Поправка "Волен" в Конституцията: Бърз арест за депутати!

Избраниците ще имат защита само за думите си в парламента
Обновена: 26 окт 2015 15:01 | 26 окт 2015 13:24,
186
Поправка "Волен" в Конституцията: Бърз арест за депутати!
Снимка: БТА

ГЕРБ се захваща с промяна в Конституцията, която да разреши наказателно преследване и задържане на депутати за престъпления от общ характер без да се изисква разрешение на парламента. Това стана ясно от думите на шефката на парламента и член на ръководството на управляващата партия Цецка Цачева.

Още по темата

Така напрактика ГЕРБ предлага депутатите вече да нямат имунитет освен за изказванията им в пленарна зала.

Решението на ГЕРБ идва няколко часа след поредния скандал около лидера на "Атака" Волен Сидеров. В нощта на изборите националистът и негови съпартийци нахлу за втори път в сградата на НАТФИЗ в опит да се саморазправи с бъдещите артисти.

Сидеров бе изведен принудително от полиция и отведен в Първо районно управление. "В последните дни българската общественост е скандализирана от брутални прояви на народни представители, които скандализират обществото, злоупотребявайки със статута си на депутати", обяви Цачева.

Тя обясни, че партията й осъжда действията на Сидеров. "Те са в грубо противоречие на правовия ред, неспазването на закона, нарушение на демократичните устои на държавата и погазване авторитета на българските институции", каза шефката на парламента.

Цачева съобщи, че още утре ГЕРБ ще започне консултации с другите партии за отмяна на член. 70 в Конституцията. Той забранява задържането на депутати за престъпления от общ характер без разрешение на парламента за сваляне на имунитетите им.

Според ГЕРБ процедурата е тромава и трябва да бъде променена.

Шефката на парламента съобщи и че тази сутрин е получила искане от главния прокурор за сваляне на имунитета на двама депутати и даване на разрешение за задържането им. Цачева не съобщи имената им, но вероятно става дума за Волен Сидеров и Десислав Чуколов. Цачева съобщи, че ако до сряда двамата не се откажат от имунитети си, ще бъде създадена комисия, която да се запознае с искането на Сотир Цацаров и да предложи падането на защитата на  националистите.

ГЕРБ коментираха и напрежението в зала "Арена Армеец". Шефът на комисията по правата на човека в Народното събрание Красимир Велчев призова ЦИК да поеме отговорността за кризата с предаването на протоколите от изборите в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
2
 
6
 
! Отговори
... преди 8 години
Ай стига сте ни занимавали с тоя болния, цял ден пишете за него. Ми набили са го и толкова, голяма работа станало. Да си е седял в тях като не иска да го бият. ДНЕС.БГ, вие само това ли можете да дъвчета цял ден. Ако няма друго, елате, аз ще ви дам да дъвчете, не се притеснявайте....
103
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Уникалната държава сме-наркоман да се "бори" срещу наркомафията с евтини пиески по столичните улици.
102
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
неизкрявайте темата за русофилството - АБВ също са русофили пък не ходят да се бият...БСП също са русофили но нямат изстъпления.... тук темата е за вандализма на депутатите и чувството им за богоизбраност и най-вееч на един от тях -Сидеров.
101
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На наакан ми прилича.
100
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
полицаят успокоява Сидеров - той е свръх агресивен, иска да се бие, може да е взел нещо синтетично....полицаят го отделя със сигурен захват от тълпата за да не пострада някой...Евала!
99
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Накратко - да би мирон седяло не би чудо Видяло..... Защо ли полицията не бие МЕН? Сетих се, защото не ходя да се заяждам....
98
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 133 - разбира се, че не е допустимо полицая да души Сидеров но нека не забравяме, че Сидеров е този който предизвика напрежението в няколко поредни дни, както и че Сидеров УДАРИ полицай - в нормална държава за такова деяние се лежи в затвора. След като създаваш провокации е нормално да има и ответан реакция.
97
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой по-долу е написал че не вижда проблем в държането на Сидеров...проблем нямаше да има ако Сидеров бе отишъл в Натфиз да репетира или да гледа студентите как играят..... той е отишъл за да прави скандал. в това е проблемът - прави провокация. Друг е въпросът, че не може да бъде бит, но е наистина е трябвало да се разотидат и на другия ден да се заведе дело срещу него.....
96
2
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
115,доколкото виждам на снимката ,полицай с много звезди на пагоните , души Сидеров.123,това според теб допустимо ли е?А и доколкото си спомням преди малко повече от година ,при протестите срещу Орешарски ,протестиращити също бяха нахлули б СУ.Тогава важеха ли същите условия или май се превръщаме в ПОЛИЦЕЙСКА държава.Ами ЧЕСТИТО ВИ.
95
1
 
3
 
! Отговори
25г. преди 8 години
До 96Ти откъде знаеш че спонтанно са се събрали студенти? А че Сидерпаша е бил ударен? Да не би да си бил там? Мусолини е бил жърналист по време когато журналистите са били малко и са биили умни хора(може лис а да пишат и четат без да ползват ъммм, а Воленчо е във време когато *** и пульо стават журналистти. Щом не е дърво защо на първо място пишеше статия след статия как Русия е ленила 600 000 добружанци и ги пратила крепостни селпни през 1945? Окупация, военни престъпления и изведнъж велики
94
3
 
4
 
! Отговори
ЕваБ преди 8 години
Извинявайте... чета, чета и не мога да вдяна (руса съм), Що чини тоя побъркан човек в НАТФИЗ? Какъв му е проблема с артистите?
93
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека да сме наясно твърде много станаха депутатите които си позволяват безнаказаностЦветанов - даже няма да го коментирам. Станишев - за кой път го съдятБисеров - докъде стигна делотоСидеров - хулиганщините нямат крайВ миналото можем да се сетим и за Цветелин Кънчеввреме е депутатите да се стреснат.Аз бих добавил - пече се закон за съдебната власт - нека го овръжат със имунитетите на депутатите. нека засегне еднакво имунитети - на магистратите и на депутатите
92
0
 
3
 
! Отговори
сина преди 8 години
Мая, къде си бе пиленце, Маяя ?, Маяя ? Манолова ? - Оп, тук съм кажи ? - Кво стана с нашия ЦИК бе Мая ? - Ами, дано не се сетят, че ние направихме правилата, то вече и от наште /бсб/ ме плюят, че измислих преференциите, та доста "наши" хора отпаднаха от листите, дъ ибъ и нърода дъ ибъ.... - ох, мая дай да бягаме, докато още го има БСП-то, че на другите избори току виж - на 6то място сме - дреме ми , аз съм омбуцман, за 5 годинки заплатка, кола, охрана, офис и др. екстри си осигурихП
91
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много добра новина!
90
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Перхидролената марионетка е първият и последен батакист,влязъл в университет.
89
2
 
5
 
! Отговори
BG преди 8 години
Влиза без разрешение в автономна област каквато е един ВУЗ. Пак ще го повторя, че на атакистите да им влезе в ... глави: Университетите са автономни !!! Никой, ама никой, дори президента, полицията, жандармерията и прочее нямат право да влизат там без разрешение от Ректора и Академичния Съвет !!!Подобно нахлуване е равносилно на влизане в което и да е чуждестранно посолство ! Що Сидеров не пробва да нахлуе в посолството на САЩ като е толкоз мъж и толкова се пали
88
2
 
9
 
! Отговори
Горан преди 8 години
Е, Волен като имаше тоя прословут депутатски имунитет дали не си изяде и крошето, и задвратника!? Скоро тия имунитети нищо няма да струват, като си е за бой някой в крайна сметка като е такъв дразнител ще си яде боя и то със все имунитета!
87
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прекрасна снимка - как го е стиснал за вратлето хахах
86
3
 
13
 
! Отговори
тролгеносен преди 8 години
Троловете атакистки още не са ги уволнили.ама скоро ще е де.
85
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кажете ми какво е направил Сидеров!!?