Поправка "Волен" в Конституцията: Бърз арест за депутати!

Избраниците ще имат защита само за думите си в парламента
Обновена: 26 окт 2015 15:01 | 26 окт 2015 13:24,
186
Поправка "Волен" в Конституцията: Бърз арест за депутати!
Снимка: БТА

ГЕРБ се захваща с промяна в Конституцията, която да разреши наказателно преследване и задържане на депутати за престъпления от общ характер без да се изисква разрешение на парламента. Това стана ясно от думите на шефката на парламента и член на ръководството на управляващата партия Цецка Цачева.

Още по темата

Така напрактика ГЕРБ предлага депутатите вече да нямат имунитет освен за изказванията им в пленарна зала.

Решението на ГЕРБ идва няколко часа след поредния скандал около лидера на "Атака" Волен Сидеров. В нощта на изборите националистът и негови съпартийци нахлу за втори път в сградата на НАТФИЗ в опит да се саморазправи с бъдещите артисти.

Сидеров бе изведен принудително от полиция и отведен в Първо районно управление. "В последните дни българската общественост е скандализирана от брутални прояви на народни представители, които скандализират обществото, злоупотребявайки със статута си на депутати", обяви Цачева.

Тя обясни, че партията й осъжда действията на Сидеров. "Те са в грубо противоречие на правовия ред, неспазването на закона, нарушение на демократичните устои на държавата и погазване авторитета на българските институции", каза шефката на парламента.

Цачева съобщи, че още утре ГЕРБ ще започне консултации с другите партии за отмяна на член. 70 в Конституцията. Той забранява задържането на депутати за престъпления от общ характер без разрешение на парламента за сваляне на имунитетите им.

Според ГЕРБ процедурата е тромава и трябва да бъде променена.

Шефката на парламента съобщи и че тази сутрин е получила искане от главния прокурор за сваляне на имунитета на двама депутати и даване на разрешение за задържането им. Цачева не съобщи имената им, но вероятно става дума за Волен Сидеров и Десислав Чуколов. Цачева съобщи, че ако до сряда двамата не се откажат от имунитети си, ще бъде създадена комисия, която да се запознае с искането на Сотир Цацаров и да предложи падането на защитата на  националистите.

ГЕРБ коментираха и напрежението в зала "Арена Армеец". Шефът на комисията по правата на човека в Народното събрание Красимир Велчев призова ЦИК да поеме отговорността за кризата с предаването на протоколите от изборите в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
2
 
4
 
! Отговори
mda преди 8 години
ah kolko e jalko da si rubladjiq :D
83
1
 
5
 
! Отговори
Шаран_БГ преди 8 години
Депутатът е човек като всички останали! Имунитетът му се простира до прага на Парламента и то за думите които произнася от трибуната. За хулигански прояви, за престъпления -- той е отговорен пред закона като всеки друг гражданин за хулиганство и криминално деяние!! Какво има да се философства толкова Ясно е, че някой от тях нямат ни перде, ни срама! А понякога се провикват и за "морал" !
82
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз съм *** щом изчетох 100 коментара и освен ,че е влязал в Натфиз друго престъпление не видях
81
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕИ това нарко мафията няма шега с нея !
80
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Подготвят се за политически репресии.Всичко е постановка, за да се узаконят политическите гонения и да се пречупи всякаква съпротива срещу новото БКП.
79
0
 
5
 
! Отговори
кошеревски свидетел преди 8 години
На снимката горе виждам как Волен малтретира двама полицай !
78
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еееееееее, време беше "Златния пръст" да бъде уцелен от "Златната пестница" !!!!! Надяваме се да има и втора серия .....
77
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бели пеперуди, къде отлетяхте, дойде ли ви края изберете дружки ... Аз избирам първата, ти избираш втората .....
76
1
 
0
 
! Отговори
Любопитния преди 8 години
През уикенда случайно ми попадна ето това. Няма да сбъркате, ако го прочетете...
75
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-после едно добро предложение - депутатският имунитет трябва да е минимален (колкото да не се пречи на създаването на закони) и да НЕ предпазва от арест или взимане на кръвна проба за алкохол или наркотици.
74
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Евала Камене ! Имаш каса бира от мене !
73
1
 
3
 
! Отговори
eve1 преди 8 години
За психиатрия може и с имунитет.
72
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Просто трябва да отпадне чл.70 от Конституцията. Но за съжаление всички само говорят, но никой не иска да го направи.
71
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 25г.Както казах и по-рано, не оправдавам Волен! Действията му са неправомерни, но не по-малко неправомерни са действията на маргинала, който го удари и на "спонтанно" събралите се студенти! За Цар Киро - ти да не си бил там, че да знаеш, че Волен се е срещал с Цар Киро? Аз дълбоко се съмнявам в това. Мусолини също е бил журналист, приятелю :) АТАКА е партията на народа, единствената, която не се финансира от чужди посолства! Волен се обърна към Русия, защото е мислещ човек, а не дърво!
70
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Профилактичния бой е здравословен бой !!!
69
1
 
3
 
! Отговори
Сидерасть преди 8 години
Ни му взимайте имунитета и не му разваляйте мухабета на Волен Ага. Дете има човека. Нека си дерибейства из магазини, самолети, кръчми и университети. Толкова си мое човекот.
68
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ох, кеф...... дупетатите яма да имат имунитет . Що бой ще ядат от сега нататък, ще изпитват често на собствената си гърбина ''народната любов'' Бравос на Волния луд ,повлече крак ......
67
4
 
9
 
! Отговори
АТАКЛАРЪ преди 8 години
Юруш, хатака, близо сме до Битака. Болен ага стана маскара. Вай вай голям резил Воленчо го направиха на габровски пестил.
66
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не му взимайте имунитета бе, зима идва, ще измръзне !?
65
4
 
2
 
! Отговори
Помнете историята преди 8 години
Цитат от уикипедията:Като един от водачите на БЗНС, Александър Димитров е избиран за народен представител от 1908 до смъртта си, с изключение на XV Обикновено Народно събрание, по време на изборите за което е изпратен в затвора за половин година. В XVII Обикновено Народно събрание той е председател на парламентарната група на БЗНС и един от най-активните противници на влизането на България в Първата световна война.* Сега пак искат да правят същото.