Поправка "Волен" в Конституцията: Бърз арест за депутати!

Избраниците ще имат защита само за думите си в парламента
Обновена: 26 окт 2015 15:01 | 26 окт 2015 13:24,
186
Поправка "Волен" в Конституцията: Бърз арест за депутати!
Снимка: БТА

ГЕРБ се захваща с промяна в Конституцията, която да разреши наказателно преследване и задържане на депутати за престъпления от общ характер без да се изисква разрешение на парламента. Това стана ясно от думите на шефката на парламента и член на ръководството на управляващата партия Цецка Цачева.

Още по темата

Така напрактика ГЕРБ предлага депутатите вече да нямат имунитет освен за изказванията им в пленарна зала.

Решението на ГЕРБ идва няколко часа след поредния скандал около лидера на "Атака" Волен Сидеров. В нощта на изборите националистът и негови съпартийци нахлу за втори път в сградата на НАТФИЗ в опит да се саморазправи с бъдещите артисти.

Сидеров бе изведен принудително от полиция и отведен в Първо районно управление. "В последните дни българската общественост е скандализирана от брутални прояви на народни представители, които скандализират обществото, злоупотребявайки със статута си на депутати", обяви Цачева.

Тя обясни, че партията й осъжда действията на Сидеров. "Те са в грубо противоречие на правовия ред, неспазването на закона, нарушение на демократичните устои на държавата и погазване авторитета на българските институции", каза шефката на парламента.

Цачева съобщи, че още утре ГЕРБ ще започне консултации с другите партии за отмяна на член. 70 в Конституцията. Той забранява задържането на депутати за престъпления от общ характер без разрешение на парламента за сваляне на имунитетите им.

Според ГЕРБ процедурата е тромава и трябва да бъде променена.

Шефката на парламента съобщи и че тази сутрин е получила искане от главния прокурор за сваляне на имунитета на двама депутати и даване на разрешение за задържането им. Цачева не съобщи имената им, но вероятно става дума за Волен Сидеров и Десислав Чуколов. Цачева съобщи, че ако до сряда двамата не се откажат от имунитети си, ще бъде създадена комисия, която да се запознае с искането на Сотир Цацаров и да предложи падането на защитата на  националистите.

ГЕРБ коментираха и напрежението в зала "Арена Армеец". Шефът на комисията по правата на човека в Народното събрание Красимир Велчев призова ЦИК да поеме отговорността за кризата с предаването на протоколите от изборите в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прокарайте я, та Велен ще го съдим за хулиганство, ама другите ....
123
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 151О трябва да се промени и на всеки 2 или 3 месеца да им се хвърля по един пердах на ония 240 за да знаят от къде идват и за какво са сложени там. А така и така ще променят КОНСТИТУЦИЯТА да вземат и да направят промяна в избирателния кодекс "Хора без основно образование да нямат право да гласуват както" и задължителен вот за останалите.
122
0
 
3
 
! Отговори
GARGOV преди 8 години
to za volen ako triabva arest za drugite triabva besilo deistvaite
121
1
 
4
 
! Отговори
За Начало преди 8 години
Трябва да се поне от МУТРАТА - БОЙКО
120
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дано скоро депутатите останат без имунитет. Много от тях ще продължът да пребивават на топло и на държавни разноски, защото този имунитет пречи те да бъдат разследвани. Ако това стане то ще е единственото нещо произлязло заради Сидеров и да е полезно за България. А ако той (Сидеров) повлече крак и по примера на Китай, заради него започнат да разстрелват министри и депутати за корупция, то Сидеров ще влезе в историята. Стига да разстрелват поне двама министъра годишно.
119
2
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
До Анонимен, трябва да се промени, за да служи като превенция спрямо всички, които решават , че са недосегаеми заради имунитета си. Днес е сидеров, утре ще се появи Сидеров2,3 и т.н.
118
5
 
8
 
! Отговори
възмутен - 1 преди 8 години
Не може така да се отнасяш към , хората , не може ти да налиташ на бой , а да казваш на останалите да не те докосват - това е едно типично мутренско поведение . напомня ми за онези от ДЕСЕН СЕКТОР , дето ходиха да бият шамари след преврата - Музичко го гръмнаха . Не знам какво целеше Волен , но с това си поведение е вреден за АТАКА , ако не иска да я съсипе - да се махне , както направи Доган . ПС - А аз пак ще си блъскам главата за някоя ставаща антиамериканска партия на следващите избори
117
5
 
8
 
! Отговори
възмутен преди 8 години
на Парламенатарните избори гласувах за Атака , и си казах ,ч е вече ще гласувам само за Атака , като наказателен вот за останалите . Пък и от врема на време Волен говори истината и им е в трън на очите на останалите . Но през последната седмица прекали , премина всякакви граници , поведение недопустимо за някоя мутра , а какво остава за депутат . Не може така да се отнасяш към полицаите ,вярно - там е пълно с мутри , ама има и нормални хора , които си изпълняват служебния дълг .
116
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
след като разкарат чл.70, трябва всяка седмица да ги набиват всички в парламента поне по веднъж, все ще има защо!!!!
115
0
 
5
 
! Отговори
Бан Янука преди 8 години
До Анонимен 159Да, ролята на Конституцията в крайна сметка е да служи на народа, който я е гласувал (по презумпция чрез депутатите си). И в никакъв случай не можеш да даваш примери с чужда конституция на друга държава, тъй като бита и културата ни са уникални и неповторими. За тези географски ширини е полезно да нямат имунитет хора, като Пеевски например. Даже би било добре да се узакони ежемесечен дететктор на лъжата за депутати. А утре ако съм аз - е няма от какво да се крия.
114
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НА КОМЕНТАРА МИ ПО ДОЛУ ПОЛУЧИХ ОСНОВНО НЕГАТИВНИ ОТЗИВИ.НАИСТИНА ЛИ СМЯТАТЕ, ЧЕ ОСНОВНИЯТ ЗАКОН НА СТРАНАТА НИ ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНЯ ЗАРАДИ ОТДЕЛНА ЛИЧНОСТ. УТРЕ МОЖЕ ДА СИ ТИ, ВДРУГИ ДЕН АЗ.КОНСТИТУЦИЯТА БИ СЛЕДВАЛО ДА ОЧЕРТАВА ОСНОВНИТЕ НОРМИ ЗА РАЗВИТИЕТО НА СТРАНАТА НИ.А С ОТНОШЕНИЕТО СИ ВИЕ Я ПРИРАВНЯВАТЕ НА ПАРЧЕ ИЗПОЛЗВАНА ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ.НЯКОЙ СМЯТА ЛИ ЗА НОРМАЛНО ДА СЕ ПРОМЕНЯ КОНСТИТУЦИЯТА НА СТРАНАТА НИ ЗАРАДИ ЖЕЛАНИЕТО ЗА РАЗПРАВА С ЕДИН ЧОВЕК?УПРАВЛЯВАЩИТЕ СЕ САМОЗАБРАВИХА.
113
5
 
9
 
! Отговори
Бан Янука преди 8 години
Е тука вече ми харесва физиономията на Сидерооглу. Цапа гащите в момента, много добре го е запечатал фотографа. Да си пожелаем все така да го виждаме занапред.
112
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поправка "Сидеропитек" трябва да се казва, но е обида към човешкия вид и еволюцията
111
0
 
12
 
! Отговори
Jj преди 8 години
А защо кандидат кмета за град Кубрат ,който излезе с фалшива диплома и НК предвижда до 3 години затвор още участва в изборите и все още не е арестуван?!
110
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е са що просто не му свалят имунитета на първото следващо заседание, вместо да правят промени, които самите те могат в последствие да ползват за натиск срещу опозиционни депутати?
109
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
от случилото се разбрахме следното.1.Вечерните матинета в НАТФИЗ се посещават от гологлави силоваци-хотелиери,наричани "бизнесмени", срещу които тукашното форумство постоянно надава вой,но сега изпитва оргазъм.2.Основането,на което ще се повдига обвинение срещу Сидеров е смехотворно.3.ГЕРБ има намерене да векува във властта и премахването на имунитета им дава мощна тояга за дисциплиниране на опоз. депутати- всъщност това епоследната брънка от авторит. режим,който гербаджиите вече налагат
108
4
 
6
 
! Отговори
мъртва хватка преди 8 години
Тази хватка, на снимката, която прилага подполковника от милицията, пардон, полицията, се казва мъртва хватка. Целта и е, хванатия да бъде умъртвен, чрез задушаване или чрез счупване на гръбнака.
107
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този клоун има толкова общо с русофилството, колкото саудитска арабия с демокрацията.Не се хабете. Не ставате.
106
0
 
12
 
! Отговори
Гражданин преди 8 години
Накрая хората ще започнат да взимат имунитетите директно на улицата! Трябва да е така, трябва да вземем нещата в свои ръце и да понесем депутатите на ръце (на юмруци)!
105
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да и свалят имунитета на бялата златка и в затвора