4 месеца преди вота: ГЕРБ водят с 9% пред БСП

41% от българите очакват промяна в местното управление
13 юли 2015 20:01,
92
4 месеца преди вота: ГЕРБ водят с 9% пред БСП
Снимка: архив Ройтерс

Въпреки закономерната загуба на доверие - управляващите от ГЕРБ продължават да са най-харесваната политическа формация. Това сочат данните от социологическо проучване на "Галъп", проведено между 26 юни и 2 юли – около четири месеца преди местните избори на 25 октомври.

Още по темата

Ако изборите са днес за ГЕРБ биха гласували 23,7%, показват резултатите от изследването. БСП са втори с почти 9 на сто разлика – 15,2%. ДПС е трета и по традиция остава на постоянни нива на подкрепа – 7,3 на сто, пишат социолозите.

Реформаторите могат да разчитат на 4,7 на сто от гласовете, а Патриотите – на 4%. За "Атака" са готови да гласуват 2,8 на сто, а за АБВ 1,4%. От "Галъп" припомнят, че изследването е правено на база всички имащи право на глас, а не на гласувалите.

Затова и прогнозата от проучването е, че в парламента със сигурност ще влязат пет партии – ГЕРБ, БСП, ДПС, РБ и ПФ, а "Атака" и АБВ са на границата.

Анкетираните очакват промяна в местното управление след кметския вот наесен, показват данните. 41% от хората в страната биха желали цялостна промяна в начина, по който се управлява тяхната община, сочат данните. Според 34 на сто е нужна известна промяна, а 11% смятат, че такава не е нужна.

Най-силно искащи промяна в местното управление са привържениците на БСП.

Данните от проучването показват традиционно ниско доверие в институциите. Одобрението на кабинета е около 30%, а неодобрението около 60%. Доверието в парламента се колебае около и под 20%, а недоверието – около и над 70%. Месец след месец президентът събира доверие от около и над 30%, а недоверието е в диапазони около 55%.

Сред най-одобряваните политици отново се нареждат Кристалина Георгиева и Йорданка Фандъкова, които се радват съответно на малко над 50% и около 45%. Здравният министър Петър Москов и колежката му от МВР Румяна Бъчварова са едни от най-харесваните в кабинета.

Сред политиците с добър рейтинг са и регионалният министър Лиляна Павлова, националният омбудсман Константин Пенчев, премиерът Бойко Борисов, президентът Росен Плевнелиев, вицепрезидентът Маргарита Попова, вицепремиерите Томислав Дончев и Ивайло Калфин и др. Всички те имат между 25 и 35% положителни оценки.

Мнозинството българи са с негативни очаквания за икономическото развитие на страната, показват още данните. Около 40 на сто от хората очакват влошаване на икономиката, около 30 на сто да остане същото, а едва 15% очакват одобрение.

Половината българи не очакват промяна и в собственото си материално положение, а 30 на сто смятат, че предстои влошаване. Едва 10 на сто са оптимистите, които прогнозират по-добри времена за семейството си.

На традиционния въпрос накъде върви България също се забелязват устойчиви нива: Вече няколко месеца около 20% казват, че страната върви към по-добро, а около и над 60% - че върви към по-лошо. Съотношението изглежда по-благоприятно в сравнение с 2013 и 2014 г, обобщават от "Галъп".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още по темата: БСПизбориГЕРБГалъп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
Воланд преди 8 години
До ognyanzДобре бе, човек, как успя да обориш сам себе си в две изречения?
65
0
 
0
 
! Отговори
Воланд преди 8 години
2,8% лунатици се разхождат на свобода. Пазете децата си.
64
0
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 8 години
До "Бивш БСП избирател": Ако имаш информация, че всички в ръководството на БСП са мултимилионери, и не си я предоставил на прокуратурата, значи по смисъла на закона вършиш престъпление, тъй като тези хора не са декларирали доходи на мултимилионери.По-добре си признай навреме, че си гербаджийски ***, признатият грях не е грях.Виж, в това, че бат' ти Бойко е милионер, не се съмнявам.
63
0
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 8 години
Ако обобщим резултатите, мнозинството от избирателите не чакат нищо добро в близко бъдеще. Някак си не се връзва с големите обещания на гербери и пишман-реформатори - патентованите притежатели на т.н. "воля за реформи".
62
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** народ,слаба държава.карат се зад кой да застанат-зад червени или сини,а накрая ще плачат всички,без значение резултата.
61
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Явно на тълпата и е приятно да я управляват комунисти и коалиционни партньори на комунисти.Избирайте си ги пак бе,хич не ме интересувате.
60
2
 
3
 
! Отговори
номер2 преди 8 години
Трагедия! 39% ще гласуват за рожбите на БКП - БСП и ГЕРБ! Толкова ли е *** този народ, та да гласува за престъпници! *** е и затова сме най-бедната страна в Европа! Друг е въпросът, че това са поръчкови агенции, които изкарват резултати, каквито си искат!
59
5
 
5
 
! Отговори
Бивш БСП избирател преди 8 години
Аз за БСП повече не бих гласувал, тази партия не е изобщо социална ами крайно дясна, представяйки се за социална, в ръководството всички до един са мултимилионери а цял живот са били на държавна работа. А този Кадиев как не го е срам бе?? Сигурно ще гласувам за патриотите, те ми се струват най-малкото зло в краен случай за ***.
58
3
 
4
 
! Отговори
ПЕСЪЧИНКА преди 8 години
ВСИЧКИ ПИШЕЩИ ТУК СТЕ КАТО БАВНОРАЗВИВАЩИ СЕ. ОТ 25Г. БЪЛГАРИЯ Е УПРАВЛЯВАНА ОТ ПРЕСТЪПНИЦИ И НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ НЕЗАВИСИМО ОТ КОЯ ПАРТИЯ СА.ТЕ ПОЛУЧАВАТ ЗАПОВЕДИ ОТ С.А.Щ. И Е.С. КАКВО ДА СЕ ПРАВИ В СТРАНАТА.НИЕ СМЕ КОЛОНИАЛНА СТРАНА БЕЗ СУВЕРЕНИТЕТ.ТОВА ПРОУМЕИТЕ ТЪПАНИ НЕЩАСТНИ!
57
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Комунистически глупости. Те и преди даваха 2-3% разлика, но се оказа, че комунистите са с 19% назад.Депесарите имат гласове повече от червените, до там се докараха тия.
56
5
 
2
 
! Отговори
резолтата преди 8 години
1 ГЕРБ 2 ДПС 3 БСП
55
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 63Ти май си нещастен, а?Проучването показва, че повечето хора са щастливи! :)
54
2
 
12
 
! Отговори
ончо преди 8 години
До автора на статията:Не ми дреме изобщо кой какви проценти взема. Не ми дреме и кой с кого ще се коалира. Важното драга е кой брои бюлетините и кой плаща на броящите. И ако не си забелязала да ти подскажа, че изборите в България са състезание с един кон още от времето на Луканов и така ще бъде поне още 10 години или докато умре и последния наивник като тебе например, че заради такива като тебе се въртим в кръг повече от 25 години.
53
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само като видях, че ГЕРБ води на БСП с 9% и си рекох - това е поредната тенекия на Кънчо :))) Статията естествено нямаше смисъл да се чете.Гедам обаче червените остатъци са се олигавили от кеф!
52
1
 
9
 
! Отговори
Дедо Цицолански преди 8 години
Че умрем от смях. Тези представителни извадки са като числата от тотото,, все липсва джакпота, но надеждата е някъде зад баира на стопилия се ланшки снег
51
3
 
22
 
! Отговори
проз преди 8 години
И АЗ СЪМ *** И ВИЕ СТЕ ПРОСТИ, ЗАТОВА СЕ РАЗБИРАМЕ..........ЧУДНО МИ Е, АКО МЕРКЕЛ КАЖЕ ТОВА НА НЕМЦИТЕ КАКВО ЩЕ ПОСЛЕДВА.......
50
4
 
18
 
! Отговори
Васо преди 8 години
"Атака" и АБВ са на границата. Е, точно заради тези прогнози гласувам за Атака. И защото една истинска демокрация трябва да има и такива партии. Не всички да са ***.
49
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам кой накой с колко води, но знам, че чашата на търпението на българския народ е на ръба вече и ме е страх да си помисля, какво очаква юдомасонската проционистка мафия фашисти, които управляваха и съсипаха България през последните 26 години. Предния път ви изгониха с камъни, като кучета, но този път ще бъде страшно. Няма да ви спаси ни Нато, ни Тато, ни Господ от народната любов. Малко ви остава продажници и антибългари, много малко. Наясно ли сте, докъде доведохте народа, аз мисля, че не
48
14
 
8
 
! Отговори
???????? преди 8 години
Много *** много червени папагали...........
47
5
 
1
 
! Отговори
Плюс 10 преди 8 години
Плюс 10