от избраниците и пропорционален за другата.

"Българските граждани безспорно искат мажоритарен вот, но не искат една част, а всички", каза Местан и нарече демагогско и лицемерно питането на президента за мажоритарен избор на една част.

Лидерът на ДПС обяви, че движението му ще внесе редакция на въпроса на президента и ще поиска гласуване за 100% мажоритарни депутати. Ако това не бъде подкрепено, партията има готовност да започне събиране на 500 000 подписа, с които да инициира референдум за 240 мажоритарни депутати.

Още по темата

"Винаги сме били на позиции срещу мажоритарния вот, защото той ще заличи малките партии", обясни Местан и допълни, че последното, от което се водел бил партийният интерес. Той обясни и че по това кой как гласува по предложението за 240 мажритарни депутати ще си проличи кои са лицемерите. "Ще паднат маските", отсече той.

Местан коментира и антиромските протести в "Орландовци". И той, както и лидерът на ДСБ Радан Кънев, заподозря организация на недоволството и сценарий. Докато Рефрматорът обаче вчера даде да си разбере, че вижда дългата ръка наДПС, Местан атакува "ултранационалистите".

"Ако след няколко дни, преди първи юли, когато изтича ултиматумът на ултранационалистите, чуем теза от тях - държавата прати полицейски части, доволни сме, оставаме в управлението, ще остане съмнението за добре премислен сценарий за спасение на ултранационалистите от собствения им капан", каза лидерът на ДПС, припомняйки, че ПФ заплашха да напуснат кабинета, ако няма мерки срещу битовата престъпност.

Местан изрази притеснение и че жандармерията може да остане в ромските квартали до изборите, което ще попречи на свободното им провеждане там.

Лидерът на ДПС също поиска повече държава в гетата и ромските махали, но не демонстрация на полицейска сила. "Ние сме не за силова, а за силна държавна политика спрямо ромската общност", каза той и отново поиска управлението да гарантира възможността на всяко ромско дете да посещава детска градина. Това, според Местан, е начинът ромите да се образоват и интегрират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
16
 
! Отговори
Astarot преди 8 години
Айде, сега всички, дето сме за мажоритарни избори, ще ни лепнат етикет, че сме за ДПС :)Със сигурност, има някаква скрита полза за ДПС, но по принцип съм ЗА.Вероятно, искат да разкарат Атака и ПФ от НС...Няма гаранции, но мажоритарен вот предполага по-малка зависимост на депутатите от лидерите им. Човек, от когото избирателите са доволни, ще бъде преизбран дори и да е без партия.
6
1
 
15
 
! Отговори
1123 преди 8 години
Какви ги дрънкаш бе Лютви- значи където има жандармерия няма свобода ли бе????
5
3
 
14
 
! Отговори
АЛАБАЛА преди 8 години
МЕСТАН -( ИСКАМЕ ДА ГИ ПАЗИТЕ,АМА ДА НЯМА ПОЛИЦИЯ )Какво точно искаш МЕСТАНЕ-ХЛЯБ И ШАРЕНА СОЛ НА ТЕПСИЯ?????
4
2
 
9
 
! Отговори
?!? преди 8 години
Оп, Местане, много ясно, че ще прати жандармерията няма да пратя камион едър чакъл!
3
26
 
7
 
! Отговори
555 преди 8 години
Kak да не гласуваш сега за ДПС. Единствената разумна партия в България. Браво Местан
2
3
 
9
 
! Отговори
тото преди 8 години
Обаче предложението му е много добро.Няма да има разни назначени а само конкретно избрани. Дали ЦЦ и други образи ще бъдат избрани?
1
4
 
37
 
! Отговори
факт преди 8 години
Този е човека ,който най-много мрази България , и работи с пълна сила за неиното разбиване !!