Борисов уговори ДПС за Конституцията! РБ се дърпа

Премиерът за правосъдния: Сам не може да се справи – ще го омачкат
Обновена: 22 юли 2015 14:33 | 22 юли 2015 14:22,
181
Борисов уговори ДПС за Конституцията! РБ се дърпа
Архив: БТА

ДПС дават подкрепа за базисните промени в Конституцията. Това се разбра след извънреден председателски съвет в парламента между лидерите на всички партии в Народното събрание и премиера Бойко Борисов. Така гласовете за ремонта напрактика вече са събрани. Реформаторите обаче, които досега търсеха съгласие за промените, не са дали окончателната си подкрепа и предстои да вземат решението си, стана ясно от думите на премиера.

Още по темата

Пред медиите Борисов обяви, че са събрани необходимите гласове за разделянето на съдийската и прокурорско-следователската колегия. Има намерена подкрепа и за засилването на ролята на Инспектората и за кариерното развитие. Спъни-камъкът за съгласиета на Рефрматорите, обаче, се оказва квотите в двете колегии. В момента предложението е 8 съдии срещу 5 от квотата на парламента в съдийската колегии, и 6 на 6 в следователско-прокурорската. Сега се предлага 6 на 5 за прокурорите и 8 на 6 за съдиите. Реформаторите трябва да решат дали ще го подкрепят, или не.

"Казах им, че независимо, че вече бихме могли да съберем достатъчно гласове и да се промени Конституцията, ако те не постигнат единно решение на РБ, буквално заявих и на тях - ще отида на поражение в петък, но няма да дам условия за напрежение върху РБ. Затова се надявам да намерят сили и воля да подкрепят подобно решение, защото в петък при липсата на гласове ще бъде огромно поражение и за ГЕРБ и за РБ", каза Борисов. Той отново повтори, че всички партии дават подкрепа, без БСП и РБ?

Ако се стигне до съгласие, партиите са се разбрали между първо и второ четене да се пита Конституционният съд дали има проблеми в поправките. 

По неофициална информация обаче в кулоарите на парламента до гласуване в петък едва ли ще се стигне и проектът на Реформаторите ще отпадне от само себе си. 

Борисов пък даде пълната ни подкрепа за правосъдния министър Христо Иванов. Той обяви, че реформата му не е бламирана.

"Аз водя тази битка за двете колегии заради изричното изискване на министъра. Аз от негово име ходя да се разправям дни наред. Правя го заради него, той сам не може да се справи, видно е, сам ще го омачкат", каза премиерът. На въпроса ще му поиска ли оставката при провал на реформата, той отъврна: "Напротив, стоя зад него и го подкрепям и върша това заради него.

Премиерът обясни и че Христо Иванов не е от квотата на Реформаторите, а от тази на ГЕРБ, защото той го е оставил в кабинета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 8 години
Ще променят Конституцията по искане на ЕС...Егати държавата...Бог да я прости.
118
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Порошенко казва това, което западните политици искат да чуят и по някаква причина те му вярват, но не разбират колко невъзможна е деолигархизацията в нашата системаИмето дали ще е Порошенко или Борисов няма никакво значение - все слуги на САЩ!!!
117
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Борисов , след реформите , съдебната система ще работи ли по-ефективно и бързо ? Едно дели за наследство се води 3 години ?
116
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Г-н Борисов нали Вие бяхте против ДПС в предишното правителство, че подкрепят БСП, а сега какво става - въпреки, че не са в коалиция с ГЕРБ в трудни моменти те непрекъснато Ви подкрепят!
115
0
 
13
 
! Отговори
rumen преди 8 години
СРАМ ЗА ГЕРБ!Коалиция с ДПС и АБВ... просто предадохме власта отново на ДС и всички знаем КОЙ дърпа конците.
114
3
 
11
 
! Отговори
Край преди 8 години
Не е демокрация когато конституцията се променя след преговори между тарторите на партии. При демокраццията изборите са мажоритарни, а законите се пишат в парламента след яростни дебати от народни представители. Сега парламента е за озаконяване на договорките на тарторите. Братя Българи ние маай не можем да направим нормална държава.
113
2
 
6
 
! Отговори
IVO преди 8 години
LASNA 5TORNATA KOALICIA SAS MEDI DOGAN I SVI4O PEEVSKI ,KAK VSE TAKA DPS PODKREPIAT VSI4KI ZAKONOPROEKTI A TIKVARO SE PRAI NA LUD
112
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Одисей 1 Другарят ти Костов до 1990год бе преподавател пополитикономия в ВМИ"Ленин". Та това което си написал не отговаряна въпроса кога бе специалист в ВМИ или в СДС. А това че избран за доцент това са политически игри.Я погледни колко политици станаха доценти професори даже с доказани преписвания --Лъчо Мозъка.
111
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Георгиzashtoto premiera krade , ko netie eqsno
110
1
 
5
 
! Отговори
Вот тебя РЕформа преди 8 години
Реформатор - шеф на фонд "Научни изследвания" е извършил убийство, съобщи МВР!!!
109
0
 
10
 
! Отговори
Георги преди 8 години
До Одисей 1. Приятелю-попрочетох писанията ти и те моля да ми отговориш на един въпрос! Пишеш,че от 1999 год. икономиката ни имала 5-6 % растеж всяка година! Защо тогава народа обеднява постоянно ? С такъв растеж не трябва ли България да е цветуща държава?
108
2
 
9
 
! Отговори
Оди сей преди 8 години
Съдебната реформа е заслон, зад който се извършват други финтови упражнения.
107
5
 
1
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
а избирателите ще поумнеят...
106
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Na tezi nare4enite reformatori tolkova vlast im dadoha i prodaljavat da se darjat naglo.
105
4
 
16
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
Тази дъвка, наречена "съдебна реформа" я измислиха, за да не правят нищо друго. По цял ден се преструват, че водят някаква епична битка, от която зависи съдбата на народа. А в действителност огромна част от същия този народ никога не е имала допир със съда, нищо, че му внушават по цял ден как като стане "съдебната реформа" и всичко друго ще се оправи. Въобще, ей сега само да прекроят ВСС по мярката на Радан, пенсиите и заплатите ще станат европейски, здравеопазването ще е на шест, калинките в администрацията ще заработят, дупките по улиците ще изчезнат, политиците ще спрат да лъжат, а избирате
104
3
 
3
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
Ако нещата продължават така, ще ънфрендна синоптиците. Народен съд за Емил Чолаков! Половината хора във ФБ (Асен Генов, Антоанета Цонева...) са афиширали кръвно 160/240!
103
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГЕРБ и ДПС са дупе и ***! Ама кой кое е от двете ... не знам. И двете са миризливи.
102
2
 
7
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
И Кубрат се включил в защита на съдебната реформа. Съдията бил виновен за нокаута от Кличко...
101
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Одисей 1 От предишните ти писания казваш че си влизал в предприятие само като преводач от немски .Сега се изкарваш че си специалист по промишленост.Я карай по кротко.
100
3
 
7
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
От ГЕРБ са пояснили, че взимат Ицето с нулевия стаж, не за да спасяват авторитета на Реформаторите, а поради професионалните му качества. Инвестицията в "калинки" е последователна политика на партията...