Поправка "Волен" в Конституцията: Бърз арест за депутати!

Избраниците ще имат защита само за думите си в парламента
Обновена: 26 окт 2015 15:01 | 26 окт 2015 13:24,
186
Поправка "Волен" в Конституцията: Бърз арест за депутати!
Снимка: БТА

ГЕРБ се захваща с промяна в Конституцията, която да разреши наказателно преследване и задържане на депутати за престъпления от общ характер без да се изисква разрешение на парламента. Това стана ясно от думите на шефката на парламента и член на ръководството на управляващата партия Цецка Цачева.

Още по темата

Така напрактика ГЕРБ предлага депутатите вече да нямат имунитет освен за изказванията им в пленарна зала.

Решението на ГЕРБ идва няколко часа след поредния скандал около лидера на "Атака" Волен Сидеров. В нощта на изборите националистът и негови съпартийци нахлу за втори път в сградата на НАТФИЗ в опит да се саморазправи с бъдещите артисти.

Сидеров бе изведен принудително от полиция и отведен в Първо районно управление. "В последните дни българската общественост е скандализирана от брутални прояви на народни представители, които скандализират обществото, злоупотребявайки със статута си на депутати", обяви Цачева.

Тя обясни, че партията й осъжда действията на Сидеров. "Те са в грубо противоречие на правовия ред, неспазването на закона, нарушение на демократичните устои на държавата и погазване авторитета на българските институции", каза шефката на парламента.

Цачева съобщи, че още утре ГЕРБ ще започне консултации с другите партии за отмяна на член. 70 в Конституцията. Той забранява задържането на депутати за престъпления от общ характер без разрешение на парламента за сваляне на имунитетите им.

Според ГЕРБ процедурата е тромава и трябва да бъде променена.

Шефката на парламента съобщи и че тази сутрин е получила искане от главния прокурор за сваляне на имунитета на двама депутати и даване на разрешение за задържането им. Цачева не съобщи имената им, но вероятно става дума за Волен Сидеров и Десислав Чуколов. Цачева съобщи, че ако до сряда двамата не се откажат от имунитети си, ще бъде създадена комисия, която да се запознае с искането на Сотир Цацаров и да предложи падането на защитата на  националистите.

ГЕРБ коментираха и напрежението в зала "Арена Армеец". Шефът на комисията по правата на човека в Народното събрание Красимир Велчев призова ЦИК да поеме отговорността за кризата с предаването на протоколите от изборите в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой може ли смислено да обясни, как президентът на бушидо федерацията е бил там? Кой го е повикал? Кой му е поръчал да удари Сидеров? Кой изобщо го е пуснал там? Нещо страшно мирише на нагласена работа цялата случка в НАТФИЗ.
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами какъв да бъде - слепока на времето се е отклонил от военна служба. По времето на тато наборната служба беше задължителна но нашия се писал слепок а сега почна да вижда всичко!
42
1
 
5
 
! Отговори
Atakist/veteran преди 8 години
Shte mu nosim portokali v zatvora. Nali ni e vojd.
41
1
 
3
 
! Отговори
25г. преди 8 години
23И как го души? Той едва го е хванал, ръката му се намира на брадичката на Сидерпаша. И очевидно знаем какво му е държанието и може би затова са му извили ръката. Всички около него са очевидно спокойни, което значи че го водят на някъде(патрулката). Ако искаха да го тупат, щяха да го направят в управлението далече от всякакви камери и свидетели. Сиреч той е влезнал с банда в училище ... той е нарушителя, той е арестуван, а не пазен. И след всичките глупости които редовно сипваше на МВР ... БОЙ
40
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Волен може би не е добре, но представяте ли си какво ще бъде без него в парламента? Пълна скука. Няма да има поне един депутат да казва истината за нещата, всички ще си гласуват антинародните закони на спокойствие, в медиите цензурата ще се задълбочи, дори няма да знем какво е прието като закон. Започвам да си мисля, че това наистина беше активно мероприятие за изгонването на Сидеров. Друг е въпроса, че той сам се набута между шамарите.
39
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сидеров ви е проблема?!? А за драмите в Арена Армеец просто мимоходом се споменава по медиите.Много по интересно е да променяте "експресно" конституцията за да можете да вземете имунитета на някакъв клоун,който на всичкото отгоре го набиха.
38
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руската балалайка на клипа мига като ущипана госпожица. Голям е бъзльо.
37
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Американското посолство плаща отиваите на протест пред парламента в 17:30 с подкрепата на МВР да осъдим Сидеров
36
4
 
7
 
! Отговори
Турчин с фес преди 8 години
Некви си там надрусани онанисти се мислят за атакисти. Боже боже, аллах маллах, направо се *** от кеф как бушонираха бялото джудженце.
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Както го дьржи полицаят, мушка и другата рька, притиска го кьм себе си, с много обич, около минута и бялата златка отива на бунището на историята
34
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На много снимки видях Сидеров като обект на престъпление ,но не и като извършващ престъпление ! Всички ли откачихте или така ви нареди американския посланик
33
2
 
5
 
! Отговори
citizen преди 8 години
Нападателят не е скрит, казва се Камен Попов и е председател на бушидо федерацията.
32
4
 
16
 
! Отговори
тролгеносен преди 8 години
Пфуууууууууу, най-после някой да го ошамари!! Крайно време беше!
31
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бялата златка пак извди гоуем късмет - тоя който го е ударил(евала за постъпката) е шеф на бушидо федерацията!
30
5
 
21
 
! Отговори
Гражданин преди 8 години
Гледах днес Тв Алфа просто да видя и другата страна на нещата и безпристрастното ми мнение е че тази цялата *** Атакисти са *** на държавата.Начина им на изказ определенията които използват, безочливите лъжи са присъщи само на престъпниците!
29
9
 
3
 
! Отговори
kolio преди 8 години
volen ako bade arestuvan vsi4ki ostanali triabva po tazi logika da budat obeseni , deistvaite
28
3
 
16
 
! Отговори
гецата преди 8 години
Има и по-голяма *** от сидеров - феновете му
27
3
 
13
 
! Отговори
Турчина Мехмед преди 8 години
Волен Ага , на кого ни оставяш? Без теб сме жив зян!
26
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Болене,разправят че в психиатрията са хванали извънземно и го крият...Я само ходи провери сигнала,пък те оттам нататък санитарите си знаят работата.
25
3
 
3
 
! Отговори
mda преди 8 години
Това е доста лошо нещо което се канят да направят... Сидеров е доста досадна личност, но тази промяна има много сериозни последици. Има една приказка "Пътя към Ада е постлан с добри намерения".