Поправка "Волен" в Конституцията: Бърз арест за депутати!

Избраниците ще имат защита само за думите си в парламента
Обновена: 26 окт 2015 15:01 | 26 окт 2015 13:24,
186
Поправка "Волен" в Конституцията: Бърз арест за депутати!
Снимка: БТА

ГЕРБ се захваща с промяна в Конституцията, която да разреши наказателно преследване и задържане на депутати за престъпления от общ характер без да се изисква разрешение на парламента. Това стана ясно от думите на шефката на парламента и член на ръководството на управляващата партия Цецка Цачева.

Още по темата

Така напрактика ГЕРБ предлага депутатите вече да нямат имунитет освен за изказванията им в пленарна зала.

Решението на ГЕРБ идва няколко часа след поредния скандал около лидера на "Атака" Волен Сидеров. В нощта на изборите националистът и негови съпартийци нахлу за втори път в сградата на НАТФИЗ в опит да се саморазправи с бъдещите артисти.

Сидеров бе изведен принудително от полиция и отведен в Първо районно управление. "В последните дни българската общественост е скандализирана от брутални прояви на народни представители, които скандализират обществото, злоупотребявайки със статута си на депутати", обяви Цачева.

Тя обясни, че партията й осъжда действията на Сидеров. "Те са в грубо противоречие на правовия ред, неспазването на закона, нарушение на демократичните устои на държавата и погазване авторитета на българските институции", каза шефката на парламента.

Цачева съобщи, че още утре ГЕРБ ще започне консултации с другите партии за отмяна на член. 70 в Конституцията. Той забранява задържането на депутати за престъпления от общ характер без разрешение на парламента за сваляне на имунитетите им.

Според ГЕРБ процедурата е тромава и трябва да бъде променена.

Шефката на парламента съобщи и че тази сутрин е получила искане от главния прокурор за сваляне на имунитета на двама депутати и даване на разрешение за задържането им. Цачева не съобщи имената им, но вероятно става дума за Волен Сидеров и Десислав Чуколов. Цачева съобщи, че ако до сряда двамата не се откажат от имунитети си, ще бъде създадена комисия, която да се запознае с искането на Сотир Цацаров и да предложи падането на защитата на  националистите.

ГЕРБ коментираха и напрежението в зала "Арена Армеец". Шефът на комисията по правата на човека в Народното събрание Красимир Велчев призова ЦИК да поеме отговорността за кризата с предаването на протоколите от изборите в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
8
 
9
 
! Отговори
Тялото преди 8 години
Ето за какво е било цялото представляние.
3
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕВала!!!!
2
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Край с демокрацията !Че то кога сме имали права ако не си тъмно зелен нямаш никакви права
1
38
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГЕРБ и САЩ репресии и грабеж